duminică, 12 aprilie 2015

OCHIUL MINTII. Cum se vede lumea când vederea dă greş

Autor : Oliver Sacks                
Editura Humanitas
Colectia Pasi peste granite
An aparitie : 2014
Editia a I      
Traducerea Ioana Ilie
ISBN 978-973-50-4550-0
Nr pagini :252
Format 130 x 200
Pretul la data postarii :29 lei la Editura, 22,62 lei la elefant, 29 lei la librarie.netDescrierea editurii:

Cazurile descrise de doctorul Oliver Sacks ne arată cât de fragil şi complex este simţul vederii, dar şi resursele nebănuite de care pot da dovadă oamenii când sunt confruntaţi cu disfuncţii majore care, brusc, le dau viaţa peste cap. O pianistă nu mai poate citi notele muzicale şi devine incapabilă să recunoască chiar şi obiectele din jurul ei. O profesoară de neurobiologie nu a putut vedea în trei dimensiuni toată viaţa, dar, deodată, universul ei începe să se schimbe. Însuşi medicul intră în scenă ca pacient, pe măsură ce Oliver Sacks vorbeşte despre propria sa incapacitate de a recunoaşte feţele oamenilor şi, apoi, despre efectele stranii ale cancerului său ocular. Cu fiecare nou caz, intrăm într-o lume ciudată, însă din toate aceste poveşti de viaţă transpare extraordinara adaptabilitate a creierului uman. Nu de puţine ori, pierderea anumitor abilităţi poate fi primul pas spre dobândirea unor calităţi cu totul noi. Capacitatea de a vedea în spatele bolii omul şi destinul său irepetabil face din Oliver Sacks un scriitor de excepţie.

OLIVER SACKS s-a născut în 1933 la Londra, într-o familie de medici, şi a studiat medicina la Queen's College, Oxford. La începutul anilor '60 s-a stabilit în Statele Unite, la San Francisco. Din 1965 locuieşte la New York, unde este profesor de neurologie la Albert Einstein College of Medicine. Preocuparea sa constantă a fost lucrul cu pacienţii suferind de boli neurologice pentru a-i ajuta sa trăiască în condiţii cât mai apropiate de normalitate.
Oliver Sacks a imbinat activitatea medicală cu scrisul, iar cărţile în care prezintă publicului larg cazurile sale clinice s-au bucurat de o uriaşă notorietate internaţională - au fost traduse în 22 de limbi, în tiraje de milioane de exemplare. În plus, opera lui Oliver Sacks a avut un mare impact asupra intelectualilor umanişti şi asupra artiştilor. Ele sunt studiate în universităţi de către neurologi, scriitori, filozofi şi sociologi. 

Cuprins:

Prefaţă ... 7

Citire la prima vedere ... 11
Redeşteptată la viaţă ... 37
Un literat ... 56
Rătăciţi în labirintul feţelor ... 82
Stereo Sue ... 108
Persistenţă vizuală ... 138
Ochiul minţii ... 193

Mulţumiri ... 229
Bibliografie ... 231
Indice ... 243

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu