21/01/2013

CAILE INDRAGOSTIRII. Cum ne alegem persoana iubita



Autor : Ayala Malach Pines                

Editura Trei 
Colectia Psihologia pentru toți
An aparitie :2011
Traducerea Cătălina Necula
ISBN  978-973-707-494-2
Nr pagini :488
Format 130 x 200
Pretul la data postarii : Stoc epuizat la Editura, 42 lei la eusunt, 35 lei la carti de psihologie, 31,50 lei la librariaonline



Descrierea editurii:
   Căile îndrăgostirii descifrează misterele uneia dintre cele mai profunde experienţe omeneşti, realizând totodată o analiză detaliată a factorilor care duc la atracţie şi la iubirea romantică. În calitate de psiholog social şi cercetător, Ayala Malach Pines analizează felul în care ne îndrăgostim, precum şi motivele pentru care alegem o anumită persoană. Ea utilizează experienţa clinică şi teoriile psihodinamice pentru a ne face să înţelegem modul în care imaginea romantică internă joacă un rol-cheie în alegerea persoanei, precum şi felul în care experienţele din copilărie, legate de iubire, modelează această imagine.
   Cartea nu este un îndreptar pentru îndrăgostiţii deznădăjduiţi, ci o lucrare orientată spre cercetare, deosebit de interesantă pentru cei implicaţi în terapia de cuplu. Pentru cei aflaţi în căutarea iubirii, cât şi pentru cei care speră să o retrezească, această carte reprezintă un preţios ghid practic; ea reprezintă o lectură interesantă şi pentru cei care doresc să înţeleagă elementele atracţiei pe care o trăiesc, fără a pierde nimic din farmecul ei.
   Trăim într-o cultură care ne construieşte aşteptări mari în privinţa iubirii romantice. Expresii de tipul "iubire la prima vedere", "perechea perfectă" şi "făcuţi unul pentru celălalt" ne sunt familiare şi generează aşteptări mari în privinţa îndrăgostirii. Filmele, cărţile romantice şi miturile despre mari iubiri ajută la construirea acestor aşteptări. Cei mai mulţi indivizi crescuţi în cultura occidentală ştiu ce este iubirea romantică şi au trăit-o la un moment dat în viaţă, ea fiind una dintre cele mai puternice emoţii pozitive resimţite vreodată. Pentru unii dragostea poate fi chiar răspunsul pentru problema existenţei umane.
   Experienţa clinică sugerează că relaţiile din copilărie cu părinţii au o influenţă mult mai mare asupra relaţiilor amoroase ale oamenilor de vârstă adultă decât ar putea sugera datele bazate pe percepţiile subiective ale oamenilor. Una dintre cele mai importante revelaţii pentru cuplurile care fac terapie este cât de puternice şi profunde sunt legăturile dintre relaţiile avute în copilărie cu părinţii şi relaţia lor romantică. Descoperirea acestui tip de legătură este importantă pentru a-i face pe oameni să înţeleagă calităţi pe care se poate să nu le fi înţeles şi acceptat uşor unul la celălalt.

Ayala Malach Pines este profesor, psiholog clinician, social şi organizaţional şi şefa catedrei de Administrarea Afacerilor de la Şcoala de Management a Universităţii Ben-Gurion din Israel. A activat ca terapeut de cuplu în America şi Israel, este autoarea a zece cărţi şi a fost publicată în mai mult de zece limbi.
Cuprins:

Mulţumiri ... 9

Introducere
   Despre îndrăgostire şi despre cartea aceasta ... 11

Partea I
ALEGERI ROMANTICE CONŞTIENTE
... 39
   1. Proximitatea: peţitorul ascuns ... 43
   2. Excitaţia: elixirul iubirii ... 60
   3. Frumuseţea şi caracterul ... 85
   4. Cine se aseamănă se adună sau contrariile se atrag? ... 123
   5. Satisfacerea nevoilor şi iubirea reciprocă: îi iubim pe cei care ne iubesc ... 148
   6. Parcursul îndrăgostirii: îndrăgostirea ca proces ... 168
   7. Despre bărbaţi, femei şi iubire: rolul statutului şi al frumuseţii ... 191

Partea a II-a
ALEGERI INCONŞTIENTE
... 235
   8. Deschiderea faţă de iubire ... 239
   9. Fiul se îndrăgosteşte de "mamă", fiica de "tată" ... 266
   10. Imaginea romantică internă ... 292
   11. Patru povestiri ... 335

Partea a III-a
IUBIREA ROMANTICĂ ÎN RELAŢIILE PE TERMEN LUNG
... 363
   12. Transformarea problemelor din dragoste în oportunităţi de dezvoltare ... 369
   13. Iubirea şi munca: relaţia dintre alegerile lor inconştiente ... 402

Anexa 1
   Ateliere pentru alegerile în relaţiile romantice: cum să vă descifraţi codul atracţiei romantice ... 414
Anexa 2
   Analizarea unei relaţii romantice ... 428
Anexa 3
   Rezultatele cercetării ... 431

Note ... 437
Bibliografie ... 465

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu