luni, 12 noiembrie 2012

O ANTROPOLOGIE A MARGINALULUI. Psihiatria judiciara româneasca : 1860-1940

Autor :  Octavian Buda  (coord)           
Editura Caligraf Design 
Colectia Cartea de antropologie 
An aparitie : 2007 
ISBN  978-973-86771-3-5
Nr pagini : 488
Anticariat. Se gaseste la BCU




Descriere:

Proiectul se doreste a fi o pledoarie pentru istoria marginalului, pentru studierea si, astfel, ameliorarea destinelor celor alungati in afara istoriei oficiale. Istoria marginalului este un domeniu de confluenta si de interferenta culturala, de intersectare cu istoria a unor variate discipline precum geografia urbana, sociologia, antropologia, medicina, literatura, etnografia si arta.

Lumea periferiilor sociale este o adevarata societate subterana, cu o evolutie paralela fata de aceea pe care o cunoastem cu totii, dar care poate determina in anumite circumstante istorice schimbari neasteptate, deformari culturale si spirituale de nebanuit. Aceasta lume ingenuncheata la marginea societatii nu trebuie ignorata, abandonata sau alungata din organismul social. Ea are propria-i ierarhie, propriile-i valori morale si chiar instrumente de organizare si de impunere a modelelor comportamentale. Este un adevarat organism social si cultural.

"Marginalul este de regula un excentric, un neimplinit, un ghinionist, un om condamnat sa piarda. Dar chiar si in aceasta "clasa" a declasatilor se stabilesc ierarhii, mergand de la primatul violentei pana la subtilitatea intelectuala, rafinata intr-un mod particular", spune dr. Octavian Buda. Sursa




Cuprins:


STUDIU INTRODUCTIV
Octavian Buda (2007)
                Marginalizare, nebunie si crima. Un periplu conceptual al unui altfel de antropologie /6
Bibliografie /44

SECTIUNEA I
                Repere stiintifice ale psihiatriei medico-legale /47
Alexandru Sutzu (1868)
                Studii medico-legale : omuciderea /48
Alexandru Sutzu (1877)
                Alienatul in fata societatii si a stiintei /52
Alexandru Sutzu (1875)
                Convorbiri medico-psihologice: crima si alienatia mintala /59
Gheorghe Marinescu (1936)
                Cateva cuvinte despre legatura medicinii legate cu neuropsihiatria /68
Alexandru Obregia (1936)
                Profesorul Mina Minovici si stransa colaborare a medicinii legale cu psihiatria /70
Panait Zosin (1919)
                Expertiza psihiatrica cu referire la articolele respective din legile romane in vigoare sub raport medical, juridic si social /72
Mihail Kernbach (1936)
                Expertiza psihiatrica si iresponsabilitatea penala /96
Ioan I Cantacuzino (1936)
                Iresponsabilitatea alienatilor in noul cod penal /108
Nicolae Minovici, Ioan Stanescu (1934)
                Expertiza psihiatrica contradictorie /118
Ioan Stanescu (1937)
                Autonomia doctrinara a psihiatriei medico-legale /128
Grigore Ioan Lahovari (1888)
                Psihologia criminala /144
Nicolae Minovici (1936)
                Aplicatiile psihologiei medicale in medicina legala /150
Gheorghe Marinescu, Louis Copelman, Joan Stanescu (1938)
                Nota introductiva la un studiu de psihologie criminala /156
Constantin  Parhon (1936)
                Diagnosticul delirurilor cronice din punct de vedere medico-legal /158
Nic Iorgulescu (1923)
                Contributii la diagnostic in psihiatria legala /162
Theodor Vasiliu, Ioan Stanescu (1936)
                Dementa nu este criteriul absolut de iresponsabilitate penala /174

SECTIUNEA II
                O istorie a expertizei medico-legale psihiatrice. Repere cazuistice /183

Octavian Buda (2007)
                Doua expertize medico-legale psihiatrice din 1860 si 1862 /184
Alexandru Sutzu (1875)
                Afacerea Radu Ene, inculpat de omor (melancolie deliranta) /187
Alexandru Sutzu, G Alexianu, Paul Petrini (1878)
                Raport medico-legal asupra sanatatii mintale a lui Stefan Logotetopol, acuzat de omor /195
Alexandru Sutzu, A Boicescu, A. Leonte (1879)
                Actul medico-legal asupra starii mintale a lui Mihai Ruse, inculpat de omor /207
Alexandru Sutzu (1877)
                Simulatiunea alienatiei mintale /212
Mina Minovici (1894)
                Cateva consideratii medico-legale asupra maladiilor mintale simulte (cu o observatie si doua fotografii) /216
Mina Minovici (1899)
                Un caz de nebunie morala inaintea justitiei /230
Mina Minovici (1928)
                Crima unui degenerat – expertiza pe cale de comisie rogatorie /272
N. Stoenescu, Alexandru Al. Sutzu jr. (1905)
                Imbecilitatea din punct dse vedere penal (condamnari multiple la un imbecil epileptic, erori judiciare ) /278
Nicolae Minovoci, Ioan Stanescu, N Romanescu (1933)
                Contributii la studiul delicventei la senili /300
Nicolae Minovoci, Ioan Stanescu (1936)
                Crimele pasionale la traumatizatii cranieni. Contributii la studiul psihozelor latente traumatice /304
Nicolae Minovoci, Ioan Stanescu (1937)
                Paranoizii in cadrul medicinii legale /310
Nicolae Minovoci, Ioan Stanescu (1938)
                Paricizii in medicina legala /336
Constantin Parhon, S.D. Enachescu, Mihail Stanescu (1936)
                Consideratii psihiatrice si medico-legale referitoare la un vechi poliemielitic asasin /340
Constantin Parhon, Epaminonda Tomorug, Maria Trifon (1940)
                Cosnstiutia acromegalica sau acromegaloida la un violator asasin /350
Sebastian P. Constantinescu (1926)
                Reactii antisociale in epilepsie. Observatii asupra reactiilor antisociale ale epilepticilor /356
Leon A. Botez (1901)
                Contributii la studiul omucidului la alienati /374
M. Morgenstern (1927)
                Contributii la studiul alienatilor criminali din punct de vedere medico-legal /409

SECTIUNEA III
                O imagologie psihiatrica (medico-legala si antropologica) /435

Nicolae Chernbach (1870)
                Atlas fotografic de cateva tipuri principale de alienati /436

POSTFATA

Adrian Majuru (2007)
                O istorie a celor fara de istorie /452

SCURTE SCHITE BIOGRAFICE ALE AUTORILOR /473

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu