22/02/2012

PATOLOGIE OBSESIVA

Autor : Mircea Lazarescu, Ovidiu Bumbea
Editura Academiei Romane
An aparitie : 1973, 2008
Editia a II-a adaugita
ISBN 978-973-27-1695-3
Nr pagini : 328
Pret :  149 lei la librarie.net
Anticariat
Didponibilitate BCU (ed 1973)
pdf aici


Descriere:

        Monografia „Patologie obsesivă” reprezintă un eveniment editorial pentru literatura medicală din România, ce umple un gol de 35 de ani de la publicarea de către unul din autori (Mircea Lăzărescu) a primei monografii din literatura medicală românească despre patologia obsesivă.
Autorii Mircea Lăzărescu şi Ovidiu Bumbea ne prezintă o lucrare cu caracter exhaustiv, despre patologia obsesivă, o lucrare de înaltă ţinută ştiinţifică, ce ţine pasul cu literatura psihiatrică internaţională.

        Mircea Lazarescu este profesor de psihiatrie si, din 1983, seful Catedrei de Psihiatrie a Universitatii de Medicina si Farmacie din Timisoara. Membru al Asociatiei Europene si Mondiale de Psihiatrie si al Comisiilor de Psihopatologie ale Asociatiei Mondiale si Europene de Psihiatrie (WPA, AEP). A participat la infiintarea in Romania a mai multor societati in domeniul psihiatriei, ocupind functia de presedinte sau vicepresedinte al acestora. Dupa 1990 a fost primul presedinte al Asociatiei Romane de Psihiatrie. Este membru emerit al Academiei Romane de Stiinte Medicale. Pe plan national si international, s-a afirmat mai ales in domeniul psihopatologiei, publicind lucrari de psihopatologie antropologica, clinica, fenomenologica si cognitiva. Interesul pentru perspectiva sociocomunitara a psihopatologiei, pentru psihoterapia si reabilitarea psihosociala si pentru sensul antropologic si aspectul existential al psihozelor s-a concretizat in numeroase lucrari si programe de cercetare antropologica. A publicat de asemenea mai multe volume de antropologie filosofica. In ultimii ani, interesul sau s-a concentrat pe tema persoanei, in sens general uman si psihopatologic. Sursa: Ed. Polirom
            Dintre cartile sale:
Patologie obsesiva, Ed. Medicala1973, Ed. Academiei Romane (coautor) 2008
Psihopatologie clinica, Helicon 1992 
Tulburarile de personalitate (coautor) Polirom 2007
Tulburarea obsesiv-compulsiva. Circumscriere, modele si interventii (coautor), Polirom, 2009
Bazele psihopatologiei clinice, Ed. Academiei Romane 2010
Psihopatologie descriptiva. Semne si sindroame in tulburarile mentale (coautor), Polirom, 2011 Schizofrenia si tulburarile de spectru (coautor), Brumar 2012
Ce este tulburarea mentala? Evolutionism, Cultura, Psihopatologie, Polirom 2014
Psihopatologia psihozelor din perspectiva sinelui. Abordare evolutionist-fenomenologica, Ed. Academiei Romane 2016

Cuprins:

Cuvant inainte 7

Cap 1. Istoric   9
Introducere. Obsesionalitate în context religios. Terminologia obsesionalităţii în sec. XIX. Cazuistică şi concepţii psihiatrice în sec.XIX. Comentatori ai obsesionalităţii în sec. XIX. Psihastenia lui Janet. Nevroza obsesională a lui Freud. Obsesionalitate în psihopatologia germană a sec. XX şi în România. Epoca definiţiilor operaţionale şi a criteriilor de diagnostic. Obsesionalitatea, psihopatologia developmentală şi cognitivismul. Dimensiunea antropologică a obsesionalităţii

Cap 2. Circumscrierea clinică şi psihopatologică a tulburării obsesiv-compulsive 21
Introducere. Caracterizarea generală a simptomelor OC. Obsesii şi compulsii : variante, denumiri, diferenţe. Sistematizarea şi descrierea principalelor simptome OC. Criterii de diagnostic a TOC . TOC standard şi subtipuri.

Cap 3. Tulburarea de personalitate obsesiv-compulsivă (TPOC)  47
Introducere. Caracterizarea descripitivă a TPOC prin 3 domenii principale şi altele secundare. Subtipuri de TPOC. Criterii de diagnostic a TPOC. Evidenţierea unor trăsături prezente de TPOC în caracteriologiile generale, tradiţionale şi actuale. Similarităţi şi corelaţii între TPOC şi TOC. Raporturile TPOC faţă de alte tulburări de personalitate.

Cap 4. Diagnosticul şi evaluarea tulburării obsesiv-compulsive  63
Investigarea clinică şi evaluarea tulburării obsesiv-compulsive. Inventare de evaluare a TOC. Interviuri clinice. Y-BOCS. Instrumente complementare. Anexă

Cap 5. Tulburarea obsesiv-compulsivă la vârsta infanto-juvenilă şi de-a lungul ciclurilor vieţii  79
Repere istorice. Simptomatologie. Diagnosticul TOC în pedopsihiatrie. Ritualurile infantile şi superstiţiile în perspectiva developmentală. Epidemiologie. Debutul. Comorbiditatea, tranziţia spre normalitate şi tulburările de spectru în TOC a copilului. Studierea longitudinală a TOC copilului şi adolescentului. TOC a copilului şi familia. Perioade speciale ale vieţii; graviditatea şi post-partum. Obsesionalitatea şi vârsta a treia.

Cap 6. Epidemiologia şi consecinţele sociale ale tulburării obsesiv-compulsive  91
Prevalenţa. Factorii demografici. Debutul.

Cap 7. Evoluţia şi prognosticul tulburării obsesiv-compulsive  97
Evoluţie. Factori prognostici.

Cap 8. Aspectele etiopatogenice ale tulburării obsesiv-compulsive  101
Modele biologice:
- factorii genetici;
- ipotezele neurochimice;
- markerii neuroanatomici şi de funcţionare cerebrală;
- studiile neuropsihologice; - teoria autoimună.
Modele psihologice :
- modele comportamentale;
- modele cognitive;
- modelul psihanalitic.

Cap 9. Abordări terapeutice în tulburarea obsesiv-compulsivă  135
Introducere. Farmacoterapie de primă intenţie. Farmacoterapie de linia a doua. Terapii biologice non-farmacologice. Psihoterapie. Terapie combinată farmaco-psihologică.

Cap 10. Comorbidităţile tulburării obsesiv-compulsive  175
 Cadru conceptual. Comorbiditatea TOC cu tulburările mentale non-psihotice şi non-organice. Comorbiditatea TOC cu tulburările psihotice non-organice. Simptome obsesionale în patologia organică.

Cap 11. Tulburările spectrului obsesiv-compulsiv 219
Consideraţii generale. Aspectele dimensionale ale spectrului obsesiv-compulsiv. Sectoare de suprapunere cu TOC. Tulburări specifice.

Cap 12. Dimensiunea antropologică a obsesionalităţii  255
Introducere. Axa nehotărâre, nesiguranţă, îndoială, problematizare. Relaţiile de ordine şi obsesionalitatea. Acţiunea, comportamentul, munca şi patologia obsesivă. Obsesionalitate, viaţa intimă şi cea oficială. Obsesionalitatea, scrupulozitatea şi duplicitatea. Obsesionalitatea, delimitarea şi centralitatea persoanei. Obsesionalitatea şi timpul trăit.

Cap 13. Obsesionalitate şi cultură 277
1. O poveste mitologică grecească
2. Filozofii greci despre virtuţi şi caractere Aristotel, Etica Nicomahică2; despre avariţie şi meschinărie
3. O stranie civilizaţie ce ne este familiară
4. Ponderaţia şi pacea lui August
5. Sfidarea sceptică
6. Spălarea mâinilor
7. Îndoială, ordine şi datorie în vremea raţiunii Descartes şi Kant
8. Omul serios, muncitor şi zgârcit ca tip ideal .Etosul protestant şi spiritul capitalismului în viziunea lui Max Weber
9. Leibniz despre spaţiu şi timp
10. Împăratul funcţionar
11. Personaje ale sec. XIX, după Bompiani
12. Indecizia . Conflictul intrapsihic şi ambivalenţa
13. Semantica expresiei ordine, după un dicţionar
. Despre „jocul lingvistic” al noţiunii de ordine
Încercare de sinteză

Bibliografie  297


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu