miercuri, 23 aprilie 2014

ROZ TRANCHILIZANT. Si alte influențe neașteptate asupra felului în care gândim, simțim și ne purtămAutor : Adam Alter                
Editura Publica
An aparitie :2013
Editia a I      
Editia originala 2013
Traducerea Smaranda Nistor
ISBN 978-606-8360-59-1
Nr pagini :328
Format 145 x 205
Pretul la data postarii : 46,55 lei la Editura, 39,90 lei la elefant ,46,60 lei la librarie.net  ,41,95 pe okazii, second hand 29,95 la targul cartiiDescrierea editurii:
În esență, această carte este menită să arate că mintea omului reprezintă punctul-terminus colectiv al unui miliard de mici efecte fluture. Gândurile proprii, sentimentele și faptele noastre sunt produsul unor reacții în lanț haotice, alimentate într-o măsură deloc neglijabilă de forțele descrise în cartea pe care o aveți în față. Comportamentul uman este greu de prezis, așadar, parțial pentru că rămâne profund sensibil la fiecare bătaie din aripi a proverbialului fluture din Japonia.
Miraculoasa capacitate tranchilizantă a rozului bonbon a fost testată cu un Mister California plin de muschi, campion la culturism, care și-a umflat demonstrativ bicepșii de câteva ori la rând, fără pic de efort, dar s-a căznit din greu să-i încordeze și-o singură dată, după ce s-a uitat îndelung la cartonul roz. Dată fiind această putere a culorii, Schauss a propus ca administrația penitenciarelor să ia în considerare ideea de a-i plasa pe deținuții turbulenți în celule roz, iar doi comandanți de la Centrul Corecțional al Marinei Statelor Unite din Seattle, statul Washington, chiar au aplicat-o, zugrăvind în roz bonbon pereții uneia dintre celulele centrului de detenție. Timp de șapte luni, ofițerul adjutant Gene Baker și comandantul închisorii, căpitanul Ron Miller, au observat cum deținuții nou-veniți intră furioși și agitați în celula roz, iar peste cincisprezece minute ies de acolo mai calmi. După ce administratorii unor închisori mai mici, de provincie, au început să-i azvârle pe turbulenții aflați în stare de ebrietate în celule zugrăvite roz, culoarea a fost neoficial botezată „Drunk Tank Pink” – „Roz de celulă pentru bețivani” sau, pe scurt, „roz tranchilizant”. Adam Alter 

Adam Alter este profesor de marketing la Stern School of Business, New York University, unde mai activează și în cadrul departamentului de psihologie ca lector. Alter este doctor în psihologie socială, doctorat obținut la Princeton cu o lucrare despre modul în care oamenii iau decizii care le influențează viața de zi cu zi. Este o prezență des întâlnită în cadrul conferințelor organizate de universități de prestigiu precum Harvard, Yale, MIT, Stanford sau Cornell.

Despre carte si aici 

Cuprins:Prolog    9

PARTEA ÎNTÂI: Lumea dinăuntrul nostru
1.  Numele
Naşterea determinismului nominativ    17

2.  Etichete
Etichetele fac mai simplă o lume complexă    43

3.  Simbolurile
Simbolurile sunt un magnet pentru semnificaţii    77

PARTEA A DOUA: Lumea dintre noi

4.  Simpla prezenţă a altor oameni
Totul e în ochi    113

5.  Caracteristicile altor oameni
Motivaţiile sociale    147

6.  Cultura
Lentila culturală prin care vedem obiectele şi locurile    181

PARTEA A TREIA: Lumea din jurul nostru

7.  Culorile
Albastru de poliţist    223

8.  Locurile
Medii opresive    257

9.  Vremea şi căldura
Război vara, dragoste iarna    293

Epilog
Fluturele lui Lorenz    319

Mulţumiri    325

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu