luni, 30 martie 2015

BUDISMUL ZEN SI PSIHANALIZA


Autor : Erich Fromm, Daisetz Teitaro Suzuki, Richard de Martino                
Editura Trei
Colectia Psilologie Pentru Toti
An aparitie :2015
Traducerea Smaranda Nistor
ISBN 978-606-719-201-8
Nr pagini :264
Format 130 x 200
Pretul la data postarii :28 lei la Editura, 24,85 lei la elefant, 21 lei la librarie.net
Descrierea editurii:
Într-o lume tot mai afectată de criza spirituală, şi în care Orientul şi Occidentul tind să evidenţieze ceea ce le separă, această carte aduce argumente în favoarea asemănării profunde dintre cele două culturi. Atât budismul Zen cât şi psihanaliza sunt deopotrivă teorii ale naturii umane şi metode de vindecare. Ambele ne dau de înţeles că omul este mai mult decât ceea ce vedem, mai mult decât ceea ce ştie despre el însuşi. Cum putem atinge acea fiinţare completă? Fiecare îşi prezintă propria soluţie, iar amândouă implică, în esenţă, o disoluţie şi o renaştere. Cartea ne invită la un exerciţiu cultural şi de autocunoaştere, valoros prin noutatea experienţei propuse, capabile să adâncească înţelegerea atât a psihanalizei, cât şi a budismului Zen şi să creeze punţi între ele, utile, în cele din urmă, oricărui om aflat în căutare de sine.

Ce ajutor le poate da psihanaliza celor care suferă de „maladia secolului"? Acest ajutor este —şi trebuie să fie —diferit de „cura" care constă în eliminarea simptomelor, oferită celor ce nu pot funcţiona social. Pentru cei ce suferă de alienare, cura nu constă în absenţa bolii, ci în prezenţa stării de bine.
Erich Fromm

Maestrul nu-l cheamă pe discipol; el nu vrea nimic de la învăţăcel, nici măcar ca el să devină iluminat; discipolul vine la maestru, din proprie voinţă, şi pleacă tot din proprie voinţă, în deplină libertate.
Richard J. De Martino

Erich Fromm (1900—), filosof şi psihanalist, este autor al cărţilor Arta de a fi (2012) şi A avea sau a fi? (2013), apărute la Editura Trei.
D.T. Suzuki (1870—) a fost profesor de budism la Universitatea Otani din Kyoto şi autor al mai multor cărţi despre Zen şi cultura orientală, care au contribuit la deschiderea Occidentului către acestea.
Richard J. De Martino (1922—) a fost discipol şi asistent al profesorului Suzuki la câteva universităţi prestigioase, ulterior profesor de religie la Universitatea Temple.
Cuprins:

Cuvânt-înainte de Erich Fromm ... 7

Prelegeri despre budismul Zen de D.T. Suzuki ... 11
I. Est şi Vest ... 13
II. Inconştientul în budismul Zen ... 27
III. Conceptul Sinelui în budismul Zen ... 48
IV. Koanul ... 76
V. Cele cinci grade (Go-i) ... 97

Psihanaliza şi budismul Zen de Erich Fromm ... 121
I. Criza spirituală de azi şi rolul psihanalizei ... 125
II. Valori şi ţeluri în concepţiile psihanalitice ale lui Freud    129
III. Natura stării de bine - evoluţia psihică a omului ... 138
IV. Natura conştientului, a refulării şi a de-refulării ... 151
V. Principiile budismului Zen ... 177
VI. De-refulare şi iluminare ... 189

Condiţia umană şi budismul Zen de Richard de Martino ... 217

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu