15/10/2015

S-AU FACUT GRESELI, DAR NU DE CATRE MINE. De ce justificam credinte ridicole, decizii proaste si fapte distructive



Autor : Carol Tavris, Elliot Aronson     
Editura Herald
Colectia Alter Ego
An aparitie : 2015
Editia I      
Traducerea Calin Cotoiu
ISBN 978-973-111-539-9
Nr pagini : 336
Format 130 x 200
Pretul la data postarii : 32 lei la Editura, 31,30 lei la elefant, lei la 30,40 librarie.net


Descrierea editurii:


       De ce oamenii evita responsabilitatea atunci cand lucrurile se destrama? De ce figurile publice nu isi recunosc greselile? De ce exista toate acele nesfarsite certuri aprinse despre cine are dreptate? De ce putem vedea ipocrizia altora, dar nu si pe a noastra? Suntem oare cu totii mincinosi sau chiar credem povestile pe care le spunem?

        In aceasta carte, renumitii psihologi sociali Carol Tavris si Elliot Aronson ne arata intr-un mod convingator cum funcționeaza mecanismul de autojustificare al creierului. Atunci cand gresim, trebuie sa potolim disonanta cognitiva care afecteaza impresia buna pe care o avem despre noi insine. Si astfel, cream fictiuni care ne absolva de responsabilitate, refacandu-ne credinta ca suntem destepti, morali si drepti – o credinta ce ne mentine de multe ori pe o cale prosteasca, imorala si nedreapta.
        Bazandu-se pe zeci de ani de cercetare si scrisa intr-un limbaj viu si accesibil, S-au facut greseli (dar nu de catre mine) ofera o explicatie fascinanta a autoamagirii – cum functioneaza, relele pe care le poate produce si cum o putem depasi.
      Carol Tavris este specialista in psihologie sociala si scriitoare, iar activitatile ei se axeaza pe promovarea stiintei psihologice si a gandirii critice, in vederea imbunatatirii vietii umane. Pe langa S-au facut greseli (dar nu de catre mine), Tavris a mai publicat volumul de referinta intitulat Anger: The Misunderstood Emotion (1983), care arunca o privire critica asupra notiunilor nevalidate referitoare la caracterul inevitabil al maniei si la nevoia de a o „ventila”, propunand moduri prin care mania poate fi exprimata in mod constructiv. Tavris este, de asemenea, autoarea cartii The Mismeasure of Woman: Why women are not the better sex, the inferior sex, or the opposite sex (1992), premiata de American Association for Applied and Preventive Psychology.


Cuprins:

INTRODUCERE
   Ticăloşi, nătărăi, nemernici şi ipocriţi: cum se suportă? ... 7

CAPITOLUL I
   Disonanţa cognitivă: motorul autojustificării ... 19

CAPITOLUL 2
   Mândrie şi prejudecată... şi alte puncte oarbe ... 52

CAPITOLUL 3
   Memoria, istoricul autojustificărilor ... 85

CAPITOLUL 4
   Intenţii bune, ştiinţă prost făcută: bucla închisă a judecăţii clinice ... 119

CAPITOLUL 5
   Lege şi dezordine ... 155

CAPITOLUL 6
   Ucigaşul iubirii: autojustificarea în căsnicie ... 192

CAPITOLUL 7
   Răni, rupturi şi războaie ... 224

CAPITOLUL 8
   Să admitem şi să renunţăm ... 258

POSTFAŢĂ ... 287
NOTE ... 290

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu