joi, 4 aprilie 2013

FRICA DE LIBERTATEAutor :  Erich Fromm               
Editura Universitas (imprint Teora)
An aparitie :1998      
Editia originala 1941
Traducerea Magdalena Măringuţ
ISBN  973-601-402-9
Nr pagini :256

Download pdf  


Recenzie de Teofil Stanciu


Pentru unii creştini protestanţi (sau neoprotestanţi), lucrurile pe care le spune Fromm despre protestantism s-ar putea să fie mai greu digerabile. Chiar suspectându-l însă de interese meschine sau de intenţii calomnioase la adresa lui Luther şi a urmaşilor săi, cred că merită totuşi atenţie măcar pentru că aduce o perspectivă critică asupra mişcării. Ceea ce înseamnă că scoate în evidenţă vulnerabilităţile, defectele, riscurile, sporind astfel înţelegerea propriilor rădăcini. Iar asta n-are cum să fie rău.
Trebuie spus dintru început că autorul exclude orice cauzalităţi metafizice, preferând să lucreze cu date observabile, verificabile şi cât de cât cuantificabile. Adicătelea într-un spirit cât mai ştiinţific cu putinţă. Recurge astfel la mărturii istorice, la achiziţiile psihologiei moderne, la studii şi informaţii rezultate pe urma unor cercetări. Nu investighează transcendentul şi nici nu ia în calcul decât consecinţele pe care transformările de mentalitate le-au avut în psihologia socială a societăţii protestante.
Erich Fromm este un neamţ din şcoala psihanalistă (de văzut, pentru interesaţi, felul în care se delimitează de Freud – pag. 242-247), care a scris cartea de faţă în 1941, în limba engleză, refugiat fiind în SUA din calea guvernului nazist. De fapt, ascensiunea lui Hitler şi sprijinul pe care i l-a dat muncitorimea germană – ce părea, până atunci, foarte orientată către stânga socialistă – l-au determinat să întreprindă această cercetare. Iată, aşadar, o alăturare destul de incitantă, dacă nu revoltătoare: Reformă şi nazism.

Erich Fromm (1900-1980), sociolog şi psihanalist, a făcut parte din Școala de la Frankfurt, iar în 1933 a emigrat în SUA. A mai fost tradus în limba română cu titlurile Arta de a iubi, A avea sau a fi? şi Buddhism şi psihanaliză.

Cuprins:


Cuvânt înainte 7

Libertatea - o problemă psihologică? 11

Apariţia individului şi ambiguitatea libertăţii 29

Libertatea în epoca Reformei 43
1. Fondul medieval şi Renaşterea 43
2. Perioada Reformei 62

Cele două feţe ale libertăţii omului modem 95

Mecanismele evadării 121
1. Autoritarismul 125
2. Distructivitatea 155
3. Conformismul de automat 159

Psihologia nazismului 177

Libertate şi democraţie 203
1. Iluzia individualităţii 203
2. Libertate şi spontaneitate 216

Caracterul şi procesul social 233

Index 251

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu