miercuri, 18 decembrie 2013

DACA M-AS ASCULTA, M-AS INTELEGEAutor :   Jacques Salome, Sylvie Galland            
Editura Curtea Veche
Colectia Seria Jacques Salomé
An aparitie :2002, ?, 2009
Editia a III-a     
Traducerea Elena Neculcea
ISBN  978-973-669-714-2
Nr pagini :376
Format 130 x 200
Anticariat. Stoc epuizat la Editura
Download pdf  (editia 2002) pe scribdDescrierea editurii:

Pentru a comunica cu ceilalţi trebuie să ştiu să comunic cu mine însumi

Aceasta este ideea fundamentală cărţii, care ne învaţă un lucru esenţial: să ne definim aşa cum suntem în realitate, nici mai buni, nici mai răi. Adesea, în relaţiile de familie, de prietenie sau de iubire, suntem prinşi într-o capcană: fie ne acuzăm pe noi înşine de ceea ce nu merge în viaţa noastră, fie îi acuzăm pe ceilalţi. De vină sunt însă, cel mai adesea, deficienţele de comunicare. Avem nevoie să înţelegem mecanismele ce guvernează comunicarea şi relaţiile cu ceilalţi oameni pentru a dobândi mai multă seninătate şi mai multă eficienţă. Lucrarea de faţă ne pune la dispoziţie mijloacele practice pentru a deveni un partener mai bun pentru noi înşine şi pentru cei pe care îi preţuim.

Mă adresez tuturor celor care îşi asumă responsabilitatea de a acţiona personal şi imediat, în vederea îmbunătăţirii relaţiilor cu ei înşişi şi cu cei din jur.Să comunicăm mai bine pentru a fi mai buni...Să fim mai buni pentru a trăi mai bine...Să trăim mai bine nu doar pentru a supravieţui... Pentru a obţine bucuria vieţii şi respectul faţă de sine.

Pasionat de relaţiile interumane, Jacques Salome începe să studieze psihologia socială, psihanaliza, psihologia umanistă, psihodrama, devine formator în cadrul unui institut, profesor universitar şi îşi continuă drumul cu literatura de specialitate scriind peste 50 de cărţi. Jacques Salome împărtăşeşte experiențele sale personale şi profesionale pe baza cărora creeaza un univers al autocunoaşterii, al iubirii şi, prin concepte simple, propune un mod de viaţa energic, coerent şi vital. Cele mai cunocute cărţi ale lui Jacques Salome sunt Singurătatea în doi nu e pentru noi, Curajul de a fi tu însuţi, Arta de a comunica conştient, Mami, tati, mă auziţi? si Dacă m-aş asculta, m-aş înţelege.

Recenzie

Cred ca toti constientizam importanta comunicarii in viata de zi cu zi. Unii dintre noi chiar credem ca stim sa comunicam. Unii lucram in domenii unde comunicarea este vitala si este ridicata la nivel de arta. Participam la training-uri, citim lucrari de specialitate, ne analizam si supraveghem intr-un mod draconic limbajul trupului, toate pentru a ne asigura ca suntem capabili sa transmitem celor din jur mesajul dorit. Dar cum ne explicam daca dupa toate aceste studii, analize, exercitii ramane un gol... in comunicare?
Daca sunteti in cautarea unei scurtaturi catre o comunicare impecabila cu cei din jur, nu este aceasta carte ceea ce cautati. Salome ne invata insa cum sa facem primii pasi, pornind chiar de la noi. Daca m-as asculta, m-as intelege este o introspectie din diverse unghiuri si tratand numeroase aspecte ale deficientelor de comunicare cu noi insine.
Folosindu-se de numeroase exemple concrete, Salome ne ofera un bogat tablou al simptomatologiei carentelor de autocunoastere. Cele mai multe exemple risca sa para clisee, dar aceasta nu este decat o dovada in plus a puterii si raspandirii "bolilor" provenite din lipsa de comunicare cu propria persoana.
Salome se concentreaza pe identificarea nevoilor si cailor de comunicare in doua ipostaze: cea a relatiei cu familia si cea dintr-o relatie amoroasa. Luand in vedere incarcatura emotionala a ambelor, ele creeaza cu atat mai multe probleme si necesita cu atat mai multa atentie din partea noastra.
Cu accente de psihanaliza si poezie, Daca m-as aculta, m-as intelege este o lectura captivanta si fermecatoare tocmai prin frecventa cu care ne identificam cu cazurile prezentate de Salome si prin simplitatea solutilor oferite de el. Citind aceasta carte esti in permanenta sub imperiul uimirii-revelatoare ("De ce nu m-am gandit si eu la asta?!") si realizezi cat de la indemana iti este sa comunici eficient cu tine insuti si, probabil cel mai important aspect, de cata suferinta te poti salva astfel.


Cuprins:

Cuvînt înainte ... 7

1. Comunicarea ... 9
2. Relaţiile ... 39
3. Dorinţe, cereri, nevoi şi lipsuri ... 62
4. Reacţiile in lanţ  - sau despre dificultatea de a trece de la reacţie la relaţie ... 87
5. Mitologiile personale  - sau poveşti pe care mi le spun şi ficţiuni pe care la întreţin ... 132
6. Cine ne sabotează? ... 157
7. Plîngerea ... 214
8. Cînd tăcerea cuvintelor trezeşte violenţa răului ... 227
9. Terorismul relaţional - sau "dacă m-ai iubi cu adevărat" ... 256
10. Responsabilităţile ... 286
11. Cum să devii un partener mai bun pentru tine însuţi ... 315
12. Diferenţierea ... 337

Concluzie ... 371

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu