Editura Trei
Colectia Psihologia pentru toti
An aparitie : 2023
Editia I
ISBN 978-606-40-2036-9
Nr pagini : 304
Format 130 x 200
Pretul la data postarii : 38,50 lei la Editura, 41,25 lei la dzc, 44 lei la libris
Descrierea editurii:
Mâncarea ne însoțește toată viața. Poate tocmai de aceea ajunge să aibă atât de multe nuanțe. Uneori este un prieten bun care ne alină, care este acolo când ne e greu. Alteori, când nu ne putem gestiona impulsurile în fața frigiderului sau a cămării cu dulciuri, poate părea că pune stăpânire pe noi și ne controlează.
Mâncarea este plăcere și emoție. Și ea ne poate fi prieten sau dușman: ne aduce împreună la aceeași masă și ne ține în viață, însă, atunci când o folosim pentru a acoperi goluri, dureri sau pentru a ne satisface nevoi emoționale, avem un prim semnal că în interior ceva nu mai funcționează așa cum ne-am dori.
Această carte invită cititorul „să privească în spatele cortinei", să cunoască și să înțeleagă motivele supraalimentării, să experimenteze și să simtă și abia apoi să inițieze schimbarea, parcurgând o serie de pași concreți și, cel mai important, să o mențină.
„Îmi amintesc de primul meu interviu de angajare. După ce s-a încheiat și am simțit că a fost bine, că sunt șanse mari să fiu acceptată, m-am oprit direct la shaormeria din colțul străzii. Am vrut să mă recompensez. Am făcut asta și după celelalte două interviuri pentru același post. Am fost acceptată. M-am recompensat din nou. Nu am știut cum altfel să trăiesc bucuria la 22 de ani, așa că am mâncat emoțional. În rândurile acestei cărți vei putea descoperi cum poți să trăiești bucuria autentică fără să te afunzi în mâncare, dar și cum poți să te bucuri de mâncare fără să o încarci cu vină și fără să o consumi pe pilot automat." Ancuța Coman-Boldișteanu
Ancuța Coman-Boldișteanu este psihoterapeut și fondator al proiectului Emoții în farfurie, cu o experiență de peste șapte ani în lucrul cu persoanele care se confruntă cu dificultăți în relația cu mâncarea și cu propriul corp, fiind specializată în terapia traumei, a atașamentului și în terapie relațională. Face parte din echipa de formatori a Institutului de Terapie Familială și Practică Sistemică „Areopagus" din Timișoara și este autoarea cardurilor terapeutice Emoții în farfurie. De ce mănânci când mănânci?
Cuprins:
Nota autorului 11
Cuvânt‑înainte 13
Emoții în farfurie a fost pentru mine, în primul rând 17
1. Relația cu mâncarea 21
Relația cu mâncarea, o hartă a vieții noastre 21
În spatele unei alegeri de la restaurant24
Relația cu mama, relația cu mâncarea 27
Relația cu tata, relația cu mâncarea 34
Mâncarea este emoție 40
De la comportamente impulsive la tulburări de alimentație 42
Mâncatul emoțional 43
Mâncatul compulsiv 45
Bulimia nervoasă 46
Anorexia nervoasă 48
De la mâncatul emoțional la anorexie 49
2. Corpul tău, casa ta 51
Acasă, în corpul meu 51
Părinți constant nemulțumiți 54
Adolescența, marele pod dintre „copil“ și „adult“ 57
Abuzurile fizice sau sexuale 61
Corpul ca accesoriu 64
Casa în care se află corpul tău 67
Vestimentație 71
3. Fantoma foametei, o poveste transgenerațională 75
Fantoma foametei și a kilogramelor în plus 75
Relația cu banii, relația cu mâncarea 79
Genetica încarcă arma, dar mediul apasă pe trăgaci 84
Bucătăria, inima unei case 88
4. Emoții în farfurie 92
Emoțiile nu sunt pozitive sau negative Emoțiile sunt firești92
Nu putem reprima selectiv95
Furie pe pâine98
Ce se află în spatele furiei103
Cum ne manifestăm furia într‑un mod sănătos105
Traiectoria unei furii neexprimate107
Teama și beneficiile ei 111
Kilograme de tristețe 118
Să vorbim despre rușine 122
Diferența dintre rușine și vinovăție 123
Rușinea care se depune 125
Ce este fericirea 137
5. În spatele simptomului142
Simptom și cauze 142
Vinovăția și copilul neputincios 144
Invidia care se depune 147
Flămânzi. Foamea din interior 152
Cu nevoile pe pauză. Copilul cuminte 156
Disconfortul bucuriei 159
O poveste despre dificultatea de a trăi bucuria 162
„Mie nu mi‑e teamă să mă arăt vulnerabilă“ 165
6. Beneficiile din spatele kilogramelor în plus 168
Nevoia de autoritate 169
Dorința inconștientă de a‑i ține la distanță pe ceilalți 172
A primi constant atenție legat de acest aspect 174
Fidelitate față de partener 176
O luptă cunoscută. Nevoia de a controla ceva familiar 177
7. Nevoile reale din spatele kilogramelor în plus 181
De la comportament la nevoie 181
Nevoia de conectare 188
Nevoia de conectare la vârsta copilăriei 188
Înfometați de iubire. Nevoia de conectare la vârsta adultă 191
Când „cineva“ devine „ceva“ 196
A fi eu sau a supraviețui. Nevoia de autenticitate 197
Nevoia de exprimare 200
Copilul rebel. Nevoia de a fi auzit 200
Copilul resemnat. Nevoia de predictibilitate și speranță 204
Copilul nevăzut și neauzit. Nevoia de a fi vizibil 207
Nu toate poftele au legătură cu farfuria. Nevoia de intimitate sexuală 210
8. Rezistențe în proces 214
Kilogramele în plus ca rezistențe în procesul de schimbare 214
Teama de pierdere a identității 216
Perfecționismul 220
Teama de a fi bine 222
Oamenii slabi 226
Fuga de normoponderalitate 228
9. De unde să încep? 232
De la „a fi“ spre „a face“ 232
Experiența mea personală despre „a fi“ și despre „a face“ 234
Pași spre schimbare 239
Pasul 1. Cultivarea relației cu mâncarea 240
În primul rând, învață să îl asculți! 240Creează‑ți rutine sănătoase 242Somnul, cea mai subestimată piesă din poveste 246Alege conștient ce pui în farfuria ta 250Plimbă‑te. Mergi în natură 252Meditează, practică yoga și exerciții de întindere 254Fă pace cu sexualitatea ta 255
Pasul 2. Scrie, notează, planifică 257
Jurnalul emoțional și alimentar 257Jurnalul copilăriei 260Meniul de relaxare 261
Pasul 3. Pune accent pe sănătatea ta emoțională și relațională! 262
Psihoterapia și dincolo de ea 262Socializează 264Acceptă disconfortul ca fiind parte din viață 265Diversifică sursele de plăcere din viața ta 266Train your dragon. Antrenează‑ți voința 268Practică recunoștința 270
Pasul 4. Învață să mănânci conștient 272
Ce este mâncatul conștient 272Mâncatul conștient nu presupune să fii zen 274Fă pace cu bucătăria! 275Pași spre menținerea schimbării 277La cârmă spre o viață trăită în prezent 281
Gânduri de rămas‑bun 288
Bibliografie 291
Mulțumiri 297
Aprecieri 300
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu