23/04/2013

MINTEA CA INTAMPLARE.Cum ne-a oferit evolutia creierului iubirea, memoria, visele si pe Dumnezeu



Autor :  David J. Linden               
Editura Herald
Colectia Mathesis
An aparitie :2012
Traducerea Brandusa Popa
ISBN 978-973-111-349-4
Nr pagini :336
Format 130 x 200
Pret : 32,50 lei la Editura,27,30 lei la elefant ,35,10 lei la divin





Descrierea editurii:

            Cum ne-a oferit evolutia creierului iubirea, memoria, visele si pe Dumnezeu.
Intr-o carte deopotriva extrem de erudita si de accesibila, neurosavantul David Linden contrazice asumptia larg raspandita potrivit careia creierul este exemplul suprem de design desavarsit - oferindu-ne in schimb o explicatie convingatoare a modului in care evolutia aleatorie a creierului a rezultat in formarea fiintelor umane. Reprezentand un ghid catre lumea de multe ori ilogica a functiei neuronale, Mintea ca intamplare ne arata cum creierul nu reprezinta o masinarie de rezolvat probleme multifunctionala si optimizata, ci mai degraba o aglomerare ciudata de solutii ad hoc care au fost ingramadite una peste alta in milioane de ani de evolutie. In plus, Linden ne spune modul in care constrangerile designului evoluat al creierului au condus in cele din urma la aproape fiecare particularitate specific umana: copilaria noastra lunga, capacitatea de a avea o memorie extinsa, cautarea iubirii si a relatiilor de lunga durata, nevoia de a crea naratiuni convingatoare si, pana la urma, impulsul cultural universal de a crea explicatii atat religioase cat si stiintifice. Prin intermediul unor incursiuni in biologia evolutionista, aceasta analiza a functiei mentale raspunde la unele dintre cele mai intalnite intrebari ale noastre despre cum am ajuns sa fim ceea ce suntem.

        Dr. David J. Linden este profesor de neuroștiință la Școala de Medicină a Universității Johns Hopkins. Cercetările sale examinează substraturile celulare ale stocării memoriei, baza moleculară a dependenței și recuperarea funcției după leziuni cerebrale, printre alte subiecte.
        Este autor sau coautor a peste 100 de publicații stiintifice, dar a scris si cărți de neuroștiință pentru publicul larg. În 2010, dr. Linden a fost recunoscut ca membru al Asociației Americane pentru Progresul Științei.

A mai scris:

Busola Placerii, All 2014
Atingerea, All 2018


Cuprins:

Prolog  Creierul, explicat 7
I. Designul neelegant al creierului 11
II. Construind un creier cu componentele de ieri 38
III. Este necesara un pic de asamblare 63
IV. Senzatie si emotie 100
V. Invatare, memorie si individualitate umana 130
VI. Dragoste si sex 175
VII. Somnul si visele 223
VIII. Impulsul religios 267
IX. Designul neinteligent al creierului 284
Epilog  Elementul intermediar 297

Lecturi suplimentare si resurse 309
Index 323


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu