vineri, 9 noiembrie 2012

ARBORELE VIETII

Autor : Serge Lebovici
Editura Fundatiei Generatia (click pentru a cumpara de la editura)
Colectia Psihanaliza copilului și adolescentului
An aparitie : 2006

Traducerea Sorina Pătraşcu
ISBN
Nr pagini : 340
Format 135 x 190
Pret :  35 lei


Descrierea editurii:

Conceput înainte de toate ca un instrument de transmitere a unei cunoaşteri şi de reflecţie pornind de la vizionarea practicii unui pedopsihiatru de excepţie, Profesorul Serge Lebovici, acesta ne invită în cabinetul său pentru a-l urmări în cadrul câtorva dintre consultaţiile psihoterapeutice pe care le-a condus şi înregistrat mai bine de 35 de ani la Bobigny, discutându-le împreună cu alte personalităţi din domeniul psihanalizei şi psihiatriei copilului cum sunt Michel Soulé, Bertrand Cramer, Bernard Golse, Jean-Paul Visier, Marie-Rose Moro etc.
Acest pachet multimedia stă sub semnul transmiterii (inter- şi transgeneraţionale, dacă ne gândim la atât la interlocutorii lui Serge Lebovici din cadrul acestor înregistrări ca şi la noi, cei care avem acum posibilitatea de a-l vedea şi asculta) şi al legăturii.
Este relevant ce ne transmite însuşi Serge Lebovici despre clinica şi practica sa: "Reacţia mea nu constă în prea multe lucruri, îi spun doar: « Eşti un bebeluş frumos », mângâindu-i capul. Şi mă retrag atunci când mama lui adoptă poziţia de mamă. Este empatia mea, atitudinea mea faţă de mamă şi bebeluş, care a permis ca bebeluşul să acţioneze asupra mamei, care m-a făcut să acţionez asupra ei şi care a făcut ca mama să mă facă să acţionez. Nu am putut face asta decât când a existat un acord între ei doi pentru a-mi oferi un rol. Empatia este o senzaţie profundă care m-a făcut să acţionez ca substitut al tatălui. Trebuia apoi să-l consolez pe tată că nu este tată, ceea ce n-am făcut suficient, fără îndoială; dar, în orice caz, am făcut ca mama şi copilul să se împace. Protejez relaţia dintre mamă şi bebeluş creând şi susţinând o relaţie eficace între ei în momentul în care mama simte că sunt pentru ea ca o mamă. Desigur, acest gest presupunea o întreagă perspectivă de transmitere intergeneraţională."Cuprins:


Cuvânt înainte la editia româneasca /5
Cuvânt înainte /9
Mod de utilizare /11
Colectia „La începutul vietii” /12
Opera lui Serge Lebovici /19

I. Elemente de psihopatologia sugarului
de Serge Lebovici, cu participarea lui Bernard Golse si Marie-Rose Moro

De la psihopatologia sugarului la psihiatria perinatala /43
Abordarea psihiatrica a sugarului /51
Interactiunile fantasmatice /71
Depresia bebelusului /85
Empatia /97
Arborele vietii /109
Consultatiile terapeutice /135
Metaforele lui Winnicott /149
Psihiatria bebelusului în zilele noastre /163
Catre o etnopsihanaliza parinti–bebelus /199

II. Glosar
de Serge Lebovici, cu participarea lui Michel Botbol si Lisa Ouss-Ryngaert /221

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu