24/12/2013

PSIHOTERAPIA EFICIENTA


Autor :
Irina Holdevici, Barbara Crăciun                
Editura Trei
Colectia Psihologie-Psihoterapie
An aparitie :2013
ISBN  978-973-707-710-3
Nr pagini :480
Format 165 x 235
Pretul la data postarii : 59,05 lei la Editura, 56,70 lei la elefant






Descrierea editurii:

        Epoca modernă se caracterizează printr-o creştere accentuată a influenţei factorilor stresanţi ce acţionează asupra indivizilor şi grupurilor dinspre şi în multiple direcţii. În aceste condiţii, numărul afecţiunilor psihice şi psihosomatice este în continuă creştere. Din această perspectivă sunt din ce în ce mai necesare intervenţiile de specialitate din domeniul consilierii psihologice şi psihoterapiei, care este de dorit să fie cât mai eficiente. De aceea, autoarele propun şi detaliază în volumul de faţă câteva sisteme de psihoterapie de scurtă durată, printre care: psihoterapia cognitiv-comportamentală, psihoterapia dinamică de scurtă durată, psihoterapia strategică, psihoterapia sistemică, abordarea modular-contextuală, psihoterapia centrată pe problemă, psihoterapia centrată pe soluţie, abordarea alegerilor realiste sau diversele variante ale hipnoterapiei de orientare ericksoniană. Durata scurtă, algoritmizarea demersului terapeutic, caracterul flexibil şi eclectic al abordărilor, conceptualizarea fiecărui caz şi individualizarea demersului terapeutic, stabilirea clară şi cuantificarea obiectivelor, utilizarea de tehnici şi strategii specifice sunt câteva dintre caracteristicile acestor abordări, elemente importante în alegerea unei terapii.

Irina Holdevici este profesor universitar la Universitatea Titu Maiorescu din Bucureşti, psihoterapeut şi formator în domeniul psihoterapiei cognitiv comportamentale şi hipnozei clinice, psiholog clinician şi psihoterapeut la clinica Medas. A publicat peste 100 de studii şi 25 de cărţi de specialitate. În 2008 a fost distinsă cu premiul Academiei Române „Constantin Rădulescu Motru", pentru lucrarea Consiliere şi psihoterapie în situaţii de criză.
Barbara Crăciun este asistent universitar doctorand la Universitatea Titu Maiorescu din Bucureşti, psihoterapeut şi formator în domeniul consilierii şi psihoterapiei cognitiv-comportamentale, cu stagii de pregătire în Analiză Tranzacţională, Hipnoză clinică, Terapia prin acceptare şi angajament (ACT) şi mindfulness. A publicat mai multe articole în reviste de specialitate interne şi internaţionale şi face parte din consiliul editorial al „Romanian Journal of Experimental Applied Psychology".

Cuprins:

Cuvânt-înainte. Să alegem o psihoterapie eficientă ... 7

I. Abordarea cognitiv-comportamentală de scurtă durată ... 11

II. Aplicaţii ale psihoterapiei cognitiv-comportamentale de scurtă durată ... 68

III. Abordări centrate pe soluţie ... 138

IV. Relaxarea ... 186

V. Hipnoza şi terapia de scurtă durată ... 212

VI. Hipnoza permisivă ... 356

VII. Psihoterapii scurte de grup ... 423

Bibliografie ... 465

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu