28/12/2015

GANDESTE CA UN TRAZNIT

Autor :Stephen J. Dubner, Steven D. Levitt
Editura Publica
An aparitie : 2014
Traducerea Dan Crăciun
ISBN 978-606-722-007-0
Nr pagini : 256
Format 145 x 205
Pretul la data postarii : 31,20 lei la Editura, 31,20 lei la elefant, 35,10 lei la librariaonline




Descrierea editurii:
Levitt și Dubner ne oferă o schiță a unui mod pe de-a-ntregul nou de rezolvare a problemelor, fie că te preocupă niște îmbunătățiri minore ale vieții sau reformele globale majore. Ca de fiecare dată, nicio temă nu este exclusă.
Câțiva pași către gândirea de Trăznit:

- În primul rând, lasă de-o parte busola ta morală – pentru că este greu să vezi limpede o problemă dacă ai și decis deja ce să faci în privința ei.
- Învață să spui „Nu știu“ – deoarece atâta timp cât nu poți să recunoști ceea ce încă nu știi, este practic imposibil să înveți ceea ce ai nevoie să afli.
- Gândește ca un copil – pentru că vei născoci idei mai bune și vei pune întrebări mai bune.
- Fă un masterat în motivație – deoarece la bine și la rău, interesele guvernează lumea noastră.
- Învață să-i convingi pe oamenii care nu vor să fie convinși – pentru că a avea dreptate este rareori suficient pentru a ieși învingător.
- Învață să prețuiești latura pozitivă a renunțării – fiindcă nu poți să rezolvi problemele de mâine dacă nu ești dispus să te lepezi de nereușita de astăzi.

Cuprins:

Cuvânt înainte de Marian Dinu  11

1. Ce înseamnă să gândeşti ca un Trăznit?  13
O sursă inepuizabilă de întrebări fascinante... Argumente pro si contra legate de alăptatul la sân, fracturarea hidraulică şi valutele virtuale... Problemele uşoare se evaporă; cele grele persistă. Cum se câştigă o Cupă Mondială... Beneficii private contra binelui general... A gândi cu un grup diferit de muşchi... Sunt oamenii căsătoriţi fericiţi sau oamenii fericiţi se căsătoresc?… Ajungeţi celebri gândind numai o dată sau de două ori pe săptămână... Întâlnirea noastră dezastruoasă cu viitorul prim-ministru.

2. Cele mai dificile trei cuvinte din limba engleză   29
De ce este atât de greu să spui „Nu ştiu"?… Desigur, copiii inventează răspunsuri, dar noi de ce o facem?... Cine crede în diavol?… Şi cine crede că atentatele din 11 septembrie au fost regizate din interior?… „Antreprenorii erorii"... De ce este atât de greu de măsurat relaţia dintre cauză şi efect... Absurditatea predicţiei... Sunt predictiile voastre mai bune decât aruncările la ţintă cu săgeţi de darts ale unui cimpanzeu?… Impactul economic al internetului „nu va fi mai mare decât cel al faxului"...„Ultracrepidarism“... Cât costă să vă prefaceţi că ştiţi mai mult decăt în realitate... Cum ar trebui să fie pedepsite predicţiile gresite?… Vânătoarea de ghicitoare din România... Primul pas în rezolvarea problemelor; lăsaţi deoparte busola voastră morală... De ce rata sinuciderilor creşte odată cu calitatea vieţii - şi cât de puţin stim despre sinucidere... Feedbackul este cheia oricărui proces de învăţare… Cât de rele au fost primele bucăţi de pâine?… Nu lăsaţi experimentele numai în seama savanţilor... Are vinul mai scump un gust mai bun?

3. Care-i problema ta?  57
Dacă puneţi întrebarea greşită, e sigur că veţi obţine răspunsul greşit... Ce înseamnă cu adevărat „reforma
şcolară"?... De ce copiii americani ştiu mai puţin decât copiii din Estonia?… Poate că de vină sunt părinţii!... Uimitoarea poveste adevărată a lui Takeru Kobayashi, campion la mâncat hotdogi... Cincizeci de hotdogi in douăsprezece minute!... Cum a reuşit să facă asta?... Şi de ce era el cu atât de mult mai bun decât toţi ceilalţi?... „Să mănânci repede nu înseamnă să fii foarte manierat“... Metoda Solomon... Experimente nesfârşite în căutarea excelenţei... Arestatl... Cum să redefiniţi problema pe care încercaţi să o rezolvaţi... Creierul este organul esenţial...Cum să ignoraţi barierele artificiale... Puteţi să faceţi 20 de flotări?

4. În părul vopsit de măntuială, adevărul se vede la rădăcină  73
O găleată de bani nu va vindeca sărăcia şi un avion încărcat cu alimente nu va eradica foametea... Cum să descoperiţi rădăcina cauzală a unei probleme...Revăzând legătura dintre avort şi criminalitate… Ce-are a face Martin Luther cu economia germană?... Cum a generat „lupta pentru Africa" conflicte de durată...De ce negustorii de sclavi Iingeau pielea sclavilor pe care i-au cu cumpărat?... Medicina contra folclorului... Gândiţi-vă la ulcer... De ce tânărul doctor a înghiţit un amestec de bacterii periculoase?… Discuţie despre
disconfortul gastric!... Universul care există în intestinele noastre... Puterea rahatului.

5. Gândiţi ca un copil  93
Cum să aveţi idei bune... Forţa gândirii mărunte... Copii mai deştepţi la preţ de cincisprezece dolari bucata... Nu vă temeţi de evidenţă... 1,6 milioane de orice inseamnă mult... Nu fiţi seduşi de complexitate... Ce să căutaţi într-un depozit de fiare vechi… Corpul omenesc seamănă cu o maşină… Trăzniţii vor să se distreze... E greu să fiţi buni la ceva care nu vă place... Este o „loterie fără pierderi“ răspunsul la rata noastră scăzută
de dobândă la depozite?… Jocurile de noroc se întâlnesc cu acţiunile caritabile... De ce copiii inţeleg mai bine decât adulţii trucurile scamatorilor... „Ai crede că savanţii sunt mai greu de fraierit“... Cum să strecuraţi instinctele de copil peste graniţa vârstei adulte.

6. Ca şi cum i-ai da bomboane unui copilas 111
E vorba despre stimulentele motivationale, prostule!… O fetiţă, o pungă de bomboane şi o toaletă... Ce pot şi ce nu pot să facă stimulentele financiare... Enormul colier de lapte... Bani pentru note... In materie de stimulente financiare, mărimea contează... Cum să determini adevăratele stimulente motivationale ale cuiva... Urmând spiritul de turmă… De ce sunt atât de slabe motivaţiile morale? Hai să furăm niste bucăţi de lemn pietrificatl... Una dintre cele mai radicale idei din istoria filantropiei... „Cea mai disfuncţională industrie de
300 de miliarde de dolari din lume“... O partidă de sex de-o singură noapte pentru donatorii caritabili... Cum să modificaţi cadrul unei relaţii... Ping-pong diplomatic şi vânzarea de pantofi... „Băieţi, sunteţi cei mai buni!“… Clientul este un portofel uman… Când stimulentele motivationale dau rateuri… „Efectul cobra“... De ce este o idee bună să-i trataţi pe oameni cu decenţă.

7. Ce au in comun regele Solomon şi David Lee Roth? 141
Un cuplu de băieţi evrei simpatici, amatori de teoria jocurilor... „Daţi-mi o sabiei!“ ... La ce se refereau, de fapt, bomboanele M&M's de culoare maro… Învăţaţi-vă grădina să se plivească singură de buruieni… Chiar aveau efect „ordaliile“ medievale cu apă clocotită?... Şi voi puteţi să jucaţi rolul lui Dumnezeu câteodată... De ce aplicaţiile la colegiu sunt atât de lungi în comparaţie cu solicitările unui job?… Zappos şi
„Oferta“... Alarma de bere caldă de la fabrica secretă de gloanţe...De ce spun escrocii nigerieni că sunt din Nigeria?… Sunt rugaţi să iasă în faţă toţi oamenii creduli...Cum să-l păcăliţi pe un terorist pentru al face să vă arate că este un terorist.

8. Cum să-i convingeţi pe oamenii care nu vor să fie convinşi 169
În primul rând, înţelegeţi cât de greu va fi… De ce sunt mai extremisti oamenii mai bine educaţi?... Logica şi faptele nu fac casă bună cu ideologia... Consumatorii au singurul vot care contează... Nu pretindeţi că argumentul vostru este perfect... Câte vieţi ar salva o maşină fără şofer?... Tineţi-vă insultele acasă...De ce trebuie să spuneţi poveşti... Este consumul de grăsimi realmente atât de dăunător?… Enciclopedia falimentului moral... „ Despre“ ce vorbeşte Biblia?… Cele Zece Porunci contra serialului TV The Brady Bunch.

9. Partea pozitivă a abandonului 191
Winston Churchill avea dreptate, dar se şi înşela... Eroarea costurilor investite şi costurile de oportunitate... Nu puteţi să rezolvati problema de mâine dacă nu abandonaţi eşecul de azi... Sărbătorirea eşecului cu un party şi o felie de chec... De ce nu s-a deschis la timp centrul comercial chinezesc... Erau sortite să sufere avarii garniturile inelare ale navetei spaţiale Challenger?… Învăţaţi cum să daţi gres fără să suferiti necazul
unui eşec... Întrebarea de un milion de dolari: „Când să te lupţi şi când să te dai bătut"... Aţi lăsa ca o aruncare cu banul să vă hotărască viitorul?... „Să părăsesc secta mormonilor?”… Lăsându-vă barbă nu veţi fi mai fericiţi... Dar părăsirea iubitei v-ar putea face să fiţi... De ce lui Dubner şi lui Levitt le place atât de mult abandonul... Toată această carte este una despre „renunţare“... Iar acum este rândul vostru.

Note 213


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu