11/04/2024

O LUME IMENSA. Ce ne spun simturile animalelor despre lumile ascunse din jurul nostru

Autor: Ed Yong
Editura Publica
Colectia Co-Lectia de stiinta
An aparitie : 2023
Editia I
Editia originala: An Immense World : How Animal Senses Reveal the Hidden Realms Around Us
Traducerea Andreea Calin
ISBN 978-606-722-556-3
Nr pagini : 672
Format 140 x 210
Pretul la data postarii : 71,20 lei la Editura, 66,75 lei la elefant, 89 lei la libris


Descrierea editurii:

        Pământul este plin de imagini și texturi, sunete și vibrații, mirosuri și gusturi, câmpuri electrice și magnetice. Dar fiecare tip de animal, inclusiv omul, se află în propria bulă senzorială, percepând doar o fărâmă minusculă din lumea noastră imensă.
        În această carte, Ed Yong ne poartă dincolo de limitele simțurilor noastre, permițându-ne să percepem dârele de miros, undele de electromagnetism și impulsurile de presiune care ne înconjoară. Facem cunoștință cu gândaci atrași de foc, țestoase care pot găsi câmpurile magnetice ale Pământului, pești care umplu de mesaje electrice râurile și chiar oameni care folosesc ecolocația precum liliecii.
        Descoperim că fața solzoasă a unui crocodil e la fel de sensibilă ca vârful degetelor persoanei iubite, că ochii unui calamar uriaș au evoluat pentru a vedea balenele strălucitoare, că plantele vibrează la cântecele imposibil de auzit ale gândacilor care se împerechează și că până și scoicile simple au o vedere complexă. Aflăm ce văd albinele în flori, ce aud păsările cântătoare în trilurile lor și ce mirosuri adulmecă un câine pe stradă.
        Ascultăm povești despre descoperiri esențiale din domeniu, privind cu nerăbdare spre numeroasele mistere care rămân nerezolvate. Amuzantă, riguroasă și debordând de bucuria descoperirii, O lume imensă ne poartă cu ea în ceea ce Marcel Proust numea „Singura călătorie autentică... nu ca să ne îndreptăm spre peisaje noi, ci să avem alți ochi”.

        Ed Yong este jurnalist de știință și a primit numeroase premii pentru articolele sale. În prezent scrie pentru The Atlantic, dar a colaborat și cu National Geographic, New Yorker, Wired, New York Times, Nature, New Scientist și Scientific American. Este laureat al Premiului „Michael E. DeBakey” pentru jurnalism (2016), al Premiului Keck pentru comunicare în știință oferit de Academiile Naționale (2010) și al premiilor Asociației Britanice a Scriitorilor de Știință pentru „cel mai bun blog de știință” (2014) și „cea mai bună comunicare a științei într-un context neștiințific” (2012)
        La noi au fost traduse:
Cuprind multimi. Miliardele de microbi din noi si felul in care ne modeleaza viata, Publica 2017
O lume imensa. Ce ne spun simturile animalelor despre lumile ascunse din jurul nostru, Publica 2023

Cuprins:

 Introducere  11

1.  Saci plini cu substanțe chimice   31
2.  Moduri infinite de a vedea  83
3.  Roșuv, verduv, galbuv  127
4.  Simțul nedorit  173
5.  Atât de rece   199
6.  Un simț brut  229
7.  Pământul unduitor  275
8.  Numai urechi  307
9.  O lume tăcută răspunde  353
10.  Baterii vii  399
11.  Cunosc drumul  433
12.  Toate ferestrele în același timp  461
13.  Salvează liniștea, protejează întunericul  483 

Mulțumiri   513

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu