01/02/2013

CARAPACEA PROTECTOARE. Functionarea autista la copii si adulti



Autor : Frances Tustin               
Editura Trei
Colectia Psihologie-Psihoterapie
An aparitie :2013
Traducerea Camelia Dumitru
ISBN  978-973-707-697-7
Nr pagini :288
Format 130 x 200
Pret : 45 lei la Editura Trei  , 32,85 lei la elefant,  35 lei la carti de psihologie



Descrierea editurii:
Aspectele de protecţie şi conservare specifice unui tip de autism, care pare a avea origini preponderent psihogene, se află în centrul atenţiei autoarei. Deosebit de valoroasă este încercarea lui Tustin de a clarifica caracteristicile diferenţiale, specifice acestei tulburări. Pe baza lor sunt discutate funcţiile şi deficienţele specifice autismului „psihogen" şi sunt loca¬lizate sursele acestora. Frances Tustin contribuie la înţele¬gerea copiilor autişti şi a capsulei autiste la pacienţii adulţi nevrotici, demonstrând că recurgerea la ceea ce ea numeşte obiecte senzoriale autiste şi forme senzoriale autiste le-a împiedicat dezvoltarea cognitivă, socială şi emoţională.
Această carte nu propune „un leac" pentru autism. Mai degrabă, lucrarea sugerează că tratamentul psihoterapeutic bazat pe înţelegerea profundă a funcţiei autismului poate modifica şi vindeca nevoia copleşitoare pentru această reacţie de protecţie înnăscută, extrem de puternică, astfel încât ea să ajungă să fie utilizată adecvat, într-o manieră mai puţin totală şi blocantă.

Frances Tustin a fost psihoterapeut de copii, renumită pentru activitatea ei cu copii autişti. A lucrat în Marea Britanie la Departamentul de Copii al Clinicii Tavistock, înfiinţat în 1948 de către John Bowlby. A ţinut numeroase conferinţe în Marea Britanie şi a supervizat cazuri de tratament al copiilor autişti în întreaga Europă. A publicat, în cele mai prestigioase reviste de specialitate, articole referitoare la rezul¬tatele muncii sale în domeniul tratamentului psiha¬nalitic al copiilor autişti, precum şi cărţi valoroase, printre care Autism and Childhood Psychosis (1972).

Cuprins:

Multumiri /9
Prefata /11

Capitolul unu. Ce este si ce nu este autismul /15
Capitolul doi. A fi sau a nu fi /54
Capitolul trei. Psihoterapia ca tratament pentru copiii cu autism /87
Capitolul patru. Confirmarile rezultatelor psihoterapiei cu copii autisti /106
Capitolul cinci. Psihoterapia copiilor care nu se pot juca /129
Capitolul sase. Copilul care m-a invatat despre incapsularea autista /159
Capitolul sapte. Capsula autista la pacientii adulti nevrotici /187
Capitolul opt. Aplicatii ale concluziilor rezultate in urma activitatii cu copii autisti la pacientii adulti nevrotici /214
Capitolul noua. Nasterea din carapacea autista: a deveni parte dintr-un grup /240
Capitolul zece. Autismul la un pacient adult /261
Capitolul unsprezece. Remarci concluzive /268
Capitolul doisprezece. O declaratie /269

Bibliografie /273


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu