09/03/2017

PSIHOLOGIA EVOLUTIONISTA. Modele teoretice si cercetari actuale

Autor : Cezar Giosan (coord.)
Editura Universitara
Colectia PSIHOLOGIE
An aparitie : 2016
Editia I
ISBN 978-606-28-0427-5
Nr pagini : 176
Format 130 x 200
La data postarii nu am gasit oferte de vazare a cartii
Stoc epuizat la Editura
Disponibilitate BCU



Descrierea editurii:
Volumul de fata isi propune sa treaca in revista catevatopici din domeniul psihologiei evolutioniste, o disciplina care ia amploare din ce in ce mai mare in tarile occidentale, dar care in Romania este inca prea putin reprezentata. Psihologia evolutionista considera abilitatile noastre mentale drept produse ale proceselor evolutive (asa cum sunt organele corpului), rolul acestora fiind acela de a ne ajuta sa supravietuim si sa ne transmitem genele mai departe.

Cartea incepe cu o prezentare a conditiilor in care Homo Sapiens a evoluat ca specie, intrucat adaptarile noastre la acele conditii sunt responsabile de o serie de fenomene sau consecinte psihologice, detaliate in sectiunile ulterioare ale volumului. Astfel, cititorul va face la inceput cunostinta cu caracteristicile Mediului de adaptare evolutionista, dupa care va avea ocazia sa citeasca despre particularitatile cresterii copiilor la societatile de vanatori-culegatori. Acesta topica ne ajuta sa intelegem mai bine consecintele posibile ale modalitatilor in care ne crestem copiii in lumea moderna, modalitati foarte diferite de cele din societatile ancestrale.

Volumul continua cu o prezentare a unor explicatii evolutioniste ale depresiei post-partum si dismorfiei  musculare, ambele afectiuni fiind vazute prin lentilele acestei discipline ca originand in mecanisme adaptative care ajuta la cresterea succesului reproductiv. De asemenea, alte sectiuni ale acestui volum trateaza subiecte ca infidelitatea, incercand sa raspunda, printr-o prisma biologica, nu etica, la intrebarea daca acest comportament este natural, topica foarte importanta avand in vedere ca foarte multe cupluri care se despart o fac din motivul infidelitatii.

Volumul abordeaza si subiecte de nisa, cum ar fi dilemele etice ale psihofarmacologiei cosmetice sau explicatii evolutioniste ale preferintei noastre universale pentru muzica.

Cezar Giosan

Cuprins:

Prefata/7

Mediul de adaptare al speciei umane /9

Creşterea copiilor la vanatori-culegatori/ 25

Perspectiva evolutionista in intelegerea depresiei post-partum/ 41

Dismorfia musculara – produs secundar al competitiei intrasexuale? /64

Infidelitatea/99

Psihofarmacologia cosmetica: dileme etice dintr-o perspectiva evolutionista/ 122


O abordare evolutionista a muzicii /152

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu