sâmbătă, 3 martie 2012

Otto Rank

Otto Rank (1884-1939) s-a născut sub numele de Otto Rosenfeld, dar a decis să-şi schimbe numele la vîrsta de 19 ani, datorită unei relaţii dificile cu tatăl său.

Tînăr strălucitor şi extrem de hotărît, Rank a acumulat o cultură vastă prin lecturile sale personale în ciuda condiţiilor materiale mai mult decît precare. Rank l-a sedus pe Freud prin determinarea şi calităţile sale personale, iar acesta l-a considerat mult timp ca pe un fiu.

Rank avea un statut particular în grupul pionierilor analizei. Foarte apropiat de Freud, al cărui secretar devine, Rank era adeseori considerat de tovarăşii lui cu o anumită condescendenţă, după cum o dovedeşte porecla primită: micuţul Rank.

Rank a fost numit membru al Comitetului secret, însărcinat cu bunul mers al mişcării analitice şi cu îndiguirea dizidenţelor. Este paradoxal să constatăm că numai după cîţiva ani el va părăsi mişcarea analitică datorită propriei sale dizidenţe, în urma publicării lucrării sale asupra traumatismului naşterii. Teoria sa omitea aspectele sexuale ale conflictului psihic şi se axa pe trauma experienţei naşterii, care ar fi explicat etiologia nevrozelor. Rank v-a considera astfel că o analiză clasică nu se mai justifică şi că un efort de scurtă durată, focalizat pe izvoarele primitive ale angoasei, permite vindecarea nevrozelor. Rank se dedică astfel, împreună cu Ferenczi, tehnicilor terapeutice active.

După ce a divorţat de soţia sa Beata Tola Mincer la începutul anilor 30, Rank a dus o viaţă personală destul de complexă care l-a condus, cu doi ani înaintea morţii sale, la căsătoria cu Estel Buhl.

Rank a călătorit mult, a trăit mai bine de 8 ani la Paris, unde a analizat mai mulţi membri ai comunităţii analitice, şi a fost amantul (şi psihanalistul) lui Anais Nin.

În 1934 decide să se stabilească în Statele Unite unde îşi va urma cariera cu mare succes.

Traducere şi adaptare I. Nicolau
Copyright Rene DesGroseillers

******************************************************************************

Psihanalist austriac, scriitor, profesor si terapeut, Otto Rank (1884 -1939) a fost "mana dreapta" a lui Freud pentru aproape douazeci de ani, pentru ca mai apoi sa devina un binecunoscut dizident al acestuia.

Aduce contributii valoroase ultimelor editii ale cartii Interpretarea viselor si numele sau apare chiar pe prima pagina dupa cel al lui Freud. Intre 1915-1918, Rank lucreaza ca secretar al Asociatiei Internationale de Psihanaliza, fondata de Freud cu cinci ani mai inainte. Creativitatea iesita din comun si teoriile sale psihanalitice sunt foarte apreciate de Freud.

In 1904 scrie Der Kunstler (Artistul), urmata de Der Mythus von der Geburt des Helden (Mitul nasterii eroului) in 1909, Die Lohengrin Sage (Legenda lui Lohengrin) in 1911, care e si teza lui de doctorat, Das Inzest-Motiv in Dichtung und Sage (Tema incestului in literatura si legenda) in 1912, Die Bedeutung der Psychoanalyse fur die Geisteswissenschaften (Semnificatia psihanalizei pentru stiintele umane) in 1913. Alte lucrari semnificative sunt Der Doppelganger (Dublul), Wahrheit und Wirklichkeit (Adevar si Realitate), Technik der Psychoanalyse": Vol. II, "Die Analytische Reaktion in ihren konstruktiven Elementen"; Vol. III, "Die Analyse des Analytikers und seiner Rolle in der Gesamtsituaton (Terapia vointei), Kunst und Kunstler (Arta si Artistul), Erziehung und Weltanschauung (Educatia moderna).

In 1924, Otto Rank publica Das Trauma das Geburt, (Trauma nasterii) carte in care exploreaza chestiuni precum arta, mitul, religia, filozofia si terapia si in care explica cum acestea au fost revelate de anxietatea de separare inainte sa se vehiculeze renumitul complex al lui Oedip. Este primul care vorbeste despre termenul pre-Oedip, pe un forum psihanalitic in 1925. Se produce astfel separarea lui Otto Rank de Freud, acesta din urma acuzandu-l de erezie pre-oedipiana. Din acest motiv, in 1926 pleaca la Paris cu sotia sa, Tola si fiica, Helene. Pentru urmatorii 14 ani, Rank are o stralucita cariera ca lector, scriitor si terapeut in Franta si Statele Unite.


La Paris, Rank devine psihoterapeut pentru artisti precum Henry Miller, Anais Nin, si tine prelegeri la Sorbona. Calatoreste intre Franta si America si tine prelegeri la universitati precum Harvard, Yale, Stanford, Universitatea din Pennsylvania, avand ca teme psihoterapia relationala, experientiala, "aici si acum", arta, vointa creativa, si nevroza ca esec al creativitatii.

Rank a fost primul care a sustinut faptul ca separarea de gandurile invechite, emotii si conduite este chintesenta cresterii si dezvoltarii psihologice. El a cercetat cum fiintele umane pot invata sa-si afirme vointa in cadrul relatiilor si a pledat pentru un nivel maxim de individuare in cadrul unui nivel maxim de apropiere. El este cel care introduce terapia aici si acum, terapie care nu va fi acceptata de Asociatia Americana de Psihanaliza si de Asociatia Internationala de Psihanaliza decat peste o jumatate de secol.

Rollo May, unul din pionierii psihoterapiei existentiale in Statele Unite a fost profund influentat de prelegerile si scrierile post-freudiene ale lui Rank si intotdeauna l-a considerat ca fiind cel mai important precursor al terapiei existentiale. El spune in acest sens: "De foarte multa vreme l-am considerat pe Otto Rank drept cel mai mare geniu neconsacrat din cercul lui Freud".

Simona Tudor


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu