sâmbătă, 25 aprilie 2015

MITUL COPILULUI RASFATAT. Să punem sub semnul întrebării stereotipurile despre copii şi părinţi

Autor : Alfie Kohn                
Editura Herald
Colectia Parentaj
An aparitie :2014
Traducerea Sanda Watt
ISBN 978-973-111-512-2 
Nr pagini :352
Format 130 x 200
Pretul la data postarii :34 lei la Editura, 40 lei la cartepedia, 28 lei la librarie.netDescrierea editurii:

Un set de presupozitii ultra-conservatoare s-au inradacinat adanc in „intelepciunea populara” a societatii noastre. Parintii sunt acuzati ca sunt prea permisivi si protectivi, ca nu sunt dispusi sa impuna limite. Pe de alta parte, copiii sunt descrisi de regula ca fiind pretentiosi, mofturosi si narcisisti – pentru a enumera doar cateva epitete flatante.

In „Mitul copilului rasfatat”, Alfie Kohn critica sistematic aceste afirmatii, demascand in acelasi timp si ideologia care sta la baza lor.

Nemultumirile legate de parintii care „se lasa calcati in picioare” si copiii rasfatati nu sunt deloc noi, iar dovezile arata ca, desi fenomenul este destul de rar in ciuda raspanditei convingeri contrare , ar putea face mai mult bine decat rau. Cea mai mare amenintare la adresa unei dezvoltari sanatoase a copilului nu este, argumenteaza Kohn, un stil de parentaj prea indulgent, ci unul prea restrictiv.

Cu mult umor, Kohn foloseste o vasta cantitate de informatii provenite din stiintele umane si conexiuni logice pentru a pune la indoiala afirmatiile care apar cu o regularitate ametitoare in presa populara de profil. Printre acestea, recunoastem cu siguranta ideea ca tinerii au o parere prea buna despre ei, ca primesc prea usor premii, laude si note mari, si ca „nu le-ar strica” mai multa disciplina si determinare. Aceste convingeri conservatoare sunt acceptate adesea ca atare chiar si de catre oamenii cu gandire liberala.

Prin urmare, invitatia pe care Kohn o lanseaza de a ne reexamina presupozitiile este cat se poate de binevenita si oportuna. Aceasta carte are potentialul de a schimba dialogul pe care il purtam la nivelul societatii noastre despre copii si despre oamenii care se ocupa de cresterea lor.

Alfie Kohn este unul dintre cei mai cunoscuti autori din domeniul educatiei, comportamentului uman si cresterii copiilor. Revista Time l-a numit „cel mai vehement critic al sistemului educational axat pe note si lucrari de control”. A semnat paisprezece carti si sute de articole care au reconfigurat mentalitatea parintilor, pedagogilor sau specialistilor in stiinte sociale.

Cuprins:

INTRODUCERE ... 9

CAPITOLUL 1 ... 21
   Părinţi permisivi, copii alintaţi si alte baubauri la îndemână

CAPITOLUL 2 ... 67
   Perspective asupra parentajului

CAPITOLUL 3 ... 90
   Exagerările despre parentajul excesiv

CAPITOLUL 4 ... 131
LECŢIILE DURERII
   Motivaţie, eşec şi indignare faţa de premiile de consolare

CAPITOLUL 5 ... 168
PRINCIPII MORALE IMPLICITE
   Condiţionări, raritate şi privaţiuni

CAPITOLUL 6 ... 197
   Atac la stima de sine

CAPITOLUL 7 ... 231
DE CE ESTE AUTODISCIPLINA SUPRALICITATĂ?
   Să analizăm tăria de caracter, prăjiturelele şi controlul din interior

CAPITOLUL 8 ... 288
   Să creştem copii rebeli

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu