23/07/2012

PSIHOLOGIA SPORTULUI


Autor :   Stephen J. Bull (coord)             
Editura Trei  (click pentru a cumpara de la editura)
Colectia  Psihologia pentru toti
An aparitie : 2011      
Editia originala 1991
Traducerea Nicolae Angelescu 
ISBN  978-973-707-542-0
Nr pagini : 312 
Format 130 x 200
Pret : 32,25 lei



Descrierea editurii:
Cum atingi performanţa în sport? Care sunt resursele motivaţiei şi ale spiritului de echipă? Cum funcţionează vizualizarea în cadrul antrenamentului şi în ce fel gestionezi agresivitatea şi epuizarea? Iată o parte din întrebările la care răspunde acest volum colectiv, scris de psihologi sportivi care au consiliat performeri din sfere diverse: de la gimnastică şi crichet la atletism şi tenis.
Cartea prezintă o serie de exerciţii şi de tehnici ce pot fi adaptate şi aplicate de psihologi, antrenori şi competitori pentru sporirea performanţei. De asemenea, este un bun ghid pentru evaluarea corectă a nevoilor sportivilor, inclusiv a copiilor care vin la antrenament, precum şi pentru mai buna coeziune a echipelor.

Psihologia sportivă ar trebui să fie un element esenţial în antrenamentul sportivilor, antrenorilor, arbitrilor, profesorilor şi chiar al administratorilor sportivi. Ea îi va permite sportivului să performeze la capacitatea maximă, îl va ajuta pe antrenor să scoată la suprafaţă potenţialul maxim al sportivului sau al echipei sale şi va contribui la creşterea nivelului de plăcere în cazul copiilor care participă la competiţii sportive. De asemenea, va împiedica sportivii să se plafoneze, să-şi piardă motivaţia sau chiar să abandoneze sportul.
Stephen S. Bull

Cartea se adresează sportivului, dar şi membrilor echipelor care doresc să întreţină sau să optimizeze coeziunea; totodată, ea îi priveşte pe antrenorii care doresc să integreze antrenamentul mental în practica lor, dar poate veni şi în ajutorul părinţilor copiilor care practică sportul de performanţă şi al personalului de specialitate (medici, fizioterapeuţi) care doreşte să îşi lărgească orizontul de cunoştinţe în acest domeniu.
Irina Holdevici

Steve Bull este psiholog, consultant în domeniul performanţei sportive şi în afaceri. A participat la Jocurile Olimpice cu echipa de crichet a Angliei în calitate de "psiholog de echipă", dar şi la şedinţe de coaching în diverse companii din Europa, SUA şi Orientul Mijlociu. Psihologul britanic a publicat recent volumul de succes Planul de joc: Ghid pentru un psihic rezistent la serviciu.


Cuprins:


Cui i se adreseaza psihologia sportului  /7
      Prefata la editia romana de Irina Holdevici

Multumiri  /11
Autorii colaboratori  /12

1. Introducere in psihologia sportului /15
    Stephen J. Bull
2. Motivatia /22
    Richard Cox
3. Stresul si anxietatea /58
    Graham Jones
4. Agresivitatea /90
    Larry Leith
5. Interpretarea succesului si a esecului /118
    Stuart Biddle
6. Pregatirea mentala pentru concurs /138
    Brian Miller
7. Psihologia relatiei antrenor-sportiv /166
    Peter Terry
8. „Team building": dezvoltarea spiritului de echipa /192
    John Syer
9. Copiii si sportul /225
    Misia Gervis
10. Sindromul de epuizare (burnout) /244
     Adrian Taylor
11. Rolul psihologului sportiv /274
    Stephen J. Bull
12. Concluzii si recomandari /295
    Stephen J. Bull

Glosar/305

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu