26/04/2015

UTILITARISMUL

Autor : John Stuart Mill                 
Editura All
An aparitie :2014   
Editia originala: 1861
Traducerea Valentin Muresan
ISBN 978-606-587-185-4 
Nr pagini :120
Format 130 x 200
Pretul la data postarii :10,32 lei la Editura, 8,39 lei la elefant (6,32 lei ebook-ul), 7,70 lei la librarie.net



Descrierea editurii:

Publicată inițial, în trei articole, în 1861, o lucrare fundamentală, cu o influență de necontestat în domeniul științelor sociale, Utilitarismul lui J.S.Mill cuprinde o serie de discuții despre principiile care stau la baza doctrinei filosofice a utilitarismului.

Structura lucrării, cu cinci capitole clare și concise (Consideraţii generale, Ce este utilitarismul, Despre sancţiunea fundamentală a principiului utilităţii, De ce fel de demonstraţie este susceptibil principiul utilităţii, Despre legătura dintre dreptate şi utilitate), este elegantă și facilitează înțelegerea ideilor aprofundate de gânditorul englez.   
Într-un sens, Utilitarismul reprezintă o rafinare a ideilor lui Jeremy Bentham despre ceea ce ar trebui să constituie măsura binelui şi a răului: exigenţa de a obţine cea mai mare fericire pentru un număr cât mai mare de oameni. Într-un alt sens, mai larg şi mai important, cartea de faţă formulează şi analizează în profunzime toate implicaţiile, pentru morală, ale principiului utilităţii. John Stuart Mill aduce etica în vecinătatea economiei (maximizarea fericirii, ierarhizarea plăcerilor în funcţie de profit, decizia bazată pe calcularea utilităţii alternativelor etc.) şi încearcă să rezolve toate dificultăţile rezultate din acest mod de a trata problema dreptăţii.
Mill oferă răspunsuri la câteva întrebări esențiale precum: ,,În ce constă fericirea?”, ,,Ce urmărim, de fapt, atunci când alegem o anumită conduită?”, ,,Ce plăceri sunt preferabile?”, ,,Cum trebuie să arate legile (şi sancţiunile inerente) dacă morala se întemeiează pe utilitate?”, ,,De ce este preferabil principiul utilităţii, atât din perspectiva binelui personal, cât şi din aceea a binelui public?”
 
John Stuart Mill (1806-1873), economist, membru în Parlamentul britanic și figură importantă în istoria liberalismului, este considerat cel mai influent filosof anglo-saxon din secolul al XIX-lea.  

Cuprins:

Notă  asupra ediţiei  5 

Capitolul I  Consideraţii generale  7

Capitolul II  Ce este utilitarismul  15

Capitolul III  Despre sancţiunea fundamentală a principiului utilităţii  49

Capitolul IV De ce fel de demonstraţie este susceptibil principiul utilităţii  63

Capitolul V Despre legătura dintre dreptate si utilitate  75

Glosar  113

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu