08/01/2014

DESENELE COPILULUI TAU. Interpretari psihologice



Autor : Evi Crotti                
Editura Litera
Colectia?
An aparitie :2010
Traducerea?
ISBN  978-973-675-713-6
Nr pagini :224
Format 170 x 215
Pretul la data postarii :
29,19  lei la Editura, 22,45 lei la elefant ,32,40 lei la librarie.net



Descrierea editurii:
Desenul reprezintă pentru copii o modalitate spontană de exprimare folosind un limbaj propriu, în care important nu este cuvântul, ci forma şi culoarea. Dacă ştiu să le descifreze desenele, părinţii pot pătrunde în universul interior al copiilor lor, le pot intui caracterul şi temperamentul, le pot ghici dorinţele neexprimate şi spaimele ascunse. Desenele copilului tău vă oferă nenumărate exemple de desene făcute de copii de vârstă preşcolară şi şcolară, însoţite de explicaţii psihologice amănunţite, enunţate simplu, pe înţelesul tuturor. Cartea conţine şi un set de pagini albe, pe care copilul vostru le va putea umple cu propriile desene, precum şi patru teste proiective, utile pentru a înţelege aspectele cele mai ascunse ale personalităţii infantile: testul figurii umane, testul arborelui, testul casei şi testul familiei. Evi Crotti, psihopedagog şi jurnalist, a fondat şi conduce la Milano o şcoală de grafologie. A publicat multe cărţi despre psihologia infantilă şi nu numai: Mio figlio è (quasi) un adolescente, Colori, Bambini e paure, Come interpretare gli scarabocchi.


Aceasta carte oferă sfaturi, explicaţii şi indicaţii pentru identificarea, observarea şi interpretarea aspectelor celor mai semnificative din desenele copiilor, plecând de la primele schiţe, din jurul vârstei de douăsprezece luni, până la desenele cele mai complexe ale primilor ani de şcoală. Este un manual dc aprofundare şi interacţiune cu copilul, în care paginile albe pot fi umplute de micuţ cu desenele sale.
             In prima secţiune. Noţiuni de bază în interpretarea desenelor, sunt expuse principiile fundamentale ale analizei desenelor copiilor: particularităţile legate de folosirea anumitor instrumente şi tehnici de desen, semnificaţia culorilor, simbolurile care apar cel mai frecvent în desenele infantile.
             A doua secţiune, Desenele din primii ani, este dedicată primelor „desene" ale copiilor, până la vârsta de 3-4 ani, şi descrie mai ales etapele evoluţiei lor, explicând cum putem extrage informaţii preţioase despre caracterul şi temperamentul micuţului din analiza desenelor sale. Apoi sunt indicate elementele pe care trebuie să le urmărim cu cea mai mare atenţie pentru o interpretare corectă nu numai a primelor încercări de desen, ci şi a desenelor mai evoluate, de exemplu punctul de începere de pe foaie, ocuparea spaţiului, viteza de desenare, presiunea lăsată de creion.
             A treia secţiune, Desenul, se concentrează pe lucrările copiilor mai mari de 3-4 ani, care sunt capabili să deseneze forme mai evoluate. Aici sunt prezentate patru teste proiective (definite astfel pentru că reflectă realitatea interioară a celui care Ie face), utile pentru înţelegerea aspectelor celor mai profunde şi autentice ale personalităţii micuţului. Este vorba de testul figurii umane, testul arborelui, testul casei şi testul familiei: copilul se va distra, în timp ce părinţii vor putea descoperi laturi ascunse alo caracterului său.
             Volumul se încheie cu un capitol dedicat desenelor copiilor din întreaga hune, ca demonstraţie a unui traseu infantil de creştere şi de maturizare cu trăsături comune.

Cuprins:


5              Să creştem împreună

Noţiuni de bază în interpretarea desenelor
11           Instrumentele şi tehnicile de desen
23           Folosirea culorilor
35           Arhetipurile

Primele desene
57           Primele desene şi evoluţia lor
65           Elemente de observat
85           Cum să înţelegem personalitatea copilului

Desenul
109         Formele şi figurile evoluate
123         Testul figurii umane
153         Testul arborelui
169         Testul casei
189         Testul familiei

207        Desene din întreaga lume

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu