duminică, 14 aprilie 2013

ADEVARUL (CINSTIT) DESPRE NECINSTE. Cum îi mințim pe toți - dar mai ales pe noi înșineAutor : Dan Ariely                
Editura Publica
An aparitie :2012
Traducerea Dan Crăciun
ISBN 978-606-8360-13-3
Nr pagini :288
Format 145 x 205
Pret : 46,55 lei la Editura, 46,55 lei la elefant , 46,60 lei la librarie.net
Disponibilitate BCU

Download pdf pe fileshare sau scribd


Descrierea editurii:

Cei mai mulţi dintre noi credem că suntem nişte oameni cinstiţi, dar, în realitate, cu toţii trişăm. Presupunem că înşelăciunea, la fel ca şi majoritatea celorlalte decizii, se bazează pe o analiză raţională de costuri-beneficii. Dar Ariely susţine, după care demonstrează, că în realitate forţele iraţionale, pe care nu le avem în vedere, determină adeseori dacă ne comportăm etic sau nu. Pentru fiecare Enron sau act de mituire politică, există nenumărate CV-uri înflorite, comisioane ascunse şi poşete contrafăcute.

În Adevărul (cinstit) despre necinste, Ariely arată de ce este mai uşor să minţim în legătură cu anumite lucruri; cum posibilitatea de a fi prinşi contează mai puţin decât credem; şi cum practicile de business netezesc drumul comportamentului nonetic, fie cu intenţie sau neintenţionat. Ariely explorează modul în care funcţionează comportamentul nonetic în viaţa personală, profesională şi politică şi modul în care ne afectează pe toţi, chiar dacă noi considerăm că avem standarde morale înalte.

Dar nu este totul pierdut. Ariely identifică, de asemenea, ceea ce ne menţine cinstiţi, indicând calea către dobândirea unui statut etic mai înalt în viaţa noastră de zi cu zi. Cu ajutorul unor convingătoare descoperiri personale şi academice, Adevărul (cinstit) despre necinste va schimba felul în care ne vedem pe noi înşine, acţiunile noastre şi pe ceilalţi.

„Am fost şocat să aflu cât de răspândită este înşelăciunea măruntă şi cu cât poate fi mai nocivă, cumulată, în comparaţie cu frauda făţişă. Aceasta este cea mai interesantă şi cea mai utilă carte a lui Dan Ariely.” Nassim Nicholas Taleb, autor al cărţii Lebăda neagră

„Captivantă şi perspicace . . . În stilul său caracteristic, vioi şi plăcut, Ariely plonjează adânc în enigma (ne)cinstei omeneşti, cu speranţa descoperirii unor modalităţi utile de a ne controla comportamentul şi de a ne îmbunătăţi rezultatele.” Publishers Weekly

„Ingenios şi delicios, Dan Ariely scormoneşte ironic modul în care oamenii pun în balanţă sinceritatea şi înşelăciunea pentru a crea o realitate dintr-o altă realitate, de orbire plină de dorinţe. Veţi dobândi o mai adâncă înţelegere a propriei voastre etici personale – şi a celei împărtăşite de către cunoscuţii voştri.” Mehmet Oz, MD; Vice-Preşedinte Columbia University şi amfitrion al emisiunii The Dr. Oz Show

DAN ARIELY este profesor la catedra James B. Duke de psihologie şi economie comportamentală de la Universitatea Duke, instituţie în cadrul căreia predă şi la Fuqua School of Business, la Centrul pentru Neuroştiinţe Cognitive, Facultatea de Economie şi Școala de Medicină.
Dan are un doctorat în psihologie cognitivă şi un altul în administrarea afacerilor. Lucrările sale au fost prezentate în New York Times, Wall Street Journal, Washington Post, Boston Globe, Business 2.0, Scientific American şi Science. De același autor la editura Publica au mai apărut Irațional în mod previzibil (2010) și Iraționalitatea benefică (2011)


Cuprins:
Cuvant inainte /9
Introducere /13

1.Testarea simplului model al infractiunii (SMIR) /23
2.Umor cu factorul vrajeala /41
       Golf /63
3.Orbiti de propriile noastre motivatii /75
4.De ce slabim franele cand suntem obositi /105
5.De ce purtand imitatii trisam mai mult /125
6.Cum ne amagim singuri /149
7.Creativitate si necinste /171
8.Inselaciunea contagioasa /199
9.Inselaciune si colaborare /225
10.Un final semioptimist /245

Multumiri /263
Lista colaboratorilor /265
Note /273
Bibliografie si lecturi suplimentare /277


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu