08/09/2013

CAND MANCAREA TINE LOC DE DRAGOSTE



Autor :  Geneen Roth               
Editura Trei
Colectia Psihologie Practica
An aparitie :2013
Traducerea Nicolae Balta
ISBN  978-973-707-682-3
Nr pagini :208
Format 130 x 200
Pret : 27,55 lei la Editura,20,30 lei la elefant (19 lei ebook-ul), 18,90 lei la librarie.net
pdf aici


Descrierea editurii:

        Ţi se întâmplă des ca atunci când eşti supărat şi dezamăgit să te năpusteşti către frigider? Sau, din contră, te supui unor diete draconice sperând că dacă vei arăta mai bine, vei scăpa de problemele afective din prezent? Atât regimul pentru slăbit, cât şi mâncatul pe fond emoţional nu sunt decât nişte substitute pentru relaţiile intime autentice, observă scriitoarea nord-americană Geneen Roth. Condimentată cu autoironie şi cu elemente autobiografice, cartea analizează dificultăţile din jurul alimentaţiei compulsive: nevoia de control, dependenţa afectivă, tendinţa de a dramatiza şi dorinţa de a avea ceea ce ne este interzis. Folosindu-se de propria-i experienţă, dar şi de cazurile discutate la atelierele motivaţionale pe care le coordonează, Roth deschide drumul către eliberarea de obiceiurile alimentare şi relaţionale inadecvate, învăţându-te cum poţi să-ţi satisfaci în mod sănătos foamea fizică şi afectivă.

Geneen Roth, scriitoare din California de Nord, este autoarea a opt cărţi dedicate tulburărilor de alimentaţie. Organizează, de asemenea, ateliere motivaţionale pentru persoanele care suferă de comportamente alimentare compulsive.


Recenzie anonim pe scribd:
        O vorba romaneasca spune ca dragostea trece prin stomac. Scriitoarea nord-americana Geneen Roth duce aceasta idee si mai departe in cartea sa "Cand mancarea tine loc de dragoste", aparuta  recent la Editura Trei. 
               Folosindu-se drept exemplu personal, autoarea scrie despre trecutul care i-a afectat modul in care a mancat si a iubit, despre mancatul compulsiv si felul in care se poate scapa de el. 

        A  manca - o metafora a felului in care traim 
"Ce e minunat la mancare e ca nu te paraseste, nu riposteaza sau nu are o mintea ei. Ce e dificil la oameni e ca fac toate acestea. Mancarea a fost iubitul meutimp de 17 ani si nu mi-a cerut nimic, si exact asta voiam", marturiseste Geneen Roth. Totusi, in cele mai multe cazuri, mancatul compulsiv duce la cresterea in greutate, iar femeile sunt aproape sigure ca silueta lor are de-a face cu iubirea. Intr-un sondaj facut pe 33.000 de femei, 96% dintre acestea au raspus ca greutatea le afecteaza sentimentele. Jumatate dintre femei au tinut sa precizeze ca slabitul le-ar face mai fericite decat orice altceva. "Mai degraba slabim decat sa fim apropiati de alta fiinta omeneasca. Mai degraba ne preocupam de corpulnostru decat sa iubim sau sa fim iubiti", scrie in cartea sa Geneen Roth. In opinia scriitoarei, "a manca este o metafora a felului in care traim si este deopotriva o metafora a felului in care iubim". 

Oamenii se pacalesc singuri cu mancarea .

Autoarea a coordonat in ultimii 12 ani mai multe ateliere motivationale pentru persoanele care sufera de comportamente alimentare compulsive si a observat o multime de lucruri legate de mancare si intimitate. Doua din patru femei prezente la seminarele sale fusesera abuzate sexual in copilarie. Mai mult de jumatate dinparticipanti sunt adulti care au avut parinti alcoolici. Majoritatea participantilor provin din familii dezbinate. "Si totusi ei cred ca mancarea si greutateasunt cele mai mari probleme pe care le au. Ei cred ca daca slabesc vor fi in regula, desi cei mai multi au slabit mai mult de 5, 10, 20 ori pana acum si nu se simt bine. S-au ingrasat din nou si au inceput sa tina iarasi regim". Potrivit acesteia, regimul nu are efect deoarece mancarea si greutatea sunt simptomele, nuproblemele. "Oamenii se pacalesc singuri cu mancarea fiindca nu stiu ca merita mai mult", e de parere Geneen Roth. Tocmai de aceea, poti citi cartea ei pentru aafla care este sindromul "greselii fatale", dar si pentru a invata sa fii puternic in imprejurarile primejdioase. 

Cand  dragostea  este dragoste .

Ultimul capitol al cartii "Cand mancarea tine loc de dragoste" este dedicat dragostei.  Geneen Roth te indeamna sa te tratezi cu respecti, sa te privesti din exterior ca o persoana determinata sa-si schimbe viata. "Fiecare farama de efort pecare il faci in privinta ta conteaza. De fiecare data cand alegi dragostea, conteaza. Cand mancarea este dragoste, dragostea e dificila si superficiala. Dragostea e in afara ta, un lucru pe care trebuie sa il dobandesti si sa ti-l insusesti. Cand dragostea este dragoste, nimic nu sta intre tine si inima ce ti se frange. Dragostea te misca. Si asta e bine", isi incheie cartea Geneen Roth, autoareaa opt lucrari dedicate tulburarilor de alimentatie. Daca vrei sa inveti sa te iubesti si sa iubesti fara sa dai buzna in bucatarie sau la frigider pentru a-ti stapani emotiile mancand, incepe sa gusti din portia de lectura a la Roth.
 
Cuprins:

Mulţumiri ... 9
Introducere ... 13

1 Când mâncarea ţine loc de dragoste ... 19
2 A avea sau a nu avea lucrurile sub control ... 37
3 Alinarea dată de suferinţă ... 62
4 Să vrei ce e interzis ... 81
5 Sindromul „greşelii fatale" ... 100
6 Doliul după anii pierduţi ... 114
7 Să fii victimă, să fii puternic ... 135
8 Să fii puternic în împrejurările primejdioase ... 161
9 Când dragostea este dragoste ... 182

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu