sâmbătă, 25 aprilie 2015

ILUZIA AROGANTEI. Psihologia si limitele dezvoltarii


Autor : Luigi Zoja                
Editura Herald
Colectia Jungiana
An aparitie :2014
Traducerea Anca Irina Ionescu
ISBN 978-973-111-473-6 
Nr pagini :288
Format 130 x 200
Pretul la data postarii :25 lei la Editura, lei la 25,50 elefant, 21 lei la librarie.netDescrierea editurii:

[Această carte] abordează marea problemă a psihologiei occidentale: devotamentul ei pentru expansiune. Circumscriind toate formele de psihologie şi terapie personală între limitele istoriei, culturii şi mitului occidentale, Zoja evidenţiază negarea milenară a limitelor – prin urmare, vinovăţia concomitentă care ne bântuie. O carte cu adevărat fundamentală; poate schimba modul în care gândeşti.
– James Hillman
 *
[…] începuturile psihice ale dezvoltării economice au rămas refulate în conştiinţa colectivă. Relaţia dintre psihicul nostru şi dorinţă este grav bolnavă. De ce dorim mai mult? Pentru indivizi, ca atare, există deja mulţi indicatori − de pildă, procentajul de sinucideri, de nevroze, de boli ale aparatului digestiv, rata criminalităţii − care ne fac să credem că viaţa colectivităţii se deteriorează, atunci când oamenii au mai mult. […]
Am scris acest eseu către sfârşitul secolului al XX-lea. În primul deceniu al secolului al XXI-lea, l-am adus la zi, l-am publicat din nou: cu un amestec de satisfacţie şi de durere, notam că discuţia a devenit încă şi mai actuală şi se confirmă tot mai mult. Acum examinez problema pentru a treia oară, cu ocazia apariţiei ediţiei în limba română: şi încă o dată cu plăcere şi cu suferinţă lăuntrică. […]
Pentru grecii antici, să vrei prea mult era hybris, singurul păcat adevărat conform eticii lor. Noi suntem mândri că am moştenit de la greci fundamentele noastre filozofice, ştiinţifice, artistice: dar am răsturnat cu capul în jos învăţătura lor morală.
– Luigi Zoja
Luigi Zoja Ph.D. (n. 1943) este analist jungian şi scriitor italian, absolvent al Institutului C. G. Jung din Zürich, având şi o diplomă în economie şi studii în sociologie. Şi-a desfăşurat practica privată la Milan, în Italia, în cea mai mare parte a carierei, dar a practicat pentru doi ani şi în New York şi Washington D. C.

Cuprins:

Prefata la editia romana
Prefata

Partea intai
PROBLEMA
1. Mitul cresterii, mitul limitei
2. Un teren psihologic
3. Observatii asupra limitei in culturile neoccidentale

Partea a doua
TRECUTUL ELEN
4. Egoismul divin al traditiei
5. Ordinea limitei
6. Istoria pusa in miscare
7. Marile schimbari

Partea a treia
DE LA GRECI LA NOI
8. Continuitate si transformari: de la limita la nevoia de infinit
9. Continuitatea mitului limitei: povestirile grecilor
10. Continuitatea mitului limitei: relatarile Occidentului

Partea a patra
PEDEAPSA SE INTOARCE
11. Teritoriul crizei
12. Caile reconstructiei
13. Moarte, depresie si vinovatie

Opere citate
Nota bibliografica
Despre autor

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu