duminică, 23 august 2015

INTRODUCERE IN PSIHOPATOLOGIA ANTROPOLOGICA

Autor : Mircea Lazarescu      
Editura Facla
An aparitie : 1989
ISBN 973-36-0036-9
Nr pagini : 256
Format 145 x 202
Anticariat
Pretul la data postarii : 15 lei pret mediu pe okazii, 10 lei la coltulcolectionarului
Disponibilitate BCU
Download pdf  pe slideshare


Descriere:

Ideea de bază a cărţii constă în faptul că stările psihopatologice derivă din trăirile normale ale oamenilor, exprimând stări de minus şi organizare a acestora. Boala psihică evidenţiază infrastructura conştiinţei psihismului uman, care se denudează prin boală.

In conformitate cu această idée e comentată iniţial “persoana în perspectiva dinamică şi structurală”. Capitolul abordează : prezentul trăit, reacţia, conflictul intrapsihic, caracterizarea şi caracterele anormale, identitatea subiectului, depersonalizarea, convingerile umane şi delirul, percepţia şi halucinaţiile, sinteza logosului rostirii şi dezorganizarea ideo verbală, aberaţiile conştiinţei morale.

In raport cu această perspectivă antropologică a psihismului conştient sunt commentate: căderea în anxietate, teama de lume şi sine, drama agresivităţii, dragostea şi starea depresivă, obsesionalitatea, precaritatea histerică a apariţiei.

Privitor la implicaţiile psihopatologice ale persoanei reale se comentează : determinismul în psihopatologie, lectura socio-culturală a bolii psihice, instituţiile psihiatrice şi problema psihoterapiei.

In încheiere e inserat un paragraf despre logos şi alienaţie mentală.  Sursa

Mircea Lazarescu este profesor de psihiatrie si, din 1983, seful Catedrei de Psihiatrie a Universitatii de Medicina si Farmacie din Timisoara. Membru al Asociatiei Europene si Mondiale de Psihiatrie si al Comisiilor de Psihopatologie ale Asociatiei Mondiale si Europene de Psihiatrie (WPA, AEP). A participat la infiintarea in Romania a mai multor societati in domeniul psihiatriei, ocupind functia de presedinte sau vicepresedinte al acestora. Dupa 1990 a fost primul presedinte al Asociatiei Romane de Psihiatrie. Este membru emerit al Academiei Romane de Stiinte Medicale. Pe plan national si international, s-a afirmat mai ales in domeniul psihopatologiei, publicind lucrari de psihopatologie antropologica, clinica, fenomenologica si cognitiva. Interesul pentru perspectiva sociocomunitara a psihopatologiei, pentru psihoterapia si reabilitarea psihosociala si pentru sensul antropologic si aspectul existential al psihozelor s-a concretizat in numeroase lucrari si programe de cercetare antropologica. A publicat de asemenea mai multe volume de antropologie filosofica. In ultimii ani, interesul sau s-a concentrat pe tema persoanei, in sens general uman si psihopatologic. Dintre volumele publicate in domeniul psihiatriei si psihopatologiei, amintim: Patologie obsesiva (1974), Introducere in psihopatologia antropologica (1989), Psihopatologie clinica (1994), Calitatea vietii in psihiatrie (1999), Psihiatrie, sociologie, antropologie (2002), Tulburarile de personalitate (in colaborare, Polirom, 2007), Patologie obsesiva (in colaborare, 2008), Tulburarea obsesiv-compulsiva. Circumscriere, modele si interventii (in colaborare, Polirom, 2009), Bazele psihopatologiei clinice (2010), Psihopatologie descriptiva. Semne si sindroame in tulburarile mentale (in colaborare, Polirom, 2011). Dintre volumele de antropologie filosofica se pot aminti: Eseu despre fiintele intermediare (1994), Despre sarbatori, gradini si logos (2004), iar dintre volumele de memorialistica: Culorile nostalgiei (1997), Odiseu fara Ithaca (1999) si Chin, extaz si nebunie inalta in secolul XX (2011).

Cuprins:

Introducere 5

I. Persoana în perspectivă dinamică şi structurală
      Prezentul trăit 19
      Reacţiile psihopatologice 38
      Conflictul intrapsihic 47
      Caracterizarea şi caracterele anormale 53
      Identitatea subiectului 65
      Depersonalizarea şi „automatismul mental“  78
      Convingerile şi delirul 84
      Percepţia şi halucinatiile 97
      Sinteza logosului. Rostirea şi disociatia ideo-verbală 106
      Conştiinţa morală şi psihopatologia 115
      Conştient şi inconştient 127

II. Trăiri psihopatologice fundamentale
      Căderea în anxietate 135
      Fobia. Teama de lume. Teama de sine 141
      Drama agresivitătii 153
      Dragostea şi starea depresivă. Precaritatea existenţei dimensionate prin „a avea“   162
      Obsesia. Precaritatea efortului de prezenţă prin acţiune 170
      Histeria. : Precaritatea efortului de prezenţă prin apariţie 178

III. Implicaţii psihopatologice ale persoanei reale
      Existenţa persoanei concrete şi determinismul în psihopatologie 185
      Lectura socioculturală a bolii psihice 197
      Problema bolii psihice 204
      Instituţiile psihiatrice terapeutice 211
      Despre psihoterapie 217

Incheiere. Logos şi aiienaţie mintală 223

Bibliografie şi note  234
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu