15/04/2013

INTERCONEXIUNI. Fizica cuantică povestită de un psihoterapeut



Autor : Adrian Nuta                
Editura SPER
Colectia ALMA MATER
An aparitie :2008

ISBN  978-973-8383-39-5
Nr pagini :224

Pret : 35 lei la Editura, 33,25 lei la librariepsi, 24,49 lei la librarie.net





Descriereaediturii:
Dacă un melc se îndreaptă sprinten spre o piersică, anticipând un prânz savuros, într-un restaurant de cinci stele, iar tu eşti suficient de rapid încât să o faci să
dispară în mai puţin de trei secunde, printr-o mişcare bruscă, bietul melc va fi nu doar frustrat alimentar, ci şi foarte surprins. Pentru el, dispariţia piersicii va fi ceva paranormal.El experimentează ceea ce neuronii lui îi permit să experimenteze. Dacă impulsurile electrice ar circula mai repede prin creierul lui primitiv, ar putea vedea vicleana mână, generatoare de disonanţe cognitive. Însă el nu este decât un melc. Tot aşa, noi nu suntem decât oameni. Dar toate acestea fiind spuse, nu-ţi vine să te gândeşti că, la un alt nivel, şi noi, oamenii, suntem un fel de melci?
Cartea de faţă se bazează pe această idee. Sunt convins că sistemul nostru nervos se poate dezvolta, astfel încât să înţelegem şi poate chiar să provocăm fenomene care acum ne par inexplicabile, misterioase, eventual de neimaginat.
Autorul 

Cuprins:

Capitolul 1
REALITATEA. CHIPURI VIZIBILE ŞI ASCUNSE ... 11

   1.1. Fizica, înainte şi după Einstein ... 11
   Spre vest, în linie dreaptă. Simţurile sunt înşelătoare. Aristotel ştia, Ptolemeu nu. Universul nu este static. Prejudecăţile mor lent. Spaţiul este precum o propoziţie. Melcul. Acordul intersubiectiv.
   1.2. Macro şi micro ... 17
   O lume în care suntem cu toţii handicapaţi. Fin şi grosier. Neuronul inhibitor Toblerone. Omega 3. Lungimea Planck. Antiparticule, antimaterie. Cuarcii nu sunt coloraţi. Coliziuni în acceleratoare. CERN. Nimeni nu vede particule subatomice. O familie cu 61 de membri. Sistemul în trei este cel mai stabil. Particula lui Higgs. Cheltuielile militare.
   1.3. Reţeaua umple tot spaţiul ... 27
   Vizibilul şi invizibilul se împletesc. Manifestat şi nemanifestat. Reţele de reţele. între două puncte nu există nimic. Discontinuitatea. Az-zahr. Dumnezeu este îngheţat sau curgător. Lupta nevrotică pentru supravieţuire. Democraţia pe dos. Nonseparabilitatea. Baba visează la frumuseţe. Trubadurii Fiinţei.
   1.4. Codiţa lui Aghiuţă ... 34
   Uneori particulă, alteori undă. De ce n-a mai plecat Bohr în luna de miere. Entropia nu scade niciodată. Mentalul social. Ucenicul vrăjitor. îţi duci copilul la fast-food. Psihologii vegetarieni. Proiectul Manhattan. Lăcomia. Gândire de stânga. Diaballein şi symballein. Ceea ce nu poate fi atins. Nu e nicăieri şi totuşi e peste tot. Spontaneitatea cuantică. Tehnica de focalizare a conştiinţei. Nivelul tehnologic şi maturitatea emoţională. Soluţia conştientizării extinse. Barcelona. Cine ţine iepurii departe de morcovi? înclinaţia umană spre violenţă. Porţia de dioxid de sulf. Transdisciplinar. O mică planetă, la marginea unei galaxii medii.

Capitolul 2
O LUME CONTRARĂ BUNULUI SIMŢ ... 46

   2.1. Inventarea atomilor ... 46
   Leucip. Ceea ce nu poate fi tăiat. Efectul fotoelectric. Originar din Manchester. Calciu - perioada 4, grupa 2. Soţia lui Rontgen. O magazie părăsită şi neîncălzită. Cozonacul cu stafide. E = hf. Revoluţia începe cu Planck. Matematica nu este o ştiinţă naturală. Rădăcina pătrată a lui -1. Mecanica cuantică este corectă. Bogăţia e trecătoare. Cel mai mic bob de orez. Legătura dintre protoni şi pasărea kiwi.
   2.2. Mecanica cuantică ... 54
   Duminica, doi şi cu doi fac cinci. Transferul experienţelor. Experimentul celor două fante. Gloanţele nu se transformă în unde. Lenea este o boală. în lumea cuantică, operatorii nu comută. Meditaţie în postura lotusului. Interpretarea de la Copenhaga. Groapa apare când te uiţi la ea.
   2.3. Cum s-a prăbuşit determinismul    ... 62
   Principiul de incertitudine. Mingea de fotbal are natură ondulatorie. p, h şi lambda. Când ştii locul nu ştii viteza. Proaspăt, surprinzător, precum un copil. Spaţiul gol este plin. Paradoxul EPR. Corelaţii nonlocale. De ce e bine să-ţi păstrezi slujba. Mişcarea puctuluî de zero. Lumea onirică.
   2.4. Mic, mic de tot ... 71
   Cât de mic înseamnă mic? Teoria sufletelor pereche. Renormarea. Supersimetria. Pe unde umblă gravittino?
   2.5. Psihologia electronilor ... 76
   Schimbarea domiciliului de pe o orbită pe alta se taxează. Al 47-lea element. Cineva care perturbă computerele. O electroniţă de spin opus. Molecule complexe. Electronii circulă câte doi pe orbită. Polul opus nu e complementar. Bariera de potenţial. Feynman şi suma istoriilor. Inginerii lui Dumnezeu. Asul de treflă, rotit cu 360 de grade. Identitate şi diferenţiere.
   2.6. Unicitatea ... 86
   Principiul individuaţiei. Revoluţie în psihologia personalităţii. Asumarea nevoii de unicitate. Baccardi. Sau A sau non-A. Paradigma coboară încet sub scoarţă. Copiii noştri vor fi mai integraţi.

Capitolul 3
SINCRONICITĂŢI ... 91

   3.1. Jung, un tip cu Luna în conjuncţie cu Pluton ... 91
   Coincidenţe semnificative. Când adevărul devine mai important decât prestigiul ştiinţific. Cunoaşterea revelată. Principiul de conexiune acauzal. Ordinea ascunsă a realităţii. Ce oră este în lumea arhetipală? Astrologie sau CPI, MMPI, Cattell.
   3.2. Definiţia mea ... 99
   Intensităţi moderate. Normalitatea. Aivanhov îmi face cu ochiul, întregul îşi desfăşoară potenţialul. Ştiinţa poate fi mai cuprinzătoare.
   3.3. Când interiorul şi exteriorul se întâlnesc undeva ... 106
   în spatele scenei. Ficatul de rechin. Particulele subatomice nu au graniţe. Totul se întrepătrunde. Experienţa numinoasâ. Universul vorbeşte cu tine prin sincronicităţi.
   3.4. Cineva se gândeşte la tine ... 112
   Tendinţa la actualizare. Axa Eu-Sine. Autorul. Programul arhetipal de viaţă. Psihicul se poate dezvolta toată viaţa. Există ceva pozitiv şi în boală. Ce ai de dăruit lumii. Adidas şi Puma. Un pensionar care a fost refuzat de 1.000 de ori.
   3.5. Ceasul sună aşa cum a fost programat, dar asta nu garantează trezirea! ... 123
   Oferta de semnificaţie. Pe la 40 de ani. Principiul generator de ordine. Totul continuă într-o altă formă. Experienţa sensului. Evenimentele proiectate chiar se întâmplă. Oare ce înseamnă asta. Legătura între niveluri. Simbolul seamănă cu o femeie frumoasă. Parabolele lui Iisus. Disponibilitatea de a suporta separarea.
   3.6. Adânc şi elevat, profund şi transcendent ... 134
   Cel mai armonios traseu evolutiv. Revelarea Sinelui. Vocaţia» pasiunea, dăruirea. Un fost copil dislexic conduce statul New York. Bunăstarea socială.
   3.7. Cerul interior ... 142
   Astrologia profundă şi astrologia vulgară. Când Ascendentul schimbă semnul. Uranus este creativ şi imprevizibil. O fereastră în timp.
   3.8. Bufniţa şi bizonul ... 147
   Povestea a fost scrisă deja. Farmecul sincronicităţilor. Aşa cum cel aflat în deşert iubeşte apa. Realitatea fizică şi conştiinţa se întâlnesc.

Capitolul 4
CÂTE CEVA DESPRE INFINIT ... 152

   4.1. Calea Lactee, Punctul Vernal şi era Vărsătorului ... 152
   Lumea a fost creată într-o duminică. Când ignoranţa ia decizii. Pe braţul spiralei, aproape de margine. Saltul conştiinţei pe un nivel mai individualizat.
   4.2. Corpul tău vine din stele ... 155
   Proxima Centauri. 100 de miliarde de galaxii. Unde este graniţa Universului. Conul de lumină. Amendă pentru că nu a învăţat. Roiul Fecioarei. Marele Atractor vrea să ne înghită. Seminţe. Combinaţia câştigătoare. Reziduuri nucleare. Epsilon este tocmai 0,007. Pitică albă sau supernovă. Atomii sunt reciclaţi. Sirius este o stea albă.
   4.3. Universul expansionează, dar până când? ... 165
   Deplasarea spre roşu. Efectul Doppler. De ce se destramă o familie. Radiaţia de microunde. Cum să nu te iei prea tare în serios. Densitatea critică. Materia întunecată. Big Crunch. Trei modele de Univers. Găurile negre preferă spaghetti.
   4.4. Materie invizibilă, energie întunecată ... 172
   De ce sunt aşa de mulţi fotoni. Sincronizate încă de la început. Natura a defavorizat antimateria. Undele gravitaţionale. Particule exotice. Când un WIMP îţi cade în cap. Universul e controlat de ceva invizibil. Modelul inflaţionist haotic. Energia Casimir.
   4.5. Monstrul din galaxia Centaurus    ... 176
   John Wheeler. O gaură în spaţiu. Stelele îşi termină benzina. Limita Chandrasekhar. Depresia psihotică. Câţiva sori, la micul dejun. Gaura neagră din bucătărie. Se evaporă. O particulă care a divorţat devine reală. Scurtă istorie a timpului. Ele sunt peste tot.
   4.6. Călătoria în timp ... 182
   Călătorind pe o rază de lumină. Mişcarea încetineşte curgerea timpului. Minim 120 de ani. Copierea ADN-ului este o muncă. Paradoxul gemenilor. O minte mai proaspătă. Plimbarea prin tor dăunează grav sănătăţii. Găuri de vierme. Spaţiul curbat negativ. Dacă ar muri bunicul patern. Istoriile alternative. Ştii cine se va aşeza pe scaun, peste 3 săptămâni.
   4.7. Spaţiul cu N dimensiuni ... 189
   Flatland. Răsucite în ele însele. Un număr infinit de soluţii. Spaţiul-timp este o reţea de legături. Principiul antropic slab. Teoria superstringurilor. Dimensiuni ascunse cu dibăcie. P-brane. Teoria ar putea fi greşită. Este unificarea posibilă?

Capitolul 5
EDUCAŢIA, DEZVOLTAREA PERSONALĂ ŞI CONŞTIINŢA EXTINSĂ ... 197

   5.1. Educaţia lipsită de inimă ... 197
   Inutil şi nestimulativ. Preoţii au refuzat să privească prin telescop. Capacitatea de a stabili legături. Inima se deschide accidental. Tehnologia pune stăpânire pe oameni.
   5.2. Educaţia şi cunoaşterea holistă ... 206
   A fi întreg. Simboluri, metafore, analogii. O şcoală alternativă, învăţarea dinamică. De ce mintea copiilor e aşa de vioaie? Prâslea cel voinic şi merele de aur.

Bibliografie ... 224

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu