joi, 15 februarie 2018

ABILITATI DE RELATIONARE IN CUPLU.Cum sa construiesti o relatie mai buna

Autor Matthew McKay, Patrick Fanning, Kim Paleg
Editura Herald
Colectia Pas in doi
An aparitie : 2017
Editia I
Editia originala: Couple Skills: Making Your Relationship Work, 1994
Traducerea Cristina Barbu
ISBN 978-973-111-662-4
Nr pagini : 384
Format 140 x 210
Pretul la data postarii : 38,25 lei la Editura, 33,99 lei la elefant, 31,50 lei la librarie.net


Descrierea editurii:

      Valoarea volumului Abilitati de relationare in cuplu este data de faptul ca pune accent pe actiune si pe schimbari comportamentale, mai degraba decat pe teorie. Puteti alege sa cititi capitolele cele mai relevante pentru relatia dumneavoastra si sa va imbunatatiti acele abilitati de comunicare si relationare de care considerati ca aveti cel mai mult nevoie.

Cartea de fata reprezinta un instrument excelent si bine-venit pentru imbunatatirea relatiei de cuplu: printre altele, veti invata sa va identificati tiparele de gandire disfunctionale, veti afla cum sa gestionati furia personala si pe cea a partenerului, cum sa negociati corect si eficient, cum sa interveniti in sistemul cuplului din care faceti parte si sa neutralizati mecanismele de aparare care va impiedica sa desfașurati o comunicare clara.

Alegeti sa luati masuri constructive, sa abordati rational si practic conflictele si zonele sensibile ale relatiei dumneavoastra de cuplu! Prin numeroase exercitii si exemple, cei trei autori ai cartii de fata ofera numeroase solutii pentru a dezvolta o relatie pozitiva si deschisa cu persoana iubita.

         „Multe dintre capitolele acestei carti sunt potrivite pentru a face schimbari unilaterale in relatia ta. Iti voi arata, pas cu pas, cum sa iti modifici tiparele de interactiune. Iar prin natura sistemului relatiei de cuplu, cand te schimbi, și partenerul tau/partenera ta va trebui sa se schimbe. Cand realizezi o noua actiune, va exista o reactie, in mod inevitabil. Chiar și cel mai mic efort din partea ta poate declanșa o reactie in lant.”
       „Poate ca schema cea mai distructiva este convingerea ca partenerul/partenera nu te iubește. «Daca m-ar iubi, și‑ar face timp sa stam impreuna»; «Daca m-ar iubi, ar purta ceva care ma excita»; «Daca ar exista putina iubire, ar face un mic sacrificiu». Astfel de convingeri dor, la fel ca toate schemele negative. Ele sunt considerate vinovate pentru o mare parte din suferinta inregistrata in relatiile intime. Și totusi, schemele sunt construite pe ipoteze, pe presupuneri si pe inchipuiri atat de frecvent, incat nu sunt mai reale decat un personaj din basme.”
       „Nu este nimic in neregula cu faptul ca vrei sa pui capat durerii. Este un lucru bun sa te protejezi de suferinta, de teama sau de rusine. Problema este ca mecanismele de aparare deterioreaza fundamentul relatiei. Creeaza distanta, amagesc si distrug increderea. Fie ca alegi sa contraataci, sa distragi atentia sau sa te detasezi emotional, efectul este pierderea intimitatii. Mecanismele de aparare sunt ziduri psihologice care te protejeaza, dar, cu timpul, acestea devin bariere. Cu cat folosesti mai mult mecanismele de aparare, cu atat mai rezistente si mai impenetrabile vor deveni acele bariere.”
     „Invatand sa iti recunosti si sa-ti schimbi gandirea inexacta si distorsionata, poti avea un efect urias asupra relatiei tale. Aceasta deprindere te poate ajuta sa fii mai putin reactiv(a) din punct de vedere emotional. Totodata, iti poate deschide cai noi si mai acceptabile de a te vedea si de a-ti vedea partenerul/partenera.”
Matthew McKay, Patrick Fanning si Kim Paleg

Cuprins:

Introducere  7
    ABILITAŢI FUNDAMENTALE  17
1 Ascultarea  18
2 Exprimarea sentimentelor şi schiţarea nevoilor  36
3 Susţinerea reciprocă  53

    ABILITĂŢI AVANSATE  73
4 Comunicarea clară  74
5 Identificarea şi schimbarea distorsiunilor cognitive  92
6 Negocierea  120
7 Rezolvarea problemelor  137

    FURIA ŞI CONFLICTUL  151
8 Evaluarea şi schimbarea strategiilor de evitare  152
9 Gestionarea furiei  169
10 Confruntarea cu un partener furios/o parteneră furioasă  200
11 Time-out  219

    ÎNŢELEGEREA ŞI SCHIMBAREA LUCRURILOR CARE NU FUNCŢIONEAZĂ  229
12 Identificarea schemelor personale despre partener/parteneră  230
13 Tipare vechi: diferenţierea partenerului/partenerei de părinţii tăi  250
14 Cum să îţi gestionezi mecanismele de apărare  268
15 Identificarea sistemului relaţiei tale de cuplu  288
16 Cum să intervii în sistemul vostru de cuplu  312
17 Aşteptări şi reguli  340
18 Acceptare şi angajament pentru cupluri  354
BIBLIOGRAFIE  378


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu