24/12/2013

LABIRINTUL CODEPENDENTEI. Drumul spre relatii interumane sanatoase



Autor : Robert Hemfelt, Frank Minirth, Paul Meier                
Editura Logos
An aparitie :2001     
Editia originala 1989
Traducerea Simona Fărcășan
ISBN 973-9212-44-1
Nr pagini :335
Format 165 x 235
Pretul la data postarii : 50 lei la peregrinul,45 lei la clcromania, 50 lei la kerigma
Download pdf AICI sau pe scribd



Descrierea editurii:

Autorii ne pun în faţă, prin această carte atât de apreciată, problema controlului asupra vieţilor noastre - sunt deciziile şi relaţiile noastre într-adevăr libere sau suntem mânaţi de forţe mult mai puternice decât raţiunea şi voinţa noastră, forţe pe care de cele mai multe ori le ignorăm sau chiar le negăm? Altfel spus, suntem sau nu „codependenţi? Codependenţa este definită ca „dependenţă de anumite persoane, comportamente sau obiecte; nereuşita de a-ţi controla sentimentele, compensată prin controlul exercitat asupra oamenilor, obiectelor sau evenimentelor exterioare. Pentru codependenţi, controlul sau lipsa acestuia este elementul central al fiecărui aspect al vieţii lor. Codependenţa se poate manifesta şi ca dependenţă faţă de o altă persoană. În acest caz, persoana afectată este atât de captivată de celălalt, încât sentimentul identităţii personale - al sinelui - este grav diminuat, înăbuşit, aproape eliminat de personalitatea şi problemele celuilalt.
Persoanele codependente par a se comporta, spun autorii, „ca un aspirator care a luat-o razna, absorbind nu numai alte persoane, ci şi substanţe chimice (alcool sau droguri, în primul rând) ori lucruri (bani, mâncare, sexualitate, muncă), străduindu-se mereu să-şi umple golul afectiv. Pacienţii trataţi de autori au descris această stare în felul următor: „trec prin viaţă fără nici un ţel şi mă simt de parcă aş fi gaura din mijlocul gogoaăei. Ceva lipseşte înlăuntrul meu. Cartea este structurată în cinci părţi. Prima parte ne ajută să înţelegem ce este codependenţa, cum se manifestă ea şi care sânt consecinţele ei distructive. În partea a doua sunt analizate cauzele codependenţei: nevoile afective neîmplinite, copilăria pierdută şi dorinţa obsesivă de a repara trecutul. În partea a treia a cărţii sunt discutaţi factorii care îi închid pe codependenţi în cercul de fier al nefericirii: efectul bulgărelui de zăpadă, faza de negare şi furia. Apoi, în partea a patra, este analizată influenţa codependenţei asupra relaţiilor şi modalitatea de a opri maşinăria distrugătoare care macină mintea codependentului. În fine, în partea a cincea, cititorul este condus pas cu pas pe treptele, uneori dificile, alteori înălţătoare, care duc la vindecare.

Dr. Frank Minirth - este membru al Consiliului American de Psihiatrie şi Neurologie şi membru al Consiliului American de Medicină Judiciară. Practică medicina în zona Dallas într-o clinică privată din 1975 şi este absolvent al Universităţii de Stat din Arkansas, al Colegiului de medicină din Arkansas şi al Seminarului Teologic Dallas. Împreună cu dr. Meier a fondat clinica Minirth-Meier din Richardson, Texas, una dintre cele mai mari clinici psihiatrice din lume, cu clinici asociate în numeroase alte oraşe mari americane. Este autorul sau coautorul a numeroase articole de specialitate şi a aproape cincizeci de cărţi, dintre care Happiness Is a Choice, Love Hunger şi Love Is a Choice [Labirintul codependenţei] sunt best-seller. Este căsătorit cu Mary Alice şi au împreună cinci fete. Poate fi ascultat regulat la radio şi televiziune şi a apărut în programele NBS şi ABC. A fost invitat la emisiunile radiofonice ale dr. James Dobson, „Focus on the Family“. Într-un articol despre cartea creştină americană, William J. Petersen spunea despre el: „Ceea ce a devenit James Dobson pentru familia creştină, a devenit Frank Minirth pentru consilierea creştină.“

Dr. Robert Hemfelt Ed. D., este psiholog specializat în tratarea dependenţelor de substanţe chimice, a codependenţelor şi a tulburărilor de comportament de tip obsesiv-maniacal. Înainte de a se alătura clinicii Minirth-Meier a fost directorul serviciilor terapeutice ale Clinicii pentru studiul abuzului de substanţe chimice de la Institutul de Cercetare a Sănătăţii Mintale din Texas. Este autorul a numeroase cărţi şi lucrări de specialitate dintre care menţionăm We Are Driven, Love Hunger, Serenity: A Companion for Twelve Step Recovery. Dr. Paul Meier a absolvit Universitatea de Stat Michigan, unde şi-a luat licenţa în fiziologie cardiovasculară, şi Universitatea Arkansas, Colegiul de Medicină din Little Rock, unde şi-a luat licenţa de medic. Şi-a făcut stagiul de specializare la Centrul Medical al Universităţii Duke şi, în plus, în 1984 a absolvit Seminarul Teologic Dallas. Autor şi coautor a peste patruzeci de cărţi, este cofondator al Clinicii Minirth-Meier şi director medical al Clinicilor New Life. A apărut în numeroase emisiuni radiofonice şi a fost invitat la talk-showurile unor realizatori renumiţi precum Oprah Winfrey, Tom Snyder şi Norman Vincent Peale. A fost intervievat de Radio Europa Liberă şi a apărut într-un documentar al Televiziunii Franceze despre psihiatria creştină. Este membru al Bordului Consultativ al Medicilor din „Focus on the Family“ şi practică medicina la clinica sa din Richardson, Texas.

“Labirintul codependenţei” este cartea de prim-şoc, cea în care se recunoaşte toată lumea şi citeşte cu stupoare caracteristicile de dependenţă emoţională. Am citit aici cu mult interes despre rezervoarele de iubire, ceea ce m-a făcut să mă înţeleg mai bine. În copilărie, părinţii “normali” toarnă iubire necondiţionată în inimile şi sufletele noastre, pentru ca noi să devenim oameni adulţi capabili de iubire sănătoasă atunci când este vorba să ne despărţim de familie. În cazul în care este un alcoolic în familie, din partea lui se primeşte doar furie, promisiuni neîmplinite, ironie, critică şi câte alte antonime pentru iubire. Soţia sau soţul persoanei dependente este, la rândul ei, prea ocupată să aibă grijă de partener pentru a-i putea da copilului întreaga iubire necesară; sau, în cazul în care îşi îndreaptă atenţia asupra copilului, face din acesta singurul scop în viaţă, singura sursă de iubire, secându-l de dragoste şi sufocându-l cu o iubire încătuşată. Iar asta este la fel de rău ca furia. Şi atunci, copil de alcoolic şi de codependent, cum să ştii să iubeşti normal? (Sursa)


Cuprins:
  MULŢUMIRI  7

PARTEA ÎNTÎI: Ce este codependenţa?    9
       Firul roşu al suferinţei  11
       Cum acţionează codependenţa 20

PARTEA A DOUA: Cauzele codependenţei  37
       Nevoile afective neîmplinite 39
       Copilăria pierdută  57
       Reveniri obsedante  74

PARTEA A TREIA: Factorii care perpetuează codependenţa   89
       Efectul bulgărelui de zăpadă  91
       Negarea    110
       Mînia  121

PARTEA A PATRA: Codependenţa în relaţiile interpersonale  129
       Relaţii codependente sau normale?  131
       Relaţii codependente sau interdependente  146
       Îmbunătăţirea relaţiilor  164
       Rolurile 177

PARTEA A CINCEA: Cele zece etape ale procesului de însănătoşire  205
       Examinarea relaţiilor 207
       Ruperea cercului dependenţei 224
       Despărţirea de casă 234
       Jelirea pierderilor 248
       O nouă imagine de sine 275
       Noi experienţe şi întoarcerea acasă  287
       Menţinerea echilibrului 300

ANEXA A — O perspectivă personală  319

ANEXA B — Terapia de grup şi alte surse de asistenţă  321

NOTE  325

DESPRE AUTORI  327



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu