Autor: Agustin Fuentes
Editura Publica
An aparitie : 2017
Editia I
Editia originala: The Creative Spark: How Imagination Made Humans Exceptional
Traducerea Robert Dobre
ISBN 978-606-722-262-3
Nr pagini : 464
Format 145 x 205
Anticariat
Pretul la data postarii : 45-49 lei pe okazii,
Disponibilitate BCU
Un studiu nou și îndrăzneț de paleontologie, arheologie, genetică și antropologie, care va anula toate părerile greșite legate de rasă, război, pace și natura umană și care va răspunde la o întrebare veche de când lumea: ce-i face pe oameni atât de excepționali comparativ cu restul speciilor de pe Pământ?
Secretul este creativitatea. Agustín Fuentes susține că aceasta stă la baza desenelor pictate cu degetele de copii, a modului în care strămoșii noștri se organizau în triburi sau vânau, a felului în care se pornesc războaiele sau, dimpotrivă, se semnează tratatele de pace, a relațiilor intime, a modului în care avem grijă de planeta noastră sau de comunitățile în care trăim și, de fapt, la baza artei, religiei și chiar a științei. Creativitatea presupune imaginație și colaborare. Orice poet are o muză. Orice inginer un arhitect, orice politician un grup de susținători. O colaborare poate fi de mai multe feluri, dar o colaborare de succes nu este posibilă fără imaginație, acel secret care ne-a adus de la cuțite și mese calde, la iPhone-uri și aparate de zbor intergalactice. Fuentes susține că, în ziua de azi, ca să poți să faci un lucru util, care să dureze, trebuie să înțelegi tipul de colaborare pe care o ai cu cei din jurul tău, trebuie să înțelegi lucrurile care pot fi puse în practică grație imaginației, sau, la polul opus, lucrurile care nu sunt posibile și, mai apoi, ce mult influențează creativitatea lumea în care trăim.
De peste 20 de ani, AGUSTÍN FUENTES încearcă să găsească răspunsuri la cele mai stringente întrebări despre ființa umană. A publicat peste o sută de articole de specialitate și de capitole de cărți pe această temă. A studiat maimuțe, gorile și oameni în junglele și orașele din Asia, în munții din Maroc și pe străzile din Gibraltar. A studiat viața și evoluția înaintașilor noștri și a analizat cu mare atenție rutina oamenilor de peste tot din lume. Este profesor de antropologie și decan al Facultății de Antropologie a Universității din Notre Dame și explorator al revistei National Geographic. Observațiile făcute în timpul cercetărilor sale și rezultatele acestora au fost prezentate pe larg în The Atlantic, Scientific American și The Huffington Post.
Cuprins:
Introducere. Anunţarea creativităţii şi o nouă sinteză 9
PARTEA INTÂI I Beţe şi pietre
1. Primate creative 27
2. Ultimul hominid biped 39
PARTEA A DOUA I Ce avem la cină?
3. Hai să facem un cuţit 73
4. Ucigând şi mâncând etc. 97
5. Frumuseţea de a sta la coadă 119
6. Securitate alimentară asigurată 143
PARTEA A TREIA I Război şi sex
7. Creând război (şi pace) 175
8. Sex creativ 223
PARTEA A PATRA I Marile lucrări
9. Fundamentele religioase 263
10. Realizările artistice 297
11. Arhitectura ştiinţifică 333
Epilog. Ritmul vieţii voastre creative 367
Note 399
Mulţumiri 463
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu