marți, 25 august 2015

GANDESC IN IMAGINI. Autismul si viata mea

Autor : Temple Grandin     
Editura Punkt
An aparitie : 2013    
Editia originala:
Thinking in Pictures: And Other Reports from My Life with Autism, 1995
ISBN 978-973-87993-0-1
Nr pagini : 288
Format 145 x 210
Pretul la data postarii : 50 lei la comanda prin email la raluca@rpg-publishing.com (conform site-ului rpg-publishing)Descriere:

„În această carte, putem vedea şi retrăi copilăria  lui Temple – senzaţiile, mirosurile şi sunetele copleşitoare, atingerile pe care nu le putea suporta; ţipetele şi legănatul neîncetat, în timp ce era deconectată de lumea din exteriorul ei; sau despre cum, într-un fel de acces de furie bruscă, arunca totul în jurul ei; sau despre cum (având o concentrare stranie şi o închidere completă în sine) îşi fixa atenţia, cu orele, pe câteva fire de nisip sau pe nervurile degetelor. Simţim haosul şi teroarea acelei copilării înfricoşătoare, întrevăzându-se posibilitatea ca Temple să fie instituţionalizată, închisă pentru toată viaţa. Dobândim parcă, odată cu ea, şi primele cuvinte, de neînţeles – se formează în mintea noastră ideea că sensul limbii îi poate oferi o miraculoasă putere de stăpânire  de sine, îi poate facilita primele contacte cu ceilalţi şi comunicarea liberă în lume. Retrăim zilele ei din timpul şcolii – eşecul total în a-i înţelege pe ceilalţi copii şi de a fi înţeleasă de către aceştia; dorinţa ei intensă, dar încărcată de teamă, de a fi în contact cu alţii; bizarele ei vise – despre o maşinărie magică care i-ar facilita un contact fizic, o „îmbrăţişare” după care râvnea, dar asupra căreia să deţină un control absolut; şi întâlnirea cu acel profesor de fizică, remarcabil, care, trecând cu vederea bizareria şi manifestările patologice, a recunoscut potenţialul studentei sale ciudate şi i-a direcţionat obsesiile către o carieră în domeniul ştiinţelor.
De asemenea, împărtăşim, chiar dacă nu putem înţelege în totalitate, pasiunea devoratoare şi dedicaţia ei pentru vite, care au determinat-o, treptat, să devină un expert, recunoscut la nivel mondial, în psihologia şi comportamentul lor, un inventator de aparate şi instalaţii necesare în manevrarea animalelor şi un pasionat avocat pentru tratamentele umane în relaţiile cu acestea (de altfel, titlul provizoriu dat acestei cărţi a fost A cow’s eye view – Privind prin ochiul unei vaci). Şi mai realizăm ceva citind această carte – poate lucrul cel mai de neimaginat dintre toate: Temple este complet uimită de felul în care gândesc oamenii normali şi are o incapacitate de a descifra expresiile lor faciale şi de a le ghici intenţiile, în plus faţă de determinarea sa de a-i studia, de a ne studia, pe noi şi comportamentul nostru extraterestru, în termeni ştiinţifici şi sistematici, ca şi cum ar fi (în cuvintele sale) un antropolog pe Marte.”(Oliver Sacks, Prefață)

 Dr. Temple Grandin a fost diagnosticată cu autism la vârsta de 4 ani. Ea deţine astăzi titlul de doctor în ştiinţe oferit de Universitatea din Illinois şi a lucrat ca designer pentru o treime din utilajele din industria zootehnică a Statelor Unite ale Americii, dar şi din multe alte ţări. În prezent, este profesor colaborator la Departamentul de Zoologie al Universităţii de Stat din Colorado şi participă frecvent ca lector în cadrul conferinţelor despre autism din toate zonele ţării.

Cuprins:Multumirile editurii  4
Avertisment   5
Multumirile autoarei   10
Nota autoarei   11
Prefata, de Oliver Sacks   13

Cap 1. Gandesc in imagini -Autismul si gandirea in imagini   19

Cap 2. Marele spectru al autismului - Diagnosticarea  49

Cap 3. Dispozitiv de presiune - Probleme senzoriale in autism  74

Cap 4. Cum am invatat sa empatizez - Autismul si emotiile  99

Cap 5. Principii de viata - Dezvoltarea talentelor in autism  116

Cap 6. Increderea mea in biochimie - Medicatie si noi tratamente in autism   138

Cap 7. Abilitatile sociale - Autismul si relatiile de cuplu  169

Cap 8. Lumea vazuta prin ochii unei vaci - Relatia cu animalele  185

Cap 9. Artisti si contabili - Intelegerea modului de a gandi al animalelor  203

Cap 10. Verisoara de gradul doi a lui Einstein - Legatura dintre autism si geniu  223

Cap 11. Scara catre rai - Religia si credinta   241

Referinte  263

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu