11/04/2024

DACA NIETZSCHE AR FI FOST UN NARVAL. Ce dezvaluie inteligenta animalelor despre prostia omeneasca

Autor: Justin Gregg
Editura Publica
Colectia Co-lectia de stiinta
An aparitie : 2023
Editia I
Editia originala: If Nietzsche Were a Narwhal: What Animal Intelligence Reveals about Human Stupidity
Traducerea Dan Craciun
ISBN 978-606-722-553-2
Nr pagini : 304
Format 145 x 205
Pretul la data postarii : 47,20 lei la Editura, 44,25 lei la elefant, 59 lei la libris


Descrierea editurii:

        Dacă Nietzsche ar fi fost un narval răstoarnă tot ceea ce credeam că știm despre inteligența umană și pune următoarea întrebare: ar trăi oamenii mai bine ca narvali sau ca alte specii, mai puțin inteligente? Există argumente solide în sprijinul ideii că oamenii ar putea fi o specie animală cu un succes mai limitat tocmai din cauza uimitoarei și complexei inteligențe. Toate darurile noastre unice, precum limba, matematica și știința, nu ne fac mai fericiți sau mai „de succes” (vorbind în termeni evoluționiști) decât alte specii. Inteligența noastră ne-a permis să spargem atomul, dar noi am exploatat această cunoaștere ca să creăm mașini de război.
        Suntem unici prin predispoziția noastră de a fi influențați de gargară (deși sepiile pot fi cele mai mari mincinoase din regnul animal); bizara noastră obsesie față de gazon a contribuit la amplificarea pericolului schimbărilor climatice; suntem la fel de diverși din punct de vedere sexual ca multe specii, dar ne distingem prin homofobie; și ne discriminăm unii pe ceilalți de parcă ar fi ceva natural, ceea ce cu siguranță nu este. Este inteligența noastră mai mult un blestem decât un dar?

        Justin Gregg este Senior Research Associate în cadrul Dolphin Communication Project și profesor la St. Francis Xavier University, unde predă cursuri de comportament și cogniție animală. Originar din Vermont, Justin a studiat abilitățile de ecolocație ale delfinilor sălbatici din Japonia și din Bahamas. 

Cuprins:

Introducere    11

1. Specializați să răspundem la întrebarea de ce?  27
2. Despre sinceritate   65
3. Înțelepciunea morții  99
4. O culpă apăsătoare pe umerii noștri  127
5. Misterul albinei fericite   161
6. Miopia predictivă  195
7. Excepționalismul uman    227

Epilog    259
Mulțumiri   267
Note  273


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu