27/02/2015

PACIENTUL MEU SIGMUND FREUD


Autor :
Tobie Nathan                
Editura Pro Editura si Tipografie
Colectia Scribum-ad-notarium
An aparitie :2007   
Editia originala Mon Patient Sigmund Freud 2005
Traducerea Nicolae Constantinescu
ISBN 978-973-145-018-6
Nr pagini :320
Format 150 x 240
Pretul la data postarii : 24,30 lei la Editura, 22,14 lei la elefant ,45 lei la librarie.net


Descrierea editurii:

Viena, 1908, Isaac Rabinovici, student la medicina, îl întâlneste pe Sigmund Freud. Marele profesor, deja celebru, se ataseaza de acest Candide si îi vorbeste fara retineri: iubiri, aversiuni, gelozii — confidente pe care Isaac le consemneaza într-un jurnal. Zi de zi, tânarul povesteste faptele maestrului, dar si viata Vienei. Si dezvaluie tot ceea ce nu s-a spus despre psihanaliza, despre viata privata a lui Freud, despre excesele si nebuniile unei revolutii din acel secol. Într-o zi de decembrie a anului 2003, acest document, caruia nimeni nu-i banuia existenta, cade în mâinile unui cercetator expatriat. Dar cu cât cititorul patrunde mai profund în viata acestui necunoscut ivit din trecut, cu atât se înmultesc necazurile care cad pe capul lui, ca si cum documentul ajuns la el dintr-o întâmplare ar fi fost legat de un blestem. Îmbinând trecutul cu prezentul, adevarul cu fictiunea, Tobie Nathan a reusit un roman de o libertate si îndrazneala uluitoare. Reputat pentru lucrarile sale în domeniul etnopsihiatriei, Tobie Nathan a scris si numeroase romane (dintre care unul ecranizat, Saraka Bô), si o piesa de teatru, Damnatiunea lui Freud. În 2005, a colaborat la Cartea neagra a psihanalizei.

Tobie Nathan (nascut in 1948), este unul dintre reprezentantii de seama ai etnopsihiatriei (disciplina medicala care se ocupa cu studiul bolilor mintale în raport cu faptele sociale proprii culturilor primitive şi societăţilor industriale) in Franta.
Doctor in psihologie, dar si in litere si stiinte umaniste, Tobie Nathan este profesor de psihologie clinica si patologica la Universitatea Paris VIII.
Lucrarile sale au dat nasteri la dezbateri si controverse aprinse in Franta, viziunea sa asupra asupra psihoterapiei nefiind acceptata de anumiti psihanalisti, tributari ideilor despre sugestie, vehiculate in opera lui Sigmund Freud.
Contributia sa la “Cartea neagra a psihanalizei” a dat nastere de asemenea la noi polemici, desi autorul a negat ipoteza ca textele sale ar avea un caracter polemic.
Lucrarile sale se bucura de o larga apreciere dincolo de granitele Frantei: in Italia au fost traduse multe dintre scrierile sale, la fel si in Canada, Elvetia si Belgia, unde observatiile sale au fost experimentate cu succes in anumite clinici particulare de psihiatrie.
Pe langa activitatea stiintifica, Tobie Nathan este preocupat si de activitatea literara, mai multe romane ale sale fiind publicate incepand cu anul 1993.
Cel mai recent roman al sau, “Pacientul meu Sigmund Freud , a intrunit aprecieri pozitive atat din partea publicului cat si din partea criticii de specialitate. Bazat pe fapte reale din viata “parintelui” psihanalizei, romanul propune o alta fata a lui Sigmund Freud: in locul clinicianului care inregistreaza si analizeaza evolutia pacientilor sai, il avem pe Freud in ipostaza unui pacient, a unui om obisnuit, cu slabiciunile si temerile sale.

        De acelas autor

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu