11/04/2024

CUPRIND MULTIMI. Miliardele de microbi din noi si felul in care ne modeleaza viata

Autor: Ed Yong
Editura Publica
Colectia Co-lectia de stiinta
An aparitie : 2017
Editia a I
Editia originala: I Contain Multitudes: The Microbes Within Us and a Grander View of Life
Traducerea Constantin Vlad
ISBN 978-606-722-259-3
Nr pagini : 480
Format 145 x 205
Pretul la data postarii : 52 lei la Editura, 52 lei la elefant, 65 lei la libris
Disponibilitate BCU


Descrierea editurii:

        Ed Yong ne indeamna cu mult umor si eruditie sa privim mai atent si intr-o lumina noua la noi insine si la suratele noastre animale, dar nu ca individualitati, ci mai degraba ca multimi interdependente si interconectate. Daca privim regnul animal din perspectiva microbiana, pana si cele mai familiare parti ale vietilor noastre vor arata intr-un fel cu totul nou. Aflam despre procesele biologice secrete, invizibile si minunate din spatele coralilor care construiesc recifuri marete, despre calmarul luminiscent care ne poate ajuta sa cunoastem mai bine propriile bacterii intestinale, despre carabusii care doboara paduri, despre tantarii din Australia care lupta contra unor maladii si despre ingredientele din laptele matern, care au evoluat ca sa hraneasca primii microbi ai unui nou-nascut. Vedem modul in care oamenii perturba aceste parteneriate si pe care cercetatorii incearca acum sa le manipuleze in avantajul nostru. Asa cum scria William Blake, vedem lumea intr-un graunte de nisip.
        Cuprind multimi este povestea parteneriatelor extraordinare dintre creaturile familiare ale lumii noastre si cele despre care nici n-am stiut ca exista. Aceasta carte ne va schimba atat felul in care privim natura, cat si perceptia asupra locului pe care il avem in ea. In cea mai mare parte a existentei umane, microbii au stat ascunsi, fiind vizibili doar prin bolile pe care le cauzau. Cand in sfarsit au aparut in studiile biologice, au fost proscrisi ca malefici. Abia de curand au migrat de la periferiile neglijate ale biologiei in centrul acesteia. Chiar si in prezent, majoritatea oamenilor considera ca microbii sunt germeni care trebuie eradicati, insa cei care traiesc impreuna cu noi - microbiomul - constituie parti nepretuite ale vietilor noastre.
        Cuprind multimi analizeaza lumea microbilor si ne arata cat de ubicui si de vitali sunt: ne sculpteaza organele, ne apara de boli, ne descompun hrana, ne educa sistemele imunitare, ne ghideaza comportamentul, ne bombardeaza genomurile cu genele lor si ne confera abilitati incredibile. In vreme ce mare parte a discutiilor legate de microbiom vizeaza implicatiile lui pentru sanatatea umana, Yong largeste analiza la intregul regn animal si ne ofera o perspectiva mai ampla asupra vietii.

        Ed Yong este jurnalist de știință și a primit numeroase premii pentru articolele sale. În prezent scrie pentru The Atlantic, dar a colaborat și cu National Geographic, New Yorker, Wired, New York Times, Nature, New Scientist și Scientific American. Este laureat al Premiului „Michael E. DeBakey” pentru jurnalism (2016), al Premiului Keck pentru comunicare în știință oferit de Academiile Naționale (2010) și al premiilor Asociației Britanice a Scriitorilor de Știință pentru „cel mai bun blog de știință” (2014) și „cea mai bună comunicare a științei într-un context neștiințific” (2012)
        La noi au fost traduse:
Cuprind multimi. Miliardele de microbi din noi si felul in care ne modeleaza viata, Publica 2017
O lume imensa. Ce ne spun simturile animalelor despre lumile ascunse din jurul nostru, Publica 2023

Cuprins:

 Prolog: o vizită la grădina zoologică   9

1. Insule vii  17
2. Oamenii care s‑au gândit să privească    43
3. Constructorii de trupuri  71
4. Sub incidența termenilor și condițiilor   109
5. La bună și la rea sănătate   143
6. Un vals străvechi   195
7. Succes reciproc garantat   223
8. Allegro în Mi Major   255
9. Microbi à la carte  281
10. Mâine, lumea   331

Mulțumiri  349
Lista ilustrațiilor     355
Note    359
Bibliografie   408

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu