10/02/2013

SQ - INTELIGENTA SPIRITUALA



Autor : Danah Zohar, Ian Marshall,               
Editura Vellant
Colectia Perspective
An aparitie :2011
Editia a       
Editia originala
Traducerea Miruna Popescu
ISBN  978-973-1984-18-6
Nr pagini :400
Format 130 x 200
Pret :  39,90 lei la elefant, 39,90 lei la carturaresti

Descrierea editurii:

Utilizat de peste un secol, termenul de inteligenţă spirituală a fost multă vreme interpretat greşit, fiind considerat pseudoştiinţific din cauza folosirii sale abuzive în raport cu noile forme de spiritualitate şi religie. Împrumutând limbajul şi conceptele fizicii cuantice, cei doi autori redefinesc conceptul ca reprezentând o nevoie de semnificaţii profunde, valori fundamentale, scopuri superioare şi, în acelaşi timp, calea de acces către acestea.

Spre deosebire de IQ, care este specific şi calculatoarelor, sau de EQ, întâlnit şi la unele mamifere superioare, SQ este o caracteristică tipic umană şi, argumentează autorii, este cea mai importantă dintre cele trei. Conceptul de inteligenţă spirituală este legat de nevoia de sens a omenirii, aspect care a câştigat în importanţă odată cu apropierea sfârşitului de mileniu. SQ este ceea ce folosim pentru a ne satisface setea de a găsi sensuri, de a dezvolta viziuni şi de a aprecia valoarea. Pune accentul pe lucrurile în care credem şi pe rolul jucat de credinţe şi de valori în conturarea comportamentul şi a vieţii noastre.  Această carte stabileşte bazele teoretice ale conceptului, definindu-l şi prezentând dovezile ştiinţifice care au permis delimitarea sa, precum şi modalităţile de evaluare şi dezvoltare.

"SQ pune într-o lumină cu totul nouă adevărata natură a inteligenţei şi ne arată cum o putem folosi în reinventarea organizaţiilor noastre şi în retrasarea graniţelor cu care eram obişnuiţi."
Mats Lederhausen, Vicepreşedintele Departamentului de Strategie, McDonalds Corporation

"Dintre toţi cei care încearcă să extragă o etică din revoluţia ştiinţifică a acestui secol, Danah Zohar ajunge cel mai departe în această aventură intelectuală."
Ian McEwan


Danah Zohar studiază fizica şi filosofia la Massachusetts Institute of Technology (MIT), urmând apoi studii aprofundate de filosofie, religie şi psihologie la Universitatea Harvard. Descrisă de Financial Times şi Prentice Hall precum „unul dintre cei mai mari gânditori contemporani din domeniul managementului“, Danah Zohar a colaborat cu numeroase companii de prestigiu (Volvo, BMW, Motorola, Philip Morris Tabacco, British Telecom), oferindu-le consultanţă în procesul de management.

Ian Marshall, psihiatru şi psihoterapeut britanic, a studiat iniţial filosofia şi psihologia la Universitatea Oxford, urmând apoi Facultatea de Medicină a Universităţii din Londra.

Danah Zohar şi Ian Marshall vor dezvolta conceptul de inteligenţă spirituală, căruia îi vor dedica o serie de cărţi, printre care şi lucrarea de faţă. Sub egida unor organizaţii guvernamentale naţionale şi internaţionale, cum ar fi UNESCO, The European Cultural Foundation, The Davos World Economic Forum, cei doi autori susţin în mod regulat workshopuri pe teme de leadership organizaţional în întreaga lume. 

Cuprins:



Nota autorilor /9

Partea I: Ce este SQ
         1.Prezentarea SQ /15
         2.Criza semnificatiei /33

Partea a II-a: Dovezi stiintifice despre SQ
         3.Trei moduri de gandire, trei tipuri de inteligenta /59
         4.Mai multe despre oscilatiile neuronale de 40 Hz, constiinta si SQ /92
         5.”Zona Dumnezeu” a creierului /120

Partea a III-a: Un nou model al sinelui /149
         Interludiu: scurta istorie a umanitatii /149
         6.Lotusul sinelui I: palierul egocentric /158
         7.Lotusul sinelui II: zona intermediara asociativa /172
         8.Lotusul sinelui III: centrul /189

Partea a VI-a: Utilizarea SQ
         9.Cum ajungem la obstructionarea spirituala /205
         10.Vindecarea sinelui prin SQ /227
         11.Busola interna la limita: crearea unei noi etici cu ajutorul SQ /245
         12.Care este tipul meu de personalitate? /265

Partea a V-a: Ne putem dezvolta propriul SQ?
         13.Sase cai catre o inteligenta spirituala superioara /275
         14.Evaluarea propriului SQ /335
         15.Cum sa fim spiritualmente inteligenti intr-o cultura saraca din punct de vedere spiritual /342

Anexa /361
Bibliografie /365
Note /376
Multumiri /385

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu