08/07/2012

PSIHOLOGIA POZITIVA. 6 calităţi şi 24 de forţe pentru a fi fericit


Autor : Roseline Blum                 
Editura Lider  
An aparitie :2011
Traducerea Anca Irina Ionescu 
ISBN  978-973-629-279-8
Nr pagini :167 
Format 130 x 200
Pret : 19,6 lei la divin
Cota BCUB: II330736



Descriere:
       Cartea de faţă reprezintă un ghid de învăţare a principiilor psihologiei pozitive, care ne arată cum să cunoaştem fericirea.
      Sunt descrise, într-o manieră accesibilă, cele 6 calităţi şi 24 de forţe care, potrivit fondatorilor psihologiei pozitive, stau la baza unei vieţi împlinite. Cunoscându-vă mai bine calităţile şi defectele şi dezvoltând aspecte ale personalităţii pe care poate le-aţi neglijat, veţi accede la bucuria de a trăi. În viaţă nu este totul roz, dar lucrurile se pot schimba de aşa manieră Încât să fiţi fericiţi – acesta este crezul psihologiei pozitive.


"Psihologia pozitiva s-a dezvoltat in a doua jumatate a secolului XX, avandu-i ca principali promotori pe psihologii Martin E.P. Seligman si M. Csikszentmihalyi, si se concentreaza pe punctele forte si virtutile care ii ajuta pe oameni sa aiba succes in viata si sa fie fericiti. Accentul cade pe aspectele personale pozitive, accentuarea emotiilor pozitive, cautarea si incercarea de a dezvolta talentul si incercarea de a face viata omului mai implinita."

"Psihologia pozitiva face distinctia intre trei aspecte care ne pot aduce fericirea in viata: placerea, angajamentul si apartenenta.
• Mai multa placere. Desi este poate cel mai efemer si mai putin important element in aflarea fericirii, sentimentul de placere este indispensabil. Pentru a beneficia din plin de acesta, trebuie sa invatam sa savuram placerea, sa impartim momentele placute cu ceilalti, sa imortalizam amintirile prin suveniruri, fotografii, etc., sa ne acutizam perceptia (de exmplu, sa inchidem ochii atunci cand ascultam muzica, pentru a ne putea concentra doar pe auz), sa ne lasam cuprinsi de simturi, fara interventia gandurilor, sa fim prezenti cu toata fiinta in momentul de fata, sa evitam formarea obiceiurilor.
Angajamentul se refera la faptul de a fi concentrat si dedicat in totalitate unei activitati, indiferent de natura acesteia. Psihologia pozitiva ne recomanda sa cultivam relatiile cu cei din jur, sa ne cunoastem punctele forte si sa le utilizam, sa ne lasam absorbiti intr-u totul atunci cand desfasuram o activitate placuta (sport, hobby, etc.), eliminand alte ganduri rationale ce nu au legatura cu activitatea respectiva.
• Pentru a avea o viata implinita avem nevoie de un scop moral si de sentimentul de apartenenta - cu alte cuvinte sa simtim ca facem parte din si contribuim la "ceva" mai maret decat noi: grupuri sociale, organizatii, miscari, sisteme de credinte, etc. In acest scop ne poate ajuta sa tinem un jurnal in care sa multumim pentru lucrurile care merg bine in viata noastra, sa multumim unui mentor, sa invatam sa iertam, sa ne analizam viata, sa facem mici acte de binefacere, sau sa ne afiliem unui principiu etic."


Autor: Camelia Airinei

Cuprins:

Cuvânt înainte ... 5

PRIMA CALITATE: ÎNŢELEPCIUNEA ŞI CUNOAŞTEREA

FORŢA I
Creativitatea ... 9
FORŢA 2
Curiozitatea ... 17
FORŢA 3
Deschiderea spiritului, gândirea critică şi autoafirmarea ... 23
FORŢA 4
Plăcerea de a învăţa ... 29
FORŢA 5
Simţul perspectivei şi discernământul ... 35

A DOUA CALITATE: CURAJUL

FORŢA 6
Autenticitatea şi onestitatea ... 43
FORŢA 7
Vitejia ... 47
FORŢA 8
Perseverenţa ... 53
FORŢA 9
Entuziasmul şi optimismul ... 59

A TREIA CALITATE: OMENIA

FORŢA 10
Amabilitatea şi generozitatea ... 69
FORŢA 11
Iubirea ... 73
FORŢA 12
Inteligenţa emoţională ... 79

A PATRA CALITATE: DREPTATEA

FORŢA 13
Buna credinţă şi mărinimia ... 91
FORŢA 14
Spiritul de echipă şi loialitatea ... 95
FORŢA 15
Arta conducerii ... 99

A CINCEA CALITATE: CUMPĂTAREA

FORŢA 16
Compasiunea şi iertarea ... 107
FORŢA 17
Modestia şi smerenia ... 113
FORŢA 18
Răbdarea, prudenţa şi ponderarea ... 117
FORŢA 19
Stăpânirea de sine ... 121

A ŞASEA CALITATE: TRANSCENDENŢA

FORŢA 20
Aprecierea frumuseţii şi a excelenţei ... 127
FORŢA 21
Gratitudinea şi recunoştinţa ... 131
FORŢA 22
Speranţa ... 135
FORŢA 23
Râsul şi surâsul ... 139
FORŢA 24
Credinţa şi spiritualitatea ... 145

CONCLUZII ... 149
BIBLIOGRAFIE ... 151
 ANEXĂ ... 153

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu