duminică, 6 decembrie 2015

EXPERIENTA PSIHANALIZEI. Panorama psihanalizei contemporane

Autor : Stephen A. Mitchell, Margaret J. Black
Editura Trei
Colectia Psihologie-Psihoterapie
An aparitie : 2015
Traducerea Alexandra Timofte
ISBN 978-606-719-286-5
Nr pagini : 512
Format 145 x 205
Pretul la data postarii : 53,10 lei la Editura, 43,07 lei la elefant, 38,40 lei la librarie.net


Descrierea editurii:
Există numeroase idei preconcepute cu privire la psihanaliză – că este opera unui singur om, Sigmund Freud, și se practică la fel ca acum un secol, psihanaliza este preocupată doar de sexualitate, s-a demodat, că este un fel de cult ezoteric în care trebuie să fii inițiat, și lista ar putea continua. În lucrarea de față autorii prezintă ideile centrale ale celor mai reprezentativi psihanaliști contemporani, oferind atât o perspectivă istorică asupra ideilor psihanalitice, cât și o comparație între diferitele curente. Plecând de la presupoziţia că cititorul nu este deloc familiarizat cu aceste teme, cartea oferă o introducere în diferitele școli teoretice, explicând aspectele clinice la care acestea au fost receptive și câteva dintre conceptele lor de bază, precum și ilustrări clinice ale suferinţelor umane pe care aceste curente teoretice încearcă să le clarifice. Astfel, cititorul reușește să întrevadă fragmentul de experiență umană ascuns în spatele conceptelor psihanalitice. Formulările în termeni psihanalitici devin formulări despre oameni reali, despre modul lor de ași organiza experienţele, despre dificultăţile pe care le întâmpină în viaţă.
Stephen A. Mitchell, psiholog clinician și psihanalist, a fost considerat liderul psihanalizei relaționale. A coordonat programul postdoctoral de psihanaliză relațională de la New York University. A scris numeroase cărți și articole care au urmărit clarificarea diferitelor teorii psihanalitice, deseori contradictorii.
Margaret J. Black este psihanalistă, membră fondatoare a Asociației Internaționale de Psihanaliză și Psihoterapie Relațională și a centrului Stephen Mitchell pentru Studii Relaționale din New York.

Cuprins:Multumiri  11
Prefata  15

1. Sigmund Freud si traditia psihanalizei clasice  31
2. Psihologia Eului  70
3. Harry Stack Sullivan si psihanaliza interpersonala  138
4. Melanie Klein si teoria kleiniana contemporana  182
5. Scoala britanica a relatiilor cu obiectul: W.R.D. Fairbairn si D.W. Winnicott  229
6. Psihologia identitatii si psihologia sinelui: Erik Erikson si Heinz Kohut  276
7. Revizionistii freudieni contemporani: Otto Kernberg, Roy Schafer, Hans Loewald si Jacques Lacan  333
8. Controverse privind teoria psihanalitica  395
9. Controverse privind tehnica psihanalitica  435

Bibliografie  479
Indice de termeni  497

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu