29/12/2017

ILUZIA CUNOASTERII. De ce nu gandim niciodata singuri

Autor: Steven Sloman, Philip Fernbach
Editura: Publica
Colectia Stiinte sociale
An aparitie : 2017
Editia I
Editia originala: The Knowledge Illusion,
Traducerea Dan Craciun
ISBN 978-606-722-266-1
Nr pagini : 344
Format 145 x 205
Pretul la data postarii : 36 lei la Editura, 45 lei la elefant, 42,75 lei la librarie.net



Descrierea editurii:

Oamenii au construit societăți și tehnologii de o complexitate extraordinară, dar cei mai mulți dintre noi nu știm nici măcar cum funcționează un pix sau o toaletă. Cum am realizat atât de mult în pofida faptului că înțelegem atât de puțin? Steven Sloman și Philip Fernbach, experți în științe cognitive, susțin că supraviețuim și prosperăm în ciuda carențelor noastre mintale deoarece trăim într-o comunitate cognitivă bogată. Cheia inteligenței noastre se află în oamenii și lucrurile care ne înconjoară. Constant extragem informațiile și expertiza care sunt stocate în afara capetelor noastre: în corpurile noastre, în lucrurile aflate în posesia noastră și în comunitatea cu care interacționăm – și, de obicei, nici măcar nu ne dăm seama de acest lucru.

Mintea omenească este deopotrivă sclipitoare și jalnică. Am supus focul, am creat instituții democratice, am pus piciorul pe Lună și am reconstituit genomul. Cu toate acestea, cu toții suntem predispuși să comitem erori, câteodată iraționali și adeseori ignoranți. Natura în esență comunitară a inteligenței și a cunoașterii explică motivele pentru care presupunem frecvent că știm mai mult decât cunoaștem în realitate, pentru care este atât de grea schimbarea opiniilor politice și a falselor convingeri și pentru care abordările educației și ale managementului care se axează asupra individului dau greș adeseori. Dar mințile noastre deschise către colaborare ne dau, de asemenea, posibilitatea de a face lucruri uimitoare. Această carte susține că adevăratul geniu poate fi găsit în modalitățile în care creăm inteligența folosind comunitatea din jurul nostru.

STEVEN SLOMAN este profesor în cadrul departamentului de Științe cognitive, lingvistice și psihologice la Brown University. Interesul lui științific se axează pe modul în care gândesc oamenii: raționamente cauzale, probabilități cognitive și teoria argumentării. Este editor-șef al revistei Cognition. Locuiește împreună cu soția sa în Providence, Rhose Island. Cei doi copii ai săi și-au luat zborul din casa părintească.

PHILIP FERNBACH este specialist în științe cognitive și profesor de marketing la University of Colorado's Leeds School of Business. Locuiește în Boulder, Colorado, împreună cu soția și cei doi copii.

Cuprins:

Introducere  9

1. Ce stim  31
2. De ce gandim 51
3. Cum gandim 65
4. De ce gandim lucrurile altfel decat sunt 87
5. Gandirea cu corpul nostru si cu lumea 105
6. Gandirea impreuna cu ceilalti oameni 131
7. Gandirea cu sprijinul tehnologiei 159
8. Gandirea despre stiinta 185
9. Gandirea despre politica 207
10. Noua definitie a inteligentei 233
11. Cum ii facem pe oameni mai inteligenti 257
12. Decizii mai bune 277

Concluzie: evaluarea ignorantei si a iluziei 301

Multumiri 313
Note 315



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu