sâmbătă, 25 aprilie 2015

PSIHOTERAPIE JUNGIANA. Un studiu de psihologie analitică

Autor : Michael Fordham                
Editura Herald
Colectia Jungiana
An aparitie :2014
Traducerea Brandusa Popa
ISBN 978-973-111-488-0
Nr pagini :320
Format 130 x 200
Pretul la data postarii :30,05 lei la Editura, 34 lei la eusunt, 33 lei la psihoshopDescrierea editurii:
Aceasta carte contine o prezentare a metodelor terapeutice utilizate de psihologii de orientare analitica. Ea este fundamentata pe propriile investigatii ale lui Jung si include evolutii ale ideilor si practicilor lui initiate de altii.
Jung a sustinut ca opera lui este stiintifica in sensul ca a descoperit un domeniu obiectiv de investigatie. Cand aplicam aceasta afirmatie la aria psihoterapiei analitice, trebuie sa spunem limpede ca, spre deosebire de ceea ce se intampla in alte stiinte, personalitatea terapeutului se alatura metodelor adoptate intr-un mod necaracteristic pentru metoda experimentala. In stiintele naturale, studiul este de un tip diferit, iar personalitatea investigatorului este semnificativa doar in calitatea lui de om de stiinta. Prin contrast, in terapia analitica influenta personala a analistului ii strabate toata munca si se extinde mai departe asupra generatiilor de psihoterapeuti; modul in care fac eu psihoterapie este influentat inevitabil de faptul ca l-am cunoscut pe Jung, am dezvoltat o loialitate personala fata de el si am fost in terapie cu trei analisti care s-au aflat sub influenta lui. Aceste influente se pastreaza, oricat de diferit ar fi comportamentul meu de terapeut fata comportamentul lui Jung si al terapeutilor mei sau oricat de diferite ar fi conceptiile, modelele sau teoriile pe care le-am dezvoltat.
Avand aceste reflectii in minte, am numit aceasta carte €žPsihoterapie jungiana cu subtitlul „€žUn studiu de psihologie analitica€”. Astfel, imi recunosc datoria fata de Jung, dar indic in acelasi timp ca psihologia analitica este o disciplina de sine statatoare. Michael Fordham

Michael Fordham (1905-1995) a fost un important psihiatru si analist jungian englez, considerat practic ultimul fondator al unei miscari in cadrul psihologiei analitice. Pe langa formarea viitorilor clinicieni in cadrul Societatii de Psihologie Analitica si pe langa editarea operelor lui Jung in limba engleza, Fordham a avut un rol deosebit in instituirea psihoterapiei analitice a copilului, devenind astfel unul din putinii analisti care s-a bucurat de o reputatie internationala.  

Cuprins:

Prefaţă ... 7

   PARTEA I

Modelul ... 13
Dezvoltarea concepţiei lui Jung ... 27
Visele ... 43
Amplificarea şi imaginaţia activă ... 67
Concepţia lui Jung despre psihoterapie ... 81

   PARTEA a II-a

Analiza ... 103
Cadrul analitic ... 118
începerea analizei ... 133
Transfer şi contratransfer ... 145
Rezistenţă şi contrarezistenţă ... 175
Unele comportamente mai puţin organizate ale terapeuţilor ... 189
Interpretarea ... 203
Analiza copilăriei şi limitele ei ... 223
Originile imaginaţiei active ... 249
Incheierea analizei ... 271
Formarea profesională ... 286
Unele aplicaţii ale metodei terapeutice ... 303

Referinţe şi bibliografie ... 309

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu