sâmbătă, 1 aprilie 2017

HALUCINATII

Autor :Oliver Sacks
Editura Humanitas
Colectia Paşi peste graniţe
An aparitie : 2016
Editia I
Editia originala 2012
Traducerea Florin Orina
ISBN 978-973-50-5198-3
Nr pagini : 304
Format 130 x 200
Pretul la data postarii :35 lei la Editura, 20,65 lei la elefant, 20,35 lei la librarie.netDescrierea editurii:

              Timp de sute şi mii de ani, lumea părea să fi rămas în aceeaşi matcă. „Nimic nou sub soare“ a fost cuvântul de ordine al celor care identificau ziua de mâine cu cea de azi. Acum însă cunoaşterea, tehnologia şi societatea evoluează într-un ritm care ne somează să ne redefinim identitatea. Colecţia „Paşi peste graniţe“ aduce în atenţia cititorilor perspectivele care se deschid în faţa omului şi societăţii într-un moment de răscruce.
         Simţurile ne aduc permanent în atenţie sunete, imagini, mirosuri, senzaţii. Dar oare toate există în realitatea exterioară? Pot fi confirmate de alţii? De noi înşine, după câteva clipe? Sau unele provin de fapt din adâncurile creierului nostru? Halucinaţiile nu sunt întotdeauna iluziile unor nebuni. Adesea, ele sunt generate de deficienţe senzoriale, de unele substanţe (uneori ingerate tocmai în acest scop), de boli (chiar banale dureri de cap ori stări febrile), de vătămări corporale.
        Ca tânăr medic în California anilor 1960, Oliver Sacks s-a interesat personal şi profesional de experienţele psihede-lice. Acestea, împreună cu primele sale migrene, l-au determinat să cerceteze toată viaţa diversele fenomene halucinatorii. Cartea de faţă porneşte de la trăirile autorului şi ale pacienţilor săi şi oferă o adevărată antologie a halucinaţiilor.

„În multe culturi, halucinaţiile sunt privite, ca visele, drept o stare de conştiinţă specială, privilegiată — o stare care este căutată în mod activ prin practici spirituale, meditaţie, droguri sau solitudine. Dar în cultura vestică modernă halucinaţiile sunt mai adesea considerate o prevestire a nebuniei sau ceva teribil care i se întâmplă creierului — deşi marea majoritate a acestor halucinaţii nu au asemenea implicaţii sum¬bre. Stigmatul e foarte puternic şi pacienţii de multe ori şovăie să admită că au halucinaţii, de teamă că prietenii lor şi chiar şi doctorii vor crede că-şi pierd minţile. Am fost norocos că, în activitatea mea medicală şi în corespondenţa cu cititorii (pe care o consider, din multe puncte de vedere, ca o extensie a activităţii mele medicale), am întâlnit atât de mulţi oameni dispuşi să-şi împărtăşească experienţele. Mulţi dintre ei şi-au exprimat dorinţa ca, prin istorisirea poveştilor lor, să ajute la risipirea neînţelegerii adeseori crude ce înconjoară acest subiect.“ (Oliver SACKS)

Cuprins:

Introducere 7

1. Multimi tacute: sindromul Charles Bonnet 13
2. Cinematograful prizonierului: privarea senzoriala 41
3. Cateva nanograme de vin: mirosuri halucinatorii 50
4. Iluzii auditive 57
5. Iluziile parkinsonismului 76
6. Stari modificate 90
7. Modele: migrene vizuale 119
8. Boala „sacra" 129
9. Impartit in doua: halucinatii in semicamp 156
10. Delirium 170
11. In pragul somnului 186
12. Narcolepsia si vrajitoarele nocturne 202
13. Mintea bantuita 212
14. Doppelganger: halucinatia propriei persoane 234
15. Fantome, umbre si stafii senzoriale 249

Multumiri 269
Bibliografie 271
Indice 287

Credite 301Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu