marți, 28 aprilie 2015

CUSCA DE STICLA. Automatizarea si noi

Autor : Nicholas Carr      
Editura Publica
Colectia In afara colectiilor
An aparitie : 2014
Editia a I     
Traducerea Vasile Decu
ISBN 978-606-722-009-4
Nr pagini : 304
Format 145 x 205
Pretul la data postarii : 42,75 lei la Editura, 36 lei la elefant, 42,80 lei la librarie.netDescrierea editurii:
NICHOLAS CARR trece dincolo de știrile despre roboți industriali, mașini care se conduc singure, computere vestimentare ori medicină digitalizată pentru a explora costurile ascunse ale tendinței noastre de a permite software-ului să ne domine munca, dar și timpul liber.

Bazându-se pe studii de psihologie și neuroștiințe care arată cât de dependente sunt fericirea și satisfacția oamenilor de eforturile dificile pe care le fac în viața reală, Carr dezvăluie ceva ce suspectam deja: atenția dedicată ecranelor computerelor ne rupe de lume și ne creează o stare de nemulțumire.

În stilul său caracteristic, care îmbină istoria, filozofia, poezia și știința, Carr ne oferă o călătorie intelectuală de la scrierile și teoriile lui Adam Smith și Alfred North Whitehead până la cele mai noi studii despre atenție, memorie și fericire, culminând într-o meditație despre cum putem folosi tehnologia pentru a îmbogăți experiența umană.

Inteligența artificială poartă acest nume dintr-un motiv întemeiat – nu este naturală, nici umană. După cum argumentează foarte elegant și convingător Nicholas Carr în Cușca de sticlă, este timpul ca oamenii să-și recapete arta de a gândi. Este timpul să inventăm o lume în care mașinile servesc nevoile și dorințele umanității.

Don Norman, director al University of California San Diego Design Lab

Scrisă cu o obiectivitate foarte bine controlată, Cușca de sticlă te sperie însă mai tare ca un thriller SF. Cartea îi forțează pe cititori să reflecteze asupra a ceea ce bănuiesc deja, dar nu vor încă să admită, anume despre modurile în care tehnologia ne modifică viețile. Fie că-ți place sau nu, cu toții suntem răspunzători de viitorul acestei planete neglijabile care se rotește în jurul Soarelui.

Mihaly Csikszentmihalyi, profesor de psihologie Claremont Graduate University

Nick Carr este un gânditor neobișnuit, care înțelege că progresul tehnologic este atât necesar, cât și îngrijorător. Cușca de sticlă este un argument pentru o tehnologie care completează abilitățile umane, în loc să le înlocuiască.

Clay Shirky, autor al cărții Here Comes Everybody

Cușca de sticlă ne ajută să înțelegem de ce așa-numitele câștiguri ale „revoluției tehnologice” pot avea un preț mare sub forma unor pierderi pe care nu le vedem, fiind subtile și nuanțate, însă foarte puternice.

Evan Seliger, Forbes Magazine

Cuprins:

Introducere  11
1. Pasageri  13
2. Robotul de la poarta  31
3. Pe pilot automat  57
4. Efectul de degenerare  83
    Interludiu cu soricei dansatori  305
5. Computerul la costum  111
6. Lumea si ecranul  147
7. Automatizarea pentru oameni  177
    Interludiu cu un jefuitor de morminte  203
8. Drona interioara  209
9. Dragostea care culca iarba  239

Multumiri 263
Note 265


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu