Autor : Ion Biberi
Editura Curtea Veche
An aparitie
: 2000
Editia
originala: 1936
ISBN 973-8120-17-9
Nr pagini : 196
Format 130 x
200
Anticariat
La data
postarii nu am gasit oferte de vanzare a acestei carti
Descrierea
editurii:
Impactul extraordinar pe care misterul morţii l-a avut se poate constata prin aceea că riturile funerare sunt primele care apar în istoria spirituală a speciei noastre.
Scrisă într-un stil fermecător, această carte ne prezintă problema morţii ca un complement inexorabil al vieţii şi ca un fenomen dezbrăcat de mitologia lui multimilenară.
La sfârşitul cărţii se găsesc două capitole care reflectă experienţa de psihiatru a autorului. Este vorba de o prezentare a psihologiei morţii şi a aceleia a sinucigaşilor.
Ion Biberi - pe care l-am cunoscut bine - făcea parte din acea elită a intelectualităţii româneşti formată în perioada interbelică şi influenţată de cultura franceză. Demersul său biologizant conţine totuşi o dimensiune spirituală timidă. El însă nu gândeşte ca eseist, ci ca un medic prins în mrejele unei filosofii pragmatice, departe de paradigmele existenţialiste şi de înaripările teologice şi mai aproape de un structuralism cu picioarele pe pământ.
Consider că readucerea în circulaţie a acestei opere de către editura Curtea Veche este un dar pe care ea o face adevăraţilor intelectuali din ţara noastră. Acad. Constantin Bălăceanu-Stolnici
Opera a fost premiată de Comitetul pentru premierea scriitorilor tineri, Fundaţia pentru literatură şi artă Regele Carol II, 1936.
Cuprins:
Prefata (Constantin Balaceanu-Stolnici) 5
I. Niveluri 11
II. Structuri 27
III. Atitudini 42
IV. Eliminari 60
V. Timp, spaima, moarte 82
VI. Biologia mortii 121
VII. Psihologia muribunzilor 145
VIII. Psihologia sinuciderii 163
IX. Linisti 181
Referinte 189
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu