14/05/2014

ILUZIA IUBIRII. De ce se întoarce femeia maltratată la agresorul său

Autor : David P. Celani                 
Editura Trei
Colectia Psihologie-Psihoterapie
An aparitie :2014
Editia originala 1994, Illusion of Love 
Traducerea Adriana Daniela Bâlbă
ISBN  978-973-707-915-2
Nr pagini :320
Format 145 x 205
Pretul la data postarii : 42,75 lei la Editura,31,95 lei la elefant ,29,30 lei la librarie.net



Descrierea editurii:
De ce atât de mulţi bărbaţi le agresează pe femeile pe care le iubesc şi, mai ales, de ce partenerele maltratate se întorc, totuşi, la bătăuşii lor? Să fie doar o consecinţă a diferenţelor de gen? Sau doar un efect al „neputinţei învăţate" şi al terorii copleşitoare din sufletul victimei? Cu o experienţă clinică de peste 25 de ani în psihoterapia persoanelor abuzate, David Celani evidenţiază carenţele teoriilor actuale asupra agresivităţii în cuplu şi regândeşte, la un nivel mai profund, sensibila temă a violenţei domestice.
Psihologul american aplică teoria relaţiilor de obiect (Fairbairn), pentru a demonstra că femeile bătute se simt inconştient atrase de partenerii bătăuşi. Această atracţie paradoxală este explicată prin tulburările de personalitate care şi-au pus amprenta asupra victimelor abuzate şi neglijate în copilărie. Complementar, cartea analizează şi personalităţile narcisice ale abuzatorilor care îşi acoperă teama de abandon prin controlul excesiv şi brutal al consoartelor.
În fine, Celani oferă o serie de repere utile pentru psihoterapia pacientelor maltratate. Un tratament eficient va trebui să înlăture, cu mult tact, tiparele autodistructive ale victimelor, adică acele „patternuri" bazate pe teama de abandon şi pe fascinaţia faţă de promisiunea unei viitoare iubiri oferite de agresorul care pare să-şi regrete fapta sau de noi parteneri la fel de violenţi.

David P. Celani este psiholog clinician în statul Vermont. Interesat de „ataşamentul faţă de obiectele rele" (părinţi excesiv de frustranţi, parteneri abuzivi etc.), autorul american a mai fost tradus la Editura Trei cu volumul Plecarea de acasă. Cum să te eliberezi de trecut (2009).

Cuprins:
Prefaţă ... 9
Mulţumiri ... 15
Introducere ... 17

Capitolul 1. Trei modele psihologice ale funcţionării umane ... 29
Capitolul 2. Cele trei procese fundamentale ale Eului care conduc la maturitatea psihică ... 57
Capitolul 3. Tulburările de personalitate, privite din exterior ... 105
Capitolul 4. Cele două apărări ale femeii maltratate: apărarea morală împotriva obiectelor rele şi apărarea prin clivaj ... 162
Capitolul 5. Procesul ciclic al molestării şi întoarcerea victimei la cel care o abuzează ... 207
Capitolul 6. O abordare din perspectiva relaţiilor de obiect a psihoterapiei femeii bătute ... 268

Bibliografie ... 313

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu