vineri, 20 iulie 2012

QUIRKOLOGIA, STIINTA BIZARULUI : neobisnuita psihologie a vietii cotidiene


Autor : Richard Wiseman
Editura For You
An aparitie : 2009
Traducerea Daria Vasilescu
ISBN 978-973-1701-45-5
Nr pagini : 246
Format 140 x 200
Pretul la data postarii : 20 lei la Editura, 20 lei la elefant, 20 lei la carti de psihologie
Descrierea editurii:
Quirkologia este un termen inventat de Richard Wiseman, pentru a defini cercetarea psihologică mai puţin obişnuită – ba chiar bizară. Mare parte din această lucrare foloseşte metode directe, pentru a investiga subiecte neobişnuite, sau metode neobişnuite, pentru a investiga teme obişnuite.

La ce foloseşte o asemenea cercetare? Nu m‑a deranjat niciodată critica ce reiese din această întrebare, deoarece sunt de părere că orice activitate este valoroasă dacă satisface o curiozitate, stimulează idei şi oferă o nouă înţelegere asupra lumii sociale.
– Stanley Milgram, Individul dintr‑o lume socială

În ce mod îţi influenţează viaţa, prenumele pe care îl ai? Ce spune despre personalitatea ta, modul în care mergi? De ce ar trebui ca anunţurile matrimoniale ale femeilor, să fie scrise de bărbaţi? Care este cea mai amuzantă glumă din lume – oare, fundamentaliştii religioşi au simţul umorului? De ce locuitorii oraşului Delhi sunt mult mai serviabili decât londonezii? Cum poţi fi convins să reţii evenimente care nici măcar nu s‑au întâmplat? De ce politicienii incompetenţi câştigă alegerile?
De peste douăzeci de ani, psihologul şi profesorul Richard Wiseman a examinat bizara ştiinţă a vieţii de toate zilele. A petrecut multe nopţi în presupusele case bântuite de fantome, a condus experimente clandestine, în mai mult de treizeci de ţări, îmbrăcându‑se chiar şi într‑un uriaş costum de găină. În această carte îşi descrie aventurile din vârtejul comportamentului omenesc şi îi omagiază pe aceia care au avut şi ei o asemenea activitate bizară şi extraordinară. Prezentând o nouă înfăţişare a acestui fenomen fascinant, numit viaţă, cartea de faţă reprezintă un ghid decisiv pentru situaţia în care savanţii ce studiază comportamentul omenesc, dau dovadă de un comportament „bizar”.

Richard Wiseman este unicul profesor din Marea Britanie care se ocupă de înţelegerea psihologiei publice şi care este cunoscut în toată lumea pentru cercetările lui în domenii neobişnuite, inclusiv în cele legate de iluzie, noroc, umor şi paranormal. El este psihologul cel mai adesea citat de către mass-media britanică, iar cercetările sale au fost prezentate în mai mult de 150 de programe de televiziune din Anglia. El îşi prezintă în mod frecvent activitatea, pe postul de radio 4 şi publică în presa de prestigiu, articole legate de cercetări şi de rezultatele obţinute.

Cuprins:

Misteriosul test Q ... 6
INTRODUCERE ... 7

CAPITOLUL 1
Cum te defineşte de fapt data de naştere?
Noua ştiinţă a cronopsihologiei ... 11

CAPITOLUL 2
Ai încredere în toată lumea, dar taie singur cărţile:
Psihologia minciunii şi a înşelătoriei ... 42

CAPITOLUL 3
A crede şase lucruri imposibile, înainte de micul dejun:
Psihologia intră în zona crepusculară ... 76

CAPITOLUL 4
A te decide:
Bizara ştiinţă a luării de decizii ... 107

CAPITOLUL 5
Căutarea ştiinţifică a celei mai amuzante glume din lume:
Explorarea psihologiei umorului ... 141

CAPITOLUL 6
Păcătos sau sfânt?
Psihologia care ne arată când ajutăm şi când refuzăm să fim de ajutor ... 179

EPILOG ... 207
ÎN SCOPUL ERADICĂRII MONDIALE A BOLII "FARCPP" ... 213
MARELE EXPERIMENT SECRET ... 215
MULŢUMIRI ... 216
NOTE ... 220


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu