25/07/2012

IMPOTRIVA FERICIRII. Elogiul melancoliei


Autor :  Eric G. Wilson                
Editura Nemira (click pentru a cumpara de la editura)
Colectia Biblioteca de psihologie 
An aparitie :  2009

Traducerea Dana Verescu 
ISBN 978-606-8073-61-3 
Nr pagini : 128 
Format 130 x 220
Pret : 10 lei


Descrierea editurii:

      Am ajuns dependenti de fericire si obsedati de beneficiile „gandirii pozitive”. Cand nu ne indopam cu pastile, citim studii care cauta neobosit fericirea, sau carti de self-help scrise de te-miri-cine despre cum poti ajunge la „o viata lipsita de griji”.
        Dar cine spune ca trebuie sa fim fericiti? In Impotriva fericirii, savantul american Eric G. Wilson arata ca melancolia este un ingredient necesar al oricarei culturi vii. Ea este muza literaturii, a picturii si a muzicii, este forta pe care se sprijina ideile originale si trairile autentice. Vom alege un creier amortit cu Prozac sau un izvor al creativitatii care se hraneste din melancolie? E timpul sa ne eliberam de lanturile „gandirii pozitive” si sa acceptam tristetea noastra profund umana.

„Un eseu zvelt si dinamic, ce va starni cu siguranta controverse intr-o lume dominata de industria fericirii. Suntem obsedati de fericire, sustine Wilson, iar prescrierea generalizata de antidepresive este prima proba in acest proces. [...] Fara a «romanta depresia clinica», profesorul american arata cum melancolia este parte din orice cultura inovatoare, [...] iar meditatiile sale asupra marilor artisti, de la Melville la John Lennon, sunt tulburatoare.” Publishers Weekly.


ERIC G. WILSON este profesor de engleza la Universitatea Wake Forest, unde preda cursuri despre legaturile dintre psihologie si literatura. A fost bursier al National Humanities Center in Research si a castigat medalia de excelenta a Universitatii Wake Forest. Ultima sa lucrare, "Impotriva fericirii. Elogiul melancoliei", a devenit bestseller L.A. Times, constituind subiectul a numeroase emisiuni de radio si televiziune.

Volumul este in curs de traducere in peste zece limbi. Lucrarile sale anterioare au abordat teme care variaza de la ecologie la tehnologie si teme religioase in cinematografie, dintre care amintim: Emerson's Sublime Science (1999), Romantic Turbulence (2000), Coleridge’s Melancholia (2004), The Melancholy Android: On the Psychology of Sacred Machines (2006), Secret Cinema: Gnostic Vision in Film (2006), The Strange World of David Lynch (2007).


Cuprins:

Introducere /5

Visul american /10
Omul tristetilor /31
Melancolia generativa /54
Frumusetea teribila /81
Concluzii /111

Note bibliografice /115
Multumiri /127

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu