29/11/2023

CUM SA RAMAI INTELIGENT INTR-O LUME SMART. De ce mintea umana inca este superioara algoritmilor

Autor: Gerd Gigerenzer
Editura Curtea Veche
Colectia Argument
An aparitie : 2023
Editia I
Editia originala: How to Remain Smart in a Smart World
Traducerea Mihaela-Andra Matei
ISBN 978-606-44-1478-6
Nr pagini : 448
Format 150 x 230
Pretul la data postarii : 59,25 lei la Editura, 42,75 lei la elefant, 79 lei la libris


Descrierea editurii:

        O lume a viitorului nu presupune supremația computerelor, ci o mai bună înțelegere a capacităților acestora și modalități de a evita să fim manipulați de algoritmi și de cei care îi creează în încercarea de a profita de pe urma noastră.
        Într-o lume saturată de tehnologie, este firesc să ne întrebăm dacă vom fi complet înlocuiți de roboți și dacă sistemele de monitorizare ne vor urmări la fiecare pas. Gerd Gigerenzer ne asigură că nu se va întâmpla așa ceva. Cu toate că s-a dezvoltat într-un ritm impresionant în ultimii ani, inteligența artificială nu va putea să ni se substituie în totalitate: multe dintre activitățile noastre nu urmează reguli precise și abundă în incertitudine.
        Algoritmii nu funcționează în situații complexe, cum ar fi domeniul social. E adevărat, un computer poate să ne învingă la șah și la alte jocuri cu reguli bine definite, însă nu e la fel de bun când vine vorba să ne descopere partenerul ideal, să controleze un vehicul în orice condiții de trafic și nici nu e capabil diferențieze între contextele și sensurile diverselor imagini și texte.

        Gerd Gigerenzer este un psiholog german care studiază raționalitatea limitată și euristica în procesul de luare a deciziilor. Încearcă să afle cum fac oamenii deducții, având în vedere timpul limitat și cunoștințele lor la fel de limitate. Este de părere că, într-o lume în care domnește nesiguranța, teoria probabilităților nu este suficientă, așadar trebuie să folosim și euristica. În 1977, Gigerenzer și-a obținut doctoratul în psihologie la Universitatea din München, disciplină pe care a și predat-o la numeroase universități din Germania și din Statele Unite. Este directorul Centrului ABC (Adaptive Behaviour and Cognition) din cadrul Institutului Max Planck pentru Dezvoltarea Omului, cu sediul la Berlin. A predat psihologie la University of Chicago şi i s-au acordat mai multe premii, inclusiv Premiul AAAS pentru cercetări în domeniul ştiinţelor comportamentale Sursa: Ed. C.Veche si Ed.Publica
        La noi au fost traduse:

Cuprins:

Introducere    9

PARTEA I AVENTURA UMANĂ  CU INTELIGENȚA ARTIFICIALĂ (IA) 

1. Este dragostea adevărată la doar un click distanță? 33
2. La ce se pricepe IA cel mai bine:  principiul lumii stabile   59
3. Mașinile influențează modul în care  ne gândim la inteligență  89
4. Mașini care se conduc singure  101
5. Bunul-simț și IA  137
6. Un punct de date mic răstoarnă  un set de date mare     165

PARTEA A II-A  MIZE MARI 

7. Transparență  193
8. Înaintăm ca somnambulii  spre o societate a supravegherii   233
9. Psihologia dependenței   285
10. Siguranța și autocontrolul  307
11. Adevărat sau fals?    325

Mulțumiri    367
Note    369
Bibliografie   397
Indice   435

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu