joi, 8 februarie 2018

BONOBO SI ATEUL. In cautarea umanismului printre primate

Autor: Frans de Waal
Editura Humanitas
Colectia Stiinta
An aparitie : 2017
Editia I
Editia originala: The Bonobo and the Atheist. In Search of Humanism Among the Primates, 2013
Traducerea Ioana Miruna Voiculescu
ISBN 978-973-50-5848-7
Nr pagini : 324
Format 130 x 200
Anticariat
La data postarii nu am gasit oferte de vanzare a acestei carti Pretul la data postarii : 39 lei la Editura, 39 lei la libraria eminescu, 39 lei la librarie.net


Descrierea editurii:

        În Bonobo și ateul, Frans de Waal folosește cunoștințele dobândite în zeci de ani de cercetare a primatelor, și a speciei bonobo în particular, pentru a aprofunda cu ochiul fin al eseistului cultural, versat în istoria artei și în filozofie, probleme fundamentale ale naturii umane. Care este izvorul moralității și ce transformări a suferit aceasta pe parcursul evoluției? Putem fi buni și altruiști și în lipsa constrângerilor religiei? Este simțul moral apanajul omului, sau e prezent şi la speciile de maimuțe cu care ne înrudim? Pentru a afla un răspuns la toate acestea și pentru a ne înţelege mai bine condiţia, autorul ne propune să renunțăm la perspectiva antropocentrista și să privim nepărtinitor la primatele atât de apropiate nouă și la ce ne pot spune ele despre empatie, emoții, etică și religie.

       „Provocarea cea mare este să mergem mai departe, dincolo de religie și, mai ales, dincolo de moralitatea privită de sus în jos. Cele mai cunoscute «legi morale» ale noastre nu sunt decât niște rezumate post factum a ceea ce noi considerăm moral, fiind însă limitate ca sferă de acțiune și pline de hibe. Originile moralității sunt mult mai umile și sunt ușor de recunoscut în comportamentul altor animale. Descoperirile științifice din ultimele decenii contrazic perspectiva pesimistă potrivit căreia moralitatea e o spoială subțire menită să acopere răutatea înnăscută a omului. Dimpotrivă, e limpede că dacă trecutul nostru evolutiv nu ar fi decurs așa cum a decurs nu am fi ajuns niciodată atât de departe.“ (Frans de Waal)

FRANS DE WAAL s-a născut în 1948 în Olanda. A obţinut titlul de doctor în zoologie şi etologie la Universitatea din Utrecht.  În prezent este profesor la Departamentul de Psihologie al Emory University şi conduce Centrul Living Links, din cadrul Centrului Naţional Yerkes pentru Studierea Primatelor, din Atlanta.

Cuprins:

1. Desfătări lumeşti 9
2. Cum explicăm bunătatea 35
3. Bonobo în arborele genealogic 68
4. Dumnezeu a murit, sau e doar în comă? 99
5. Parabola bunului simian 131
6. Zece porunci în plus 178
7. Golul lăsat de moartea lui Dumnezeu 221
8. Moralitate de jos în sus  257

Mulţumiri  277
 Note  279
 Bibliografie  289
 Indice  305

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu