28/07/2012

ILUZIA UTILIZATORULUI. Despre limitele conştiinţei

Autor : Tor Norretranders                 
Editura Publica (click pentru a cumpara de la editura)
Colectia Stiinte Sociale 
An aparitie :2010 

Traducerea Laurenţiu Staicu 
ISBN  978-973-1931-09-8
Nr pagini : 440 
Format 165 x 235
Pret : 56,05 lei
Disponibilitate BCU


Descrierea editurii:
Expresia din titlul acestei cărţi, „iluzia utilizatorului”, provine din informatică şi se referă la felul simplist în care ne raportăm mai toţi la modul cum funcţionează un calculator. Din informatică, sintagma a migrat, cu ajutorul lui Tor Nørretranders, în ştiinţele cognitive, unde mintea umană ia locul calculatorului.

Conştiinţa noastră, spune Nørretranders, este doar o interfaţă iluzorie. În orice secundă, informaţia procesată în mod conştient reprezintă doar 16 biţi din cele 11 milioane care ajung la creier, prin simţuri. Cu alte cuvinte, partea conştientă din noi primeşte mult mai puţină informaţie decât cea inconştientă, pe care o ignorăm cu totul.

Trăim în plină eră informaţională, dar realitatea e că nu ne prea pricepem să „procesăm” informaţiile, în lungul lor drum dinspre exterior spre interior. De aici vine, poate, şi criza societăţii contemporane, bântuită cum e de sentimentul sâcâitor că viaţa ar trebui să însemne mult mai mult. Şi înseamnă, într-adevăr, mai mult – dar ca să aflăm asta e nevoie să renunţăm la interfaţa iluzorie a conştiinţei.

Iluzia utilizatorului susţine că oamenii sunt capabili să aibă o existenţă mult mai bogată, în care nu doar realitatea conştiinţei primează. Inspirându-se din fizică, matematică, psihologie, neurofiziologie şi istoria ideilor, Tor Nørretranders argumentează convingător în sprijinul unei perspective mai largi asupra conştiinţei şi pentru cuprinderea tuturor datelor pe care lumea le are de oferit.

"În sfârşit, o carte care chiar explică ce este conştiinţa. O perspectivă extraordinară, prezentată cu stil, graţie, umor şi inteligenţă. Vă veţi schimba definitiv viziunea despre conştiinţă după ce veţi parcurge această carte, un veritabil tur de forţă al inteligenţei şi al spiritului. Dacă aveţi de gând să citiţi o singură carte despre conştiinţă, citiţi-o pe aceasta."
John L. Casti

"O descriere captivantă a felului în care creierul nostru ne păcăleşte, făcându-ne să credem că suntem conştienţi, şi a motivelor pentru care până şi sentimentul că există un eu care este păcălit e o iluzie. Adio „eului” lăuntric şi bun venit unui lucru mult mai măreţ."
Ian Stewart

"O carte profundă, o analiză strălucită a teoriei informaţiei şi a modului în care ea ne poate ajuta să înţelegem mintea omenească."
Gregory Chaitin

"Cartea lui Tor Nørretranders este un ghid fermecător şi îndrăzneţ pentru această explorare a ultimei frontiere a ştiinţei: mintea omenească."
John Horgan

"Entropie, informaţie, comunicare, calcul, complexitate, evoluţie, haos, conştiinţă. Cartea aceasta ne prezintă teorii ştiinţifice de ultimă oră, într-un amestec de surprize istorice. Anticiparea unei mari descoperiri m-a făcut să nu o las din mână."
Hans Moravec


Cuprins:


Prefaţă /9

Partea întâi
- Calculul -
1 Demonul lui Maxwell /15
2 Eliminarea informaţiei /34
3 Algoritmuri infinite /54
4 Profunzimea complexităţii /76

Partea a doua
- Comunicarea -
5 Arborele vorbirii /97
6 Lăţimea de bandă a conştiinţei /128
7 Bomba psihologiei /159
8 Vedere dinăuntru /179

Partea a treia
- Conştiinţa -
9 Întârzierea de o jumătate de secundă /213
10 Sinele lui Maxwell /248
11 Iluzia utilizatorului /172
12 Originea conştiinţei /303

Partea a patra
- Liniştea -
13 Înăuntrul nimicului /323
14 La marginea haosului /345
15 Linia neliniară /364
16 Sublimul /387

Bibliografie /403
Note /418


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu