04/03/2012

ÎNŢELEPCIUNEA ENEAGRAMEI .Ghidul complet pentru dezvoltare psihologică şi spirituală a celor nouă tipuri de personalitate



Autor :  Don Richard Riso , Russ Hudson                
Colectia Alternative spirituale 
An aparitie : 2008
Traducerea Gabriela Marin 
ISBN  978-973-8471-69-6
Nr pagini : 564 
Format 130 x 200
Pret : 40,50  lei



Descriere:
Eneagrama este o figură geometrică care înfăţişează cele 9 tipuri de bază ale personalităţii, precum şi relaţiile complexe care se stabilesc între ele. Este o achiziţie a psihologiei moderne care îşi are rădăcinile în înţelepciunea diverselor tradiţii antice.
Originile exacte ale simbolului Eneagramei se pierd în istorie. Nu este nici o îndoială că cel care a introdus simbolul Eneagramei în lumea modernă a fost George Ivanovich Gurdjieff. Sistemul pe care l-a predat iniţial Gurdjieff era un studiu vast şi complex al psihologiei, spiritualităţii şi cosmologiei care avea drept scop să-i ajute pe studenţi să-şi înţeleagă locul în univers şi scopul lor în această viaţă. Gurdjieff îi mai învăţa că Eneagrama era simbolul central al filosofiei sale.
Eneagrama modernă, care descrie tipurile de personalitate, este o sinteză a mai multor tradiţii şi căi spirituale. Este expresia înţelepciunii universale şi a filosofici străvechi acumulate de-a lungul a mii de ani, de tradiţiile creştină, budistă, musulmană - în special sufită - şi iudaică (Kabbala).
Eneagrama nu este nicidecum o religie şi nici nu vrea să modifice orientarea religioasă a vre-unei persoane. Nu pretinde să fie o cale spirituală completă. Cu toate acestea Eneagrama se preocupă de ceea ce reprezintă sufletul oricărei căi spirituale: cunoaşterea de sine!
Una dintre lecţiile cele mai profunde pe care Eneagrama ni le oferă este aceea că dezvoltarea personală şi realizarea spirituală nu sunt procese diferite. în lipsa spiritualităţii, psihologia nu ne poate ajuta (elibera) sau conduce spre cele mai intime adevăruri despre noi înşine. în schimb, fără psihologie, spiritualitatea poate duce la grandomanie sau deziluzie, fiind o tentativă de a scăpa de realitate.
Eneagrama nu este nici psihologie seacă şi nici misticism bombastic. Este un instrument pentru transformarea noastră, care foloseşte claritatea şi înţelegerea psihologică ca o poartă de intrare către spiritualitatea universală. Eneagrama este o punte între psihologie şi spiritualitate.
Esenţa acestei psihologii sacre este faptul că tipul personalităţii noastre de bază ne dezvăluie mecanismele psihologice prin care noi uităm de noi înşine, uităm de adevărata noastră natură, Esenţa noastră Divină.


Cuprins:
PREFAŢĂ ... 9

PARTEA I
CĂLĂTORIA INTERIOARĂ ... 18
CAPITOLUL 1
IDENTIFICĂ-ŢI TIPUL DE PERSONALITATE ... 19
CAPITOLUL 2
ORIGINI VECHI, ÎNŢELESURI MODERNE ... 33
CAPITOLUL 3
PERSONALITATE ŞI ESENŢA ... 45
CAPITOLUL 4
CULTIVÂND TREZIREA ... 59
CAPITOLUL 5
TRIADELE SINELUI ... 79
CAPITOLUL 6
DINAMICĂ SI VARIAŢIUNI ... 111

PARTEA a II-a
CELE NOUĂ TIPURI ALE PERSONALITĂŢII ... 146
CAPITOLUL 7
TIPOLOGIA UNU: PERFECŢIONISTUL ... 147
CAPITOLUL 8
TIPOLOGIA A DOUA: ALTRUISTUL ... 189
CAPITOLUL 9
TIPOLOGIA A TREIA: COMPETITIVUL ... 231
CAPITOLUL 10
TIPOLOGIA A PATRA: INDIVIDUALISTUL ... 269
CAPITOLUL 11
TIPOLOGIA A CINCEA: OBSERVATORUL ... 307
CAPITOLUL 12
TIPOLOGIA A ŞASEA: DEVOTATUL ... 345
CAPITOLUL 13
TIPOLOGIA A ŞAPTEA: ENTUZIASTUL ... 385
CAPITOLUL 14
TIPOLOGIA A OPTA: CONDUCĂTORUL ... 423
CAPITOLUL 15
TIPOLOGIA A NOUA: PACIFICATORUL ... 461

PARTEA a III-a
UNELTELE TRANSFORMĂRII ... 498
CAPITOLUL 16
ENEAGRAMA ŞI PRACTICA SPIRITUALĂ ... 499
CAPITOLUL 17
CĂLĂTORIA SPIRITUALĂ - MEREU ACUM ... 535

MULŢUMIRI ... 558
ADDENDA
... 561

Un comentariu: