sâmbătă, 7 martie 2015

IN CAUTAREA LUI SPINOZA. Cum explică stiinta sentimentele

Autor : Antonio Damasio                 
Editura Humanitas
Colectia Pasi peste granite
An aparitie :2010
Editia a I      
Editia originala Looking for Spinoza, 2003
Traducerea Ioana Lazăr
ISBN 978-973-50-2587-8 
Nr pagini :320
Format 130 x 200
Pretul la data postarii : 15 lei la Editura, 25,52 lei la dol, 27,20 lei la librarie.net


Descrierea editurii:

După ce odată cu prima lui carte, Eroarea lui Descartes, a pătruns în mecanismul intim al raţiunii, Antonio Damasio dezvăluie aici substratul neurologic al emoţiilor şi sentimentelor care ne însufleţesc. Pornind de la observarea cazurilor clinice cu care s-a confruntat şi de la investigaţii prin cele mai noi tehnici de imagistică cerebrală, Damasio construieşte o spectaculoasă teorie unitară a afectelor - în ultimă instanţă, o teorie a sufletului omenesc. Iar în acest punct ideile sale se întâlnesc cu ideile lui Spinoza. Cartea devine astfel un dialog pasionant între neurologia de vârf a zilelor noastre şi gândirea unui filozof singular care şi-a trăit viaţa în perfect acord cu credinţele lui.
Profesor la universităţile din California de Sud şi din Iowa, precum şi la Institutul Salk, Antonio Damasio este unul dintre marii neurologi ai lumii şi, în acelaşi timp, autorul unor celebre cărţi adresate publicului larg.

ANTONIO DAMASIO deţine titlul de Profesor David Dornsife în neuroştiinţe, neurologie şi psihologie la Universitatea din California de Sud, unde conduce Brain and Creativity Institute. Este de asemenea profesor la Salk Institute şi la Universitatea din Iowa. Aprimit numeroase premii (unele împreună cu soţia sa, Hanna Damasio, la rândul ei neurolog), între care, recent, Premiul Príncipe de Asturias pentru Ştiinţă şi Tehnologie. Este membru al Institutului de Medicină de pe lângă Academia Naţională de Ştiinţe şi al Academiei Americane de Arte şi Ştiinţe. A publicat lucrări de mare răsunet internaţional, între care Descartes' Error (trad. rom. Eroarea lui Descartes, Humanitas, Bucureşti, 2004) şi The Feeling of What Happens, traduse în peste 30 de limbi.

Cuprins:

1. Intrã în scenã sentimentele  7
2. Despre pofte si emotii 29
3. Sentimentele  81
4. Drumul deschis de sentimente 132
5. Corp, creier  si minte 174
6. O vizitã la Spinoza  211
7. Cine e acolo?  251

Anexa I  273
Anexa II  277

Note  280
Glosar  310
Multumiri  314

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu